Bergamasco

5
(1)

Bergamasco – FCI Rasgroep 1

Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst
Italie
Huidige en oorspronkelijke taken
Werkhond bij de kudde

Andere namen: Bergamasco, Berghond der Bergamaske

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen 60 centimeter.
Teven 56 centimeter.
Gewicht
Reuen tussen de 32 en 38 kilo
Teven tussen de 26 tot 32 kilo.
Hoofd
Het hoofd is breed vierkant en vrij lang. Ze hebben een uitgesproken stop. De neusrug is recht en de voorsnuit en schedel zijn even lang.
Lichaam
De Bergamasco heeft een vierkante lichaamsbouw. Ze hebben een brede borst die reikt tot aan de ellebogen. De benen zijn stevig en evenwijdig.
Vacht
Ze hebben een lange vacht en op veel plaatsen heeft het de neiging om te gaan vervilten. De ondervacht is kort en vettig.
Kleuren
Effen grijs, effen zwart en gevlekt.

Gedrag

Karakter
Het zijn intelligente vriendelijke en vrij rustige honden. Ze zijn bijzonder trouw aan het gezin. Ook heeft deze hond de mogelijkheid om situaties zelf in te schatten en ernaar te handelen.
Sociaal
Als honden van dir ras goed gesocialiseerd zijn, dan gaan ze goed om met andere huisdieren. Met kinderen kan hij het doorgaans goed vinden, mits ze niet al te druk zijn. Tegenover vreemden is hij wantrouwig.

Omgang

Beweging
Ze hebben veel beweging nodig. Door zijn goede vacht kan deze hond buiten gehouden worden, zolang er maar voldoende contact blijft tussen hond en het gezin. Hij is niet geschikt om op een flat of drukke stad gehouden te worden.
Opvoeding
Wanneer u consequent blijft tegen deze hond, dan is hij niet moeilijk op te voeden. Houdt er wel rekening mee dat de hond geen behoefte heeft om onnodige commando’s te leren.
Verzorging
Tot de leeftijd van 1 jaar kan de bergamasco geborsteld worden. Na het eerste jaar gaat de vacht vervilten. Om te voorkomen dat er te grote viltstukken ontstaan, moet de bredere viltplaten met de hand gescheurd worden in strengen van ongeveer 3 cm doorsnee. De bergamasco kan gewassen worden, maar doe dit alleen in de zomer wanneer het een paar dagen zonnig is. De vacht heeft enkele dagen nodig om te drogen.

Bergamasco

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!