...

Azawakh

azawakh
5
(132)

Azawakh of Tuareg

De Azawakh of Tuareg is een prachtige en gracieuze hond met een hoog energieniveau. Ze houden van lange wandelingen en kunnen tijdens het rennen ongelooflijke snelheid ontwikkelen. Het jachtinstinct is niet verdwenen en hebben een zeer ontwikkeld bewustzijn van hun territorium. Deze honden zijn goede wakers en beschouwen vreemden als zeer achterdochtig en mysterieus. Ze zullen weinig of geen toenadering met vreemden zoeken. Met kinderen en huisdieren gaan ze normaal om. Hij is erg aanhankelijk met zijn baasje en familie. Het is een uitstekende jachthond en ook een uitstekende waak- en gezelschapshond.

Azawakh – FCI Rasgroep 10

De Azawakh behoren tot de groep van windhonden.

Land van herkomst: Mali
Huidige en oorspronkelijke taken: Zichtjager op klein- en groot wild
Andere namen: Azi, Afrikaanse Windhond, Tuareg
Levensverwachting: 10 tot 12 jaar
Temperament: Terughoudend, Attent, Aanhankelijk, Onstuimig, Rugged, Refined
Snelheid: 64 km/h

Uiterlijk van de Azawakh

Azawakhs zijn slanke, gracieuze honden waarvan de dunne huid van nature hun botstructuur en spieren zichtbaar zijn.

Schouderhoogte: Reuen tussen de 64 en 74 centimeter – Teven tussen de 60 en 70 centimeter.
Gewicht: 15 – 25 kg
Hoofd
Azawakhs hebben een lang en droog hoofd. De achterhoofdsknobbel steekt duidelijk uit. De oren zijn driehoekig van vorm en worden hangend gedragen. De ogen zijn vrij groot en hebben een amandel vorm. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Het lichaam is hoger dan lang. De rug is recht. De staart is lang en hangt neerwaarts tussen de benen. De borst is ruim en diep. Ze hebben lange benen met ronde goed gesloten voeten. De hals is droog en gespierd.
Vacht:
De vacht is kort en zacht.
Kleuren: Van zandkleurig tot bruin. Witte buik, staartpunt en aan de voeten is verplicht.

Geschiedenis

Azawakh is een oud en zeldzaam hondenras dat zijn oorsprong vindt in de Sahara, de Sahel-regio. In dit gebied ligt de Azawah-vallei. In feite kan niemand met zekerheid zeggen wanneer dit ras verscheen in de eindeloze woestijnen van de Sahara.

Moderne onderzoekers zijn het erover eens dat het ras minstens 2000 jaar oud is en al minstens de laatste 1000 jaar volledig gedomesticeerd is. Het Azawakh-ras wordt ook wel de Toeareg-hond genoemd omdat de nomadische Toeareg-stam de hond eeuwenlang hebben geperfectioneerd.

Er wordt ook aangenomen dat de Azawahi zich in het Nigerbekken hebben ontwikkeld en het gebied nauwelijks hebben verlaten. Dat gezegd hebbende, helpen de omgevingsomstandigheden ook om de zuiverheid van het ras te behouden, waardoor Azawakh tot 1970 in extreme isolatie kon bestaan. Sinds 1981 heeft het ras een officiële internationale registratie gekregen van de FCI.

Azawakh of Tuareg

Gedrag en karakter

Azawakhs zijn onafhankelijk, trots en temperamentvol. Ze zijn waaks en verdedigen hun huis en haard. Hij is niet onderdanig of afhankelijk. Ze hebben een groot jachtinstinct. Ze liggen graag op een warme plaats. Voor het leven als kennelhond zijn ze niet geschikt.

Sociaal

Zolang kinderen de hond in zijn waarde laten, kan hij het redelijk met ze vinden. De omgang met soortgenoten gaat goed. Ze hebben een groot jachtinstinct, dit houdt in dat ze niet betrouwbaar zijn met katten en andere huisdieren (hij ziet deze als prooi). Onbekenden moeten de hond rustig benaderen.

Omgang en beweging van de Azawakh

De Azawakh is een actief hondenras en heeft dagelijks beweging nodig om de fysieke en mentale gezondheid te behouden. Fietst u graag, dan is dit uw ideale kameraad. Ze kunnen urenlang naast de fiets draven en vinden dit erg leuk om te doen. Ook samen met de eigenaar hardlopen in het park of bos vinden ze heel fijn. Als dat niet lukt, zal een half uur dagelijks spelen in een goed omheind veld, park of tuin de hond gelukkig en gezond houden. Onaangelijnd lopen wordt niet aanbevolen, door het aanwezige jachtinstinct.

Hoe een Azawakh opvoeden

Omdat Azawaks slim en zeer onafhankelijk zijn, moet de training zo vroeg mogelijk beginnen. Vroege socialisatie- en puppytrainingen worden aanbevolen met een trainer met een positieve instelling. Azawakh bezit een verbazingwekkende waardigheid en reageert niet goed op harde of op straf gebaseerde training, wat kan resulteren in een gebroken hart of een agressieve en onhandelbare hond. Positieve, op beloning gebaseerde training en zachte maar stevige correcties kunnen honden gehoorzaam, aanhankelijk en loyaal maken. De opvoeding zal alleen slagen wanneer de eigenaar veel inzicht heeft in het oorspronkelijke en zelfstandige karakter van de hond. Besteed veel aandacht aan een goede socialisatie, dit komt ten goede bij de karaktervorming.

Verzorging van de Azawakh

De korte, dunne vacht van Azawakh vereist minimaal onderhoud. Gewoonlijk is slechts wekelijks borstelen met een zachte borstel, een rubberen trimhandschoenen nodig om de vacht in goede conditie te houden. Azawakhs hebben geen hondengeur en hoeven daarom niet vaak te worden gewassen. Zelfs als de hond zijn weg vindt in de modderpoel, heeft hij misschien geen bad nodig. Gewoon wachten tot de modder is opgedroogd en vervolgens afvegen kan werken. Zoals bij alle rassen, moeten de nagels van de Azawakh regelmatig worden geknipt. Indien ze te lang worden kan dit pijnlijk zijn en zal het het lopen van de hond belemmeren.

Welke voeding voor de Azawakh

De Azawakh zou het goed moeten doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel gemaakt of thuis bereid onder veterinair toezicht en goedkeuring. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn vatbaar voor overgewicht, dus houd het calorieverbruik en het gewicht van uw hond in de gaten. Snacks voor honden kunnen een belangrijk trainings-hulpmiddel zijn, maar te veel geven kan leiden tot obesitas. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of de voeding van uw hond. Er moet te allen tijde schoon, vers water beschikbaar zijn.

Een Azawakh puppy kopen

Wie een Azawakh puppy wil kopen gaat best ten rade bij een verantwoorde fokker. Azawakhs puppy’s zijn over het algemeen gezonde honden en verantwoordelijke fokkers zullen fokdieren screenen op gezondheidsproblemen zoals hypothyreoïdie, toevallen, hartaandoeningen en auto-immuunziekten.

 

Azawakh

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 132

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!