...

Bergamasco

Bergamasco sheepdog Depositphotos_348253294_S
5
(65)

Bergamasco sheepdog

De Bergamasco is een gezonde, robuuste en redelijk gelukkige hond. Ze zijn graag in de buurt van kinderen en andere dieren en zijn erg slim. De Bergamasco zal vechten als ze denken dat hun familie wordt bedreigd, maar zijn ook geduldig als ze met hun geleider werken.

De Bergamasco-herdershond komt uit de Italiaanse Alpen en is gefokt voor bescherming tegen felle kou en wilde roofdieren. Het ras heeft een oude afstamming en onder hun unieke vacht ligt een sterke, gespierde hond. De vacht van de Bergamasco-herdershond bestaat uit drie verschillende haartexturen (geweven strengen die platte viltlagen creëren), die het lichaam en de benen bedekken, in natuurlijk voorkomende matten of ‘kudden’. Bergamasco-honden zijn erg beschermend voor hun gezin, maar alleen als dat nodig is. Ze houden de zaken liever rustig in de gaten. Bergamasco-honden zijn zeer intelligent, loyaal, liefdevol en gemakkelijk te trainen. Ze hebben enige onafhankelijkheid van berghonden, maar zijn nog steeds dicht bij hun familie.

Bergamasco – FCI Rasgroep 1

De Bergamasco sheepdog behoort tot de rasgroep van de schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst: Italie
Huidige en oorspronkelijke taken: Werkhond bij de kudde

Andere namen: Bergamasco, Berghond der Bergamaske

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen 60 centimeter – Teven 56 centimeter.
Gewicht: Reuen tussen de 32 en 38 kilo – Teven tussen de 26 tot 32 kilo.

Hoofd
Het hoofd is breed vierkant en vrij lang. Ze hebben een uitgesproken stop. De neusrug is recht en de voorsnuit en schedel zijn even lang.
Lichaam
De Bergamasco heeft een vierkante lichaamsbouw. Ze hebben een brede borst die reikt tot aan de ellebogen. De benen zijn stevig en evenwijdig.
Vacht: Ze hebben een lange vacht en op veel plaatsen heeft het de neiging om te gaan vervilten. De ondervacht is kort en vettig.
Kleuren: Effen grijs, effen zwart en gevlekt.

Bergamasco sheepdog Depositphotos_35446123_S

Gedrag en karakter

Het zijn intelligente vriendelijke en vrij rustige honden. Ze zijn bijzonder trouw aan het gezin. Ook heeft deze hond de mogelijkheid om situaties zelf in te schatten en ernaar te handelen.

Sociaal

Als honden van dit ras goed gesocialiseerd zijn, dan gaan ze goed om met andere huisdieren. Met kinderen kan hij het doorgaans goed vinden, mits ze niet al te druk zijn. Tegenover vreemden is hij wantrouwig.

Omgang en beweging

Ze hebben veel beweging nodig. Door zijn goede vacht kan deze hond buiten gehouden worden, zolang er maar voldoende contact blijft tussen hond en het gezin. Hij is niet geschikt om op een flat of drukke stad gehouden te worden. Bergamasco-herdershonden hebben elke dag maar wat beweging nodig en zijn graag betrokken bij de activiteiten van hun baasjes. Ze zijn over het algemeen rustig, maar spelen bijna alles graag met hun baasjes. Wandelen of lopen, een bal gooien of samen in een veld spelen zijn allemaal goede vormen van beweging voor een Bergamasco.

Opvoeding

Wanneer u consequent blijft tegen deze hond, dan is hij niet moeilijk op te voeden. Houdt er wel rekening mee dat de hond geen behoefte heeft om onnodige commando’s te leren.

Vachtverzorging Bergamasco

Dit hondenras heeft maar drie soorten haar in hun vacht: wol, geit en hond. De wol en het geitenhaar verschijnen in de vacht van een eenjarige hond en het hondenhaar is in principe onderhoudsvrij. Als het hondenhaar begint te klitten, kan het enkele uren of zelfs dagen duren voordat de vacht in zijn oorspronkelijke staat is gescheurd. Een Bergamasco hoeft niet meer dan een paar keer per jaar te worden geborsteld, gewassen of geschoren. Hun vacht helpt hen om hun temperatuur te regelen, dus ze mogen nooit worden geschoren.

Tot de leeftijd van 1 jaar kan de Bergamasco geborsteld worden. Na het eerste jaar gaat de vacht vervilten. Om te voorkomen dat er te grote viltstukken ontstaan, moet de bredere viltplaten met de hand gescheurd worden in strengen van ongeveer 3 cm doorsnee. De Bergamasco kan gewassen worden, maar doe dit alleen in de zomer wanneer het een paar dagen zonnig is. De vacht heeft enkele dagen nodig om te drogen.

Nagels moeten regelmatig worden geknipt. Als de vacht eenmaal is gegroeid, is deze permanent.

Bergamasco sheepdog Depositphotos_345535984_S

Gezondheid

Bergamasco-honden zijn over het algemeen gezond, maar sommigen kunnen tijdens hun leven gezondheidsproblemen krijgen. De meesten van hen leven gezond.

Voeding

Bergamasco Sheepdogs doen het goed op hondenvoer van hoge kwaliteit, of het nu zelfgemaakt is met goedkeuring en toezicht van uw dierenarts of in de handel verkrijgbaar is. Het dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van uw hond (volwassene, senior of puppy) en sommige honden kunnen te zwaar zijn, dus zorg ervoor dat u de calorie-inname en het gewicht van uw hond in de gaten houdt. Hondensnoepjes kunnen een goed trainingsinstrument zijn, maar te veel geven kan leiden tot obesitas. Als u wilt weten welke voedingsmiddelen geschikt zijn voor honden en welke niet, lees dan meer. Uw dierenarts kan u helpen bij het bepalen van een goed dieet en gewicht als u zich zorgen maakt. Water moet te allen tijde schoon en vers zijn en beschikbaar voor uw hond.

Puppytraining

De Bergamasco is een slimme, sociale hond die veel van zijn baasje houdt. Door de Bergamasco-puppy in zijn eerste maanden aan veel mensen, plaatsen en dingen bloot te stellen, zal hij zich als volwassene goed aanpassen. Alle rassen hebben puppytraining en vroege socialisatie nodig, en de Bergamasco is niet anders. De Bergamasco is een onafhankelijke denker en ziet zichzelf vaak als gelijk aan andere familieleden in plaats van als een ondergeschikte. Als ze worden gemaakt om te begrijpen wat er van hen nodig is, en waarom ze dat gedrag moeten vertonen, zullen ze dat graag doen.

Bergamasco

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 65

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!