Azawakh

4.5
(2)

Azawakh – FCI Rasgroep 10

Windhonden.

Land van herkomst
Mali
Huidige en oorspronkelijke taken
Zichtjager op klein- en groot
wild

Andere namen: Azi, Afrikaanse Windhond, Tuareg

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 64 en 74 centimeter.
Teven tussen de 60 en 70 centimeter.
Gewicht
Hoofd
Azawakhs hebben een lang en droog hoofd. De achterhoofdsknobbel steekt duidelijk uit. De oren zijn driehoekig van vorm en worden hangend gedragen. De ogen zijn vrij groot en hebben een amandel vorm. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Het lichaam is hoger dan lang. De rug is recht. De staart is lang en hangt neerwaarts tussen de benen. De borst is ruim en diep. Ze hebben lange benen met ronde goed gesloten voeten. De hals is droog en gespierd.
Vacht
De vacht is kort en zacht.
Kleuren
Van zandkleurig tot bruin. Witte buik, staartpunt en aan de voeten is verplicht.

Gedrag

Karakter
Azawakhs zijn onafhankelijk, trots en temperamentvol. Ze zijn waaks en verdedigen hun huis en haard. Hij is niet onderdanig of afhankelijk. Ze hebben een groot jachtinstinct. Ze liggen graag op een warme plaats. Voor het leven als kennelhond zijn ze niet geschikt.
Sociaal
Zolang kinderen de hond in zijn waarde laten, kan hij het redelijk met ze vinden. De omgang met soortgenoten gaat goed. Ze hebben een groot jachtinstinct, dit houdt in dat ze niet betrouwbaar zijn met katten en andere huisdieren (hij ziet deze als prooi). Onbekenden moeten de hond rustig benaderen.

Omgang

Beweging
De Azawakh heeft erg veel beweging nodig. Fietst u graag, dan is dit uw ideale kameraad. Ze kunnen urenlang naast de fiets draven en vinden dit erg leuk om te doen. Onaangelijnd lopen wordt niet aanbevolen, door het aanwezige jachtinstinct.
Opvoeding
De opvoeding zal alleen slagen wanneer de eigenaar veel inzicht heeft in het oorspronkelijke en zelfstandige karakter van de hond. Harde straffen werkt averechts. Besteed veel aandacht aan een goede socialisatie, dit komt ten goede van de karaktervorming.
Verzorging

Azawakh

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!