...

Coton de Tulear

Coton de Tulear Depositphotos_2479834_S
5
(438)

Coton de Tulear

De Coton de Tuléar staat ook bekend als de ‘koninklijke hond van Madagascar‘. Het is kleiner maar stevig en robuust; zijn vacht is zo zacht als katoen. De favoriete activiteiten van de Coton zijn spelen en de gezinsleden door het huis volgen. Deze honden hebben een clowneske affiniteit en zijn altijd leuk en vriendelijk. Eigenaars van de Coton de Tulear beschouwen hun huisdieren als familie. Ze beschrijven de band als vergelijkbaar met menselijke connectie, hoewel Coton de Tulears unieke eigenschappen en kenmerken hebben. Deze omvatten het vermogen om op hun achterpoten te lopen, op een duidelijke manier te vocaliseren en luchtig en humoristisch te blijven. Eigenaars van de Coton de Tulear beweren dat deze langlevende clowns nooit veeleisend of moeilijk te verzorgen zijn.

Coton de Tulear – FCI Rasgroep 9

De Coton de Tulear behoort tot de rasgroep van Gezelschaps- en dwerghonden.

Land van herkomst: Madagaskar
Huidige en oorspronkelijke taken: Gezelschapshond.
Levensverwachting: 15 tot 19 jaar

De Coton de Tulear komt oorspronkelijk uit Madagaskar en is verwant aan de Bichon Frise en de Maltezer.

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 28 en 32 cm. – Teven tussen de 25 en 28 cm.
Gewicht: Reuen wegen tussen de 4 en 6 kg – Teven wegen tussen de 3,5 en 5 kilo.

Hoofd
Het hoofd van de Coton de Tulear is van de bovenkant gezien driehoekig van vorm. De neusrug is recht. Er is sprake van een lichte voorhoofdsgroef. De oren worden hangend gedragen en zijn driehoekig van vorm. De ogen zijn rond.
Lichaam
De rug is gebogen. De staart is laag aangezet en wordt hangend gedragen. Ze hebben rechte benen met kleine ronde voeten en gesloten tenen.

Vacht: Fijne, golvende vacht. Ze hebben geen ondervacht.
Kleuren: Wit.

Gedrag en Karakter

Coton de Tulears zijn vriendelijke en intelligente honden. Ze zijn redelijk gehoorzaam, al hebben ze zo nu en dan hun eigenzinnige kant. Het zijn honden die zich sterk hechten aan hun baas en gezinsleden, en kunnen moeilijk alleen zijn.

Sociaal

Van nature zijn het sociale honden. Met soortgenoten en andere huisdieren kunnen ze prima samenleven. Met kinderen gaat de Coton de Tulear vrij goed om. Onbekend bezoek wordt aangekondigd.

Coton de Tulear Depositphotos_394859824_S

Omgang en beweging van de Coton de Tulear

Honden van dit ras passen zich in de regel erg goed aan. Het zijn honden die graag bezig zijn en iets te doen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan balspelletjes, zwemmen, ravotten in de tuin of wandelen in het bos.

De Coton De Tulear is een actieve hond die een matige hoeveelheid beweging nodig heeft. Om fit en gezond te blijven, moeten ze regelmatig met hun baasjes wandelen met lage snelheden. Ze kunnen ook apporteren met een tennisbal in hun achtertuin om zowel hun lichaam als geest te stimuleren. Coton De Tulear honden worden destructief als ze zich vervelen of ongelukkig zijn. Ze presteren het best als ze veel aandacht van hun baasjes hebben, voldoende beweging en een verscheidenheid aan leuk speelgoed om mee te spelen.

Opvoeding en training

Coton-honden zijn territoriaal en bewust. Ze moeten van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn om het leuk te vinden om je te vergezellen waar je ook gaat. Bovendien hebben Cotons gehoorzaamheidstraining nodig om lessen te versterken en goede manieren vast te stellen. Een Coton die zich verveelt, zal het moeilijk hebben om iets nieuws te leren. Coton De Tulear-honden geven de voorkeur aan positieve trainingsmethoden boven negatieve. Ze doen het slecht wanneer ze worden onderworpen aan negatieve praktijken, maar ze blinken uit in veel hondensporten, waaronder gehoorzaamheid en behendigheid. Ook zijn ook uitstekende therapiehonden. ze hebben een consequente en liefdevolle opvoeding nodig. Het aanleren van commando’s kunnen ze redelijk snel. Leg de nadruk op het belonen voor goed gedrag.

Verzorging

Coton-puppy’s zijn gemakkelijk te verzorgen. Je moet ze gedurende deze tijd regelmatig verzorgen – zorg ervoor dat ze deze momenten zien als een positieve band tussen hen en hun persoon. Hun vacht heeft veel borstelbeurt nodig; u moet echter helemaal tot op de huid borstelen. Dit helpt klitten te verminderen die zich naast de huid kunnen ontwikkelen en die moeten worden geschoren. Het is belangrijk om de oren van uw hond wekelijks schoon te maken om oorinfecties te voorkomen. Controleer de oren regelmatig en verwijder overtollig vuil, was of haar. Bovendien kunt u een sprayconditioner gebruiken bij het borstelen van hun vacht om breuk te voorkomen.

Coton de Tulear Depositphotos_69651391_S

Vachtverzorging van de Coton de Tulear

De vacht van de Coton de Tulear lijkt wel een beetje op katoenen draden, daarom ook de naam “Coton de Tulear”. De vachtlengte ligt tussen de 1 en de 12 cm lang. De bedoeling van deze vacht is om de Coton de Tulear tegen de warmte te beschermen. De vacht is lang en droog en moet regelmatig geborsteld worden om de ondervacht te verwijderen en zeker klitvorming te voorkomen.

Benodigd materiaal

Het overtollig haar tussen de voetzolen mag u weg knippen. Hiervoor kunt u een gebogen schaar gebruiken of een voeten-tondeuse. Een borstel met pennen en een grove kam zijn nodig om de vacht te borstelen en klittenvrij te houden. Borstel de vacht zorgvuldig en dagelijks. Gebruik een conditioner om gemakkelijker te borstelen. Een bad is regelmatig toegelaten. Was de hond met een zachte shampoo, toch moet je er zeker van zijn dat de vacht volledig vrij is van klitten.

Gezondheid

Er zijn enkele kleine genetische gezondheidsproblemen bij Coton de Tuléar-honden. Deze problemen zijn echter vrij ongewoon en hebben invloed op een laag percentage van het ras. Gewoonlijk heeft tussen de 1% en 5% van de Coton de Tuléar-honden problemen met hun genen. Fokkers nemen strikte voorzorgsmaatregelen om deze problemen te minimaliseren door potentiële ouders genetisch te screenen. Ze hebben af en toe oogproblemen en dysplastische heupen. Ze hebben ook een grotere kans op het ontwikkelen van ontwrichte knieschijven, schijfziekte in hun wervelkolom en andere problemen die verband houden met kleine afmetingen.

Puppy-info

Voor de aanschaf van een Coton de Tulear puppy met stamboom ga je best eerst ten rade bij een erkende fokker, kennel of rasvereniging. Deze mensen zijn het best geplaatst u meer informatie te geven over dit bijzonder hondenras.

Zoek perfecte hondennamen voor dit uniek en klein hondenras. Gebruik een korte en krachtige roepnaam voor deze mooie honden. Op die manier kan je tijdens het trainen bepaalde commando’s gemakkelijk en duidelijk overbrengen. Zo ontstaan er ook geen misverstanden.

Coton de Tulear

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 438

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!