Coton de Tulear

3.3
(43)

Coton de Tulear – FCI Rasgroep 9

Gezelschaps- en dwerghonden.

Land van herkomst
Madagaskar
Huidige en oorspronkelijke taken
Gezelschapshond.

De Coton de Tulear komt oorspronkelijk uit Madagaskar en is verwant aan de Bichon Frise en de Maltezer.

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 28 en 32 centimeter.
Teven tussen de 25 en 28 centimeter.
Gewicht
Reuen wegen tussen de 4 en 6 kilo.
Teven wegen tussen de 3,5 en 5 kilo.
Hoofd
Het hoofd van de Coton de Tulear is van de bovenkant gezien driehoekig van vorm. De neusrug is recht. Er is sprake van een lichte voorhoofdsgroef. De oren worden hangend gedragen en zijn droehoekig van vorm. De ogen zijn rond.
Lichaam
De rug is gebogen. De staart is laag aangezet en wordt hangend gedragen. Ze hebben rechte benen met kleine ronde voeten en gesloten tenen.
Vacht
Fijne, golvende vacht. Ze hebben geen ondervacht.
Kleuren
Wit.

Gedrag

Karakter
Coton de Tulears zijn vriendelijke en intelligente honden. Ze zijn redelijk gehoorzaam, al hebben ze zo nu en dan hun eigenzinnige kant. Het zijn honden die zich sterk hechten aan hun baas en gezinsleden, en kunnen moeilijk alleen zijn.
Sociaal
Van nature zijn het sociale honden. Met soortgenoten en andere huisdieren kunnen ze prima samenleven. Met kinderen gaat de Coton de Tulear vrij goed om. Onbekend bezoek wordt aangekondigd.

Omgang van de Coton de Tulear

Beweging
Honden van dit ras passen zich in de regel erg goed aan. Het zijn honden die graag bezig zijn en iets te doen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan balspelletjes, zwemmen, ravotten in de tuin of wandelen in het bos.
Opvoeding
Ze hebben een consequente en liefdevolle opvoeding nodig. Het aanleren van commando’s kunnen ze redelijk snel. Leg de nadruk op het belonen voor goed gedrag.

Vachtverzorging van de Coton de Tulear

De vacht van de Coton de Tulear lijkt wel een beetje op katoenen draden, daarom ook de naam “Coton de Tulear”. De vachtlengte ligt tussen de 1 en de 12 cm lang. De bedoeling van deze vacht is om de Coton de Tulear tegen de warmte te beschermen. De vacht is lang en droog en moet regelmatig geborsteld worden om de ondervacht te verwijderen en zeker klitvorming te voorkomen.

Benodigd materiaal

Het overtollig haar tussen de voetzolen mag u weg knippen. Hiervoor kunt u een gebogen schaar gebruiken of een voeten-tondeuse. Een borstel met pennen en een grove kam zijn nodig om de vacht te borstelen en klittenvrij te houden. Borstel de vacht zorgvuldig en dagelijks. Gebruik een conditioner om gemakkelijker te borstelen. Een bad is regelmatig toegelaten. Was de hond met een zachte shampoo, toch moet je er zeker van zijn dat de vacht volledig vrij is van klitten.

Puppy-info

Voor de aanschaf van een Coton de Tulear puppy met stamboom ga je best eerst ten rade bij een erkende fokker, kennel of rasvereniging. Deze mensen zijn het best geplaatst u meer informatie te geven over dit bijzonder hondenras.

Zoek perfecte hondennamen voor dit uniek en klein hondenras. Gebruik een korte en krachtige roepnaam voor deze mooie honden. Op die manier kan je tijdens het trainen bepaalde commando’s gemakkelijk en duidelijk overbrengen. Zo ontstaan er ook geen misverstanden.

Coton de Tulear

Foto: Coton de Tulear puppy

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 3.3 / 5. Aantal beoordelingen: 43

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!