Duitse Dog
De Duitse Dog of behoort tot de groep van gigantische rassen. Deze honden worden beschouwd als vriend, oppas en tegelijkertijd een lijfwacht. Er zijn zoveel kwaliteiten aan deze hond. Deze aristocraten van de hondenwereld met een trots opgeheven hoofd en klassieke duidelijke lijnen, lijken meer op een God, verwant aan Apollo of Zeus.
De Duitse doggen zijn rustige en zeer slimme honden die makkelijk te trainen zijn. Daarbij hebben ze een hoog niveau van intelligentie, waarmee ze de bedoelingen van een vreemdeling of een bepaalde situatie kunnen evalueren en razendsnelle, onafhankelijke beslissingen nemen.
Vanwege zijn schoonheid en zachte karakter ontdekken steeds meer mensen de Duitse Dog. Hij is momenteel het 24e meest populaire hondenras, volgens registraties bij de American Kennel Club. Houd er rekening mee dat hij vanwege zijn grootte een relatief korte levensduur heeft van ongeveer acht jaar oud. Dat betekent dat hij voor een korte tijd een enorme ruimte in je hart inneemt.
Duitse Dog – FCI Rasgroep 2
De Duitse Dog behoort tot de groep van Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.
Andere namen : Duitse Dog, Deutsche Dogge, Grote Dog, Great Dane, Deense Dog
Land van herkomst : Duitsland
Huidige en oorspronkelijke taken : Jachthond, waak- en gezelschapshond
Andere namen : Duitse Dog, Deutsche Dogge, Grote Dog, Great Dane, Deense Dog
Uiterlijk
Schouderhoogte :
Reuen minimaal 80 centimeter.
Teven minimaal 72 centimeter.
Gewicht : Ze wegen tussen de 55 en 85 kilo.
Hoofd : De Duitse Dog heeft een lange en smalle schedel. De stop is duidelijk aanwezig. De schedel en voorsnuit zijn ongeveer even lang. Zijn oren zijn hoog aangezet en worden hangend gedragen. Gekenmerkt door de ontwikkelde bogen op een massieve kop, die vrij lang en droog is, met parallelle lijnen van het voorhoofd en de snuit. Van voren gezien is de indruk dat het hoofd enigszins afgeplat is vanwege het feit dat de jukbeenderen niet opvallen. De grootte van de snuit is de helft van de volledige lengte van het hoofd. De nek met een uitgesproken scruff is hoog: lang, droog en gespierd, zich uitbreidend naar het lichaam. Een diep volumineuze snuit ziet eruit als een rechthoek met donkere lippen en dezelfde neus met brede neusgaten.
Gebit : Een Duitse Dog heeft een schaargebit.
Lichaam : De Duitse Dog is erg lang en de schofthoogte van reuen is meer dan tachtig centimeter. De teven zijn iets lager, hun lichaam heeft een vierkantige vorm. Het is een grote krachtige hond. De lengte van de romp is gelijk aan de schouderhoogte. Ze hebben lange, droge benen en de tenen zijn goed gesloten. De nek is gespierd en hoog aangezet. Ondanks de vrij grote lichaamsgroottes van dit ras, zijn deze honden de belichaming van elegantie en gratie, met soepele bewegingen. Tijdens de beweging werken de achterpoten en voorpoten parallel aan elkaar, waardoor ze soepel en gracieus zijn.
Vacht : Korte dichte vacht.
Kleuren : Geel, zwart en gevlekt, blauw.
Gedrag en karakter
De Duitse Dog is een intelligente en nieuwsgierige hond. Ze zijn trouw en aanhankelijk. Het zijn uitstekende wakers die niet snel blaffen. Voor het kennelleven is deze hond ongeschikt, hij hoort binnen bij zijn eigen mensen op een warme ligplaats. In de winter liefst dicht bij de kachel.
Sociaal
Dit hondenras is binnen zijn eigen gezin zeer aanhankelijk. Tegenover vreemden zijn ze wat afstandelijk. Met kinderen en andere huisdieren kunnen ze het uitstekend vinden. De Duitse Dog kan het over het algemeen ook goed vinden met andere honden.
Omgang en beweging
Het is een hond die een redelijke bewegingsbehoefte heeft. Op dagen dat het koud en nat is kunt u de wandelingen kort houden. De gemiddelde Duitse Dog heeft een hekel aan dit weer en wil snel naar binnen. Een jonge Duitse Dog heeft al zijn energie nodig om te groeien. Ze moeten gedoseerd beweging krijgen en mogen niet vermoeid raken. Trap lopen is zeer slecht voor hun gestel.
Opvoeding
Dit hondenras heeft een duidelijke, consequente en zachte opvoeding nodig. De Duitse Dog is gevoelig voor de intonatie van uw stem. Een harde aanpak werkt averechts. Hou de trainingen kort en wissel veel van oefening anders verliest hij zijn aandacht. Het is een hond die nogal verlegen kan zijn en de nodige aanmoediging nodig heeft.
Duitse Dog trainen
Als er voldoende tijd is voor training, communicatie en lange wandelingen, is het niet moeilijk om een Duitse Dog in een appartement te houden. De Duitse Dog kan zich anders gedragen met andere huisdieren, maar in de regel zijn ze erg vriendelijk. Een correcte opvoeding met de juiste training kan wonderen doen.
Tijdens de training mogen wrede methoden en geweld niet worden toegestaan. Als een goede psycholoog, kan Great Dane gemakkelijk de stemming van een persoon voelen, waardoor hij in hoge mate kan worden gesocialiseerd in een samenleving van mensen. Stevigheid, daadkracht en rustige training zullen uw huisdier gehoorzaam maken en alle wensen en eisen begrijpen.
Verzorging
Een Duitse Dog heeft relatief weinig vachtverzorging nodig. Als de Duitse Dog in de verharingsperiode zit kunt u met een massagehandschoen losse haren eenvoudig uit de vacht verwijderen. Geef de Duitse Dog altijd een zachte ligplaats om eeltplekken te voorkomen. Het zijn zeer snel groeiende honden die met beleid grootgebracht moeten worden. Geef de Duitse Dog daarom zeer goede voeding en gedoseerde lichaamsbeweging.
De zorg voor de oren en ogen van gezonde dieren vereist één keer per week afvegen om stof en vuil te verwijderen. Tanden worden met dezelfde frequentie gereinigd met speciale pasta’s of andere hygiëneproducten voor de mondholte van het dier. De knipprocedure wordt vanaf jonge leeftijd aangeleerd en wordt eenmaal per maand gedaan.
De Vachtverzorging bij de Duitse Dog
De vacht van de Duitse Dog is glanzend, kort, zonder ondervacht, met de juiste zorg en onderhoud, matig aflopend. Het vereist 1-2 keer per week borstelen met natuurlijke haren of een speciale rubberen want met een toename van het aantal procedures tijdens het vervellen. Je moet het dier wassen omdat het ongeveer een keer per maand vuil wordt. In stedelijke omstandigheden worden droge shampoos gebruikt en veeg met een doek om een glanzende glans te geven.
Volgens het kleurenschema zijn de volgende kleuren acceptabel:
– reekalf: van lichtgele tinten tot een donker verzadigde roodachtige tint; met deze kleur wordt de aanwezigheid van een donker masker verwelkomd;
– gestroomd;
– marmer, op een witte achtergrond zwarte vlekken van onregelmatige vorm;
– zwart;
– blauw zonder bijmengingen van geel en zwart.
Gezondheid
Duitse Doggen zijn over het algemeen gezond, maar zoals grote hondenrassen zijn ze gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Denen zullen een of meer van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om je ervan bewust te zijn als je dit ras overweegt.
Groeistoornissen kunnen zich ontwikkelen bij puppy’s en jonge volwassenen. Deze worden soms geassocieerd met een onjuist dieet – vaak een dieet dat te veel eiwitten, calcium of supplementen bevat. Geef je Hond steeds de juiste voeding. Gebruik voor deze grote hondenrassen steeds een premium hondenvoeding.
Heupdysplasie is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid op een of beide achterpoten, maar anderen vertonen geen uiterlijke tekenen van ongemak. (Röntgenonderzoek is de meest zekere manier om het probleem te diagnosticeren.)
Botkanker: Soms bekend als osteosarcoom, dit is de meest voorkomende bottumor die bij honden wordt gevonden. Het wordt meestal gezien bij honden van middelbare leeftijd of oudere honden, maar grotere rassen zoals de Duitse Dog hebben de neiging om op jongere leeftijd tumoren te ontwikkelen.
Maagtorsie komt ook regelmatig voor bij deze grote hondenrassen. Dit is een levensbedreigende aandoening die grote honden met een diepe bovenlijf zoals grote Denen kan treffen.
Duitse Dog puppy kopen
Als u overweegt een Duitse Dog puppy aan te schaffen, ga dan niet impulsief te werk. Den eraan, deze honden vragen heel wat beweging. Ook de onderhoudskosten kunnen wel wat oplopen. Denk hierbij dat grote hondenrassen veel meer eten dan kleine hondenrassen.
Als je een puppy koopt, zoek dan een goede fokker die je de ouders van je toekomstige puppy laat zien. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat de hond is getest en vrij van een bepaalde aandoeningen.
Koop steeds een Duitse Dog puppy bij leden van een hondenclub of in een erkende hondenkennel waar u uitgebreide hulp krijgt bij het opvoeden van een nieuw lid van uw gezin. Vergeet vooral niet dat de Grote Deen, zoals elke hond, geen speelgoed kan zijn.
Geschiedenis Duitse Dog
De naam Duitse Dog werd rond 1876 voor het eerst gebruikt. Ludwig Beckmann schreef in 1895 in zijn boek ‘Geschichte und Beschreibung der Rassen’, dat tot het begin van de 16 eeuw hoog benige en sterke doggen uit Engeland en Ierland naar het vasteland van Europa zijn gekomen. Naar zijn mening zijn deze honden de eigenlijke stamouders van de Duitse Doggen (het woord dog duidt immers op een Engelse afkomst). Tot ver in de 19e eeuw werden deze honden als Engelse honden aangeduid. In de 16e, 17e en 18e eeuw werden deze Engelse Honden ook in Duitsland gefokt waar ze in grote aantallen werden ingezet voor de zwijnenjacht. Met de tijd verdwenen de grote roofdieren uit Europa en kwamen de wilde zwijnen (door de grote jachtpartijen) nog maar sporadisch voor waardoor de Engelse Honden langzamerhand uit de kennels van de grootvorsten verdwenen. Dat was de tijd waarin de kynologen belangstelling kregen voor allerlei honden om ze zuiver te gaan fokken.
De naam Duitse Dog
De huidige Duitse Dog heeft in loop der eeuwen al heel wat verschillende namen gehad. In België, een deel van Zwitserland en Frankrijk werd er geschreven en gesproken over de Grand Danois, Mastiff Allemand of Dog d’Ulm. In Nederland was hij bekend onder de namen Duitse, Deense of Ulmer Dog en in Engeland spreken ze over de Great Dane, Boarhound; als German Mastiff in Amerika & uiteindelijk in Duitsland o.a. als Dänischer Hund, Dänisher Dogge, Englischer Doggen, Saupäcker of Wolfhund. Allemaal namen dus voor één en hetzelfde ras. De naam Deutsche Dogge was ruim een eeuw geleden nog onbekend. Voor alle duidelijkheid, een Duitse dog is geen Deense Dog.
De naam kwam voor het eerst officieel voor in de catalogus van een tentoonstelling in Frankfurt in 1878. Op deze tentoonstelling, werden de tot dan toe ingeschreven honden als Ulmer Dog of Dänische Hunde, onder de algemene benaming Deutsche Dogge verzameld.