...

Italiaans Windhondje

Italiaans Windhondje
5
(254)

Italiaans Windhondje

Het Italiaanse windhondje is verlegen en voorzichtig, net als zijn grotere broer de Greyhound. Ze zijn ook eleganter dan zowel de Greyhound als de Whippet. Bij interactie met mensen geeft het Italiaanse windhondje de voorkeur aan rustige individuen in plaats van kleine kinderen. Ze zijn erg gehecht aan hun baasjes en brengen graag tijd met hen door. Hij vindt het heerlijk om naast zijn baasje in bed te liggen. Als je echter in de buurt van grote menigten bent, wordt de hond nerveus en bang. Het is een gevoelig ras dat graag socialiseert.

Italiaans Windhondje – FCI Rasgroep 10

Het Italiaans Windhondje behoort tot de rasgroep van de Windhonden.

Land van herkomst: Italië
Huidige en oorspronkelijke taken: Zichtjager op konijnen.

Temperament: Ondeugend, Intelligent, Behendig, Atletisch, Gezellig, Aanhankelijk
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar
Snelheid: 40 km/h (Maximum, Volwassen)

Uiterlijk

Het Italiaans Windhondje is een extreem slanke en kwetsbare hond. Desondanks zijn ze ook zo gespierd als een renpaard. Een Italiaanse windhond kan een ongelooflijk hoge snelheid bereiken op het circuit, wat hun uithoudingsvermogen bewijst. Deze kleine windhond heeft een korte, zachte en glanzende vacht in grijze, roodbruine of zanderige kleuren. Sommige zijn ook zwart of gevlekt.

Schouderhoogte: Tussen de 32 en 38 cm.
Gewicht: Ze wegen tussen de 4 en 5 kg.

Hoofd
Het Italiaans Windhondje heeft een lang hoofd. De schedel en voorsnuit zijn even lang. De snuit is spits. De oren zijn hoog aangezet, ze zijn klein en worden naar achter gevouwen gedragen. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Het lichaam is korter dan de schouderhoogte. De rug is gebogen. De staart word gebogen gedragen. De borst reikt tot de ellebogen en is smal. De voeten zijn klein, bijna ovaal met goed gesloten tenen.

Vacht: Korte, fijne beharing.
Kleuren: Zwart, leisteenkleur en isabel. Eventueel met wit op de borst.

Geschiedenis

De Italiaanse windhond wordt verondersteld te zijn ontstaan ​​in Egypte. Gemummificeerde honden zijn ontdekt in graven van farao’s die lijken op deze moderne honden. Het ras werd in de 6e eeuw voor Christus geadopteerd door de Romeinse adel en werd populair bij Griekse en Romeinse adellijke families in de 16e en 17e eeuw. Bijgevolg werd de hond een favoriet onder de adel in heel Europa. De Italiaanse windhond werd voornamelijk als huisdier gefokt, hoewel hij ook werd gebruikt om op konijnen te jagen. Beroemde eigenaars waren koningin Victoria, Charles I, Mary of Scotland en Frederick the Great.

Italiaans Windhondje Depositphotos_49650317_S

Gedrag

Het Italiaans Windhondje is een zeer vrolijke, intelligente hond die altijd dicht bij zijn baasje wil zijn en overal van gezelschap houdt. Gezien zijn handige formaat is dit meestal goed mogelijk of zelfs noodzakelijk als hij de enige hond in het huishouden is. Omdat de kleine Italiaan zich snel gaat vervelen als hij eenzaam wordt meestal van dit ras meer dan één hond gehouden.

Karakter Italiaans Windhondje

Italiaanse Windhondjes zijn vrolijke, aanhankelijke honden. Ze zijn erg snel en beweeglijk. Ze zijn zeer intelligent en ook erg volgzaam. Ze hechten zich sterk aan hun gezin.

Sociaal

Met kinderen kunnen ze het over het algemeen goed vinden, denk er wel om dat uw kinderen de hond niet als speelgoed behandelen en hem respecteren. Met katten en andere huisdieren kunnen ze het doorgaans uitstekend vinden. Ook de omgang met andere honden is zeer goed. Het wordt aanbevolen om meer dan één exemplaar in huis te nemen. Bij het kiezen van een ander hondenras is het belangrijk om te onthouden dat ze een speelkameraadje nodig hebben dat ongeveer even groot is.

Omgang

Opleiden is een andere zaak. Hoewel Italiaanse windhonden, zoals ze worden genoemd, volgzame en liefhebbende mensen zijn, zijn ze ook koppig en een beetje uitdagend – en creatief in het uiten van grieven. In tegenstelling tot sommige zeer kleine honden is blaffen meestal geen groot probleem, maar thuistraining is dat wel. Ga voor een zachte, consistente training en zorg vanaf het begin voor een acceptabele routine, want anders kunt u in de problemen komen.

Italiaans Windhond Depositphotos_45233551_S

Beweging

Italiaanse Windhondjes zijn ontzettend snel en beweeglijk. U kunt ze het best op een omheind terrein onaangelijnd laten rennen en spelen. Daarnaast kunt u lange aangelijnde wandelingen met hem maken. In huis zijn ze doorgaans rustig.

Opvoeding

Doordat ze nogal ondeugend kunnen zijn moet u duidelijk en consequent zijn. Zolang u dit blijft, is de opvoeding niet moeilijk. Geef de hond geen harde straffen en gebruik geen harde woorden.

Verzorging

De Italiaanse windhond heeft een korte, gladde fijne vacht die gloeit als hij wordt verzorgd. Gelukkig is dit een gemakkelijke taak. Een Italiaanse Windhondje is een van de gemakkelijkste rassen om voor te zorgen. Poets wanneer hij stoffig wordt. Geef hem nu en dan een bad en de rest is gewoon basiszorg. Knip zijn nagels indien nodig, meestal om de twee weken, en poets zijn tanden met een door dierenartsen goedgekeurde tandpasta voor huisdieren voor een goede algehele gezondheid en een frisse adem.

Welke voeding voor het Italiaanse windhondje

Het Italiaanse windhondje zou het goed moeten doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel gemaakt of thuis bereid onder veterinair toezicht en goedkeuring. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn vatbaar voor overgewicht, dus houd het calorieverbruik en het gewicht van uw hond in de gaten. Snacks voor honden kunnen een belangrijk trainings-hulpmiddel zijn, maar te veel geven kan leiden tot obesitas. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of de voeding van uw hond. Er moet te allen tijde schoon, vers water beschikbaar zijn.

Italiaans Windhondje Depositphotos_23353192_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 254

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!