Komondor

2.8
(4)

Komondor – FCI Rasgroep 1

Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst
Hongarije
Huidige en oorspronkelijke taken
Bewaker van kudde en erf

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen minimaal 70 centimeter.
Teven minimaal 65 centimeter.
Gewicht
Afhankelijk van geslacht en lichaamsbouw tussen de 40 en 60 kilo.
Hoofd
Een breed hoofd. De schedel is langer dan de voorsnuit. De stop is matig. De Komondor heeft zeer goed ontwikkelde boven- en onderkaak spieren. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
De Komondor is quadratisch van bouw, maar mag ook iets langer dan hoog zijn. De hele bovenlijn van de hond is goed gespierd. De staart wordt hangend gedragen, het uiteinde buigt wat omhoog. De borst is sterk en gespierd . De voeten zijn groot.
Vacht
De vacht bestaat uit lange dekharen en fijne wolharen. Op de rug, de zijden, de borst en de schouders moet het haar minimaal 15 centimeter zijn. Aan de benen hals en het hoofd minimaal 10 centimeter.
Kleuren
De kleur van de Komondor is wit.

Gedrag

Karakter
Honden van dit ras zijn zeer intelligent, actief en hard. Ze zijn gehoorzaam en aanhankelijk. De komondor is ook erg waaks.
Sociaal
Met andere honden kunnen ze het over het algemeen redelijk goed vinden. Als de hond goed gesocialiseerd is dan zal de omgang met andere huisdieren zonder problemen verlopen. Kinderen moeten deze hond in zijn waarde laten. Bekenden worden vriendelijk begroet.

Omgang

Beweging
De Komondor heeft een gemiddelde bewegingsbehoefte. Ze hebben een vacht die ze tegen alle weersinvloeden beschermt (zelfs vorst). Ze kunnen dan ook goed buiten leven, mits ze genoeg aandacht krijgen van het gezin. Ze zijn niet heel actief en kunnen lang slapen en luieren.
Opvoeding
Wees consequent en duidelijk. Ga niet staan te schreeuwen tegen deze hond, dit werkt ave-rechts. Hij ziet zichzelf als vriend en niet als slaaf van het gezin. De Komondor heeft een baas nodig die stevig in zijn schoenen staat, omdat hij soms nogal dominant kan zijn
Verzorging
De komondor is een zeer opmerkelijke verschijning. Toch heeft de komondor (bijna) geen vachtverzorging nodig. De vacht vormt op den duur lange vilte koorden. Deze ontstaan doordat de zachte onderharen niet uitvallen, maar in de vacht blijven hangen en vervilten met de ruwe dekharen. De komondor kan een- of tweemaal per jaar gewassen worden, maar doe dit alleen op zeer mooie zonnige dagen, omdat de vacht een aantal dagen nodig heeft om te drogen.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 2.8 / 5. Aantal beoordelingen: 4

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!