...

Komondor

Komondor Depositphotos_239581658_S
5
(128)

Komondor

De Komondor is de koning van de Hongaarse kudde honden. Dit krachtige en dappere wezen bewaakt schapen in de wei en is in staat om op wolven en andere gevaarlijke roofdieren te jagen. Koms draagt ​​op een hippe, modebewuste manier dreadlocks. Echter, gedragen voor bescherming tegen barre weersomstandigheden en roofzuchtige dieren, zijn de dreadlocks een noodzaak.

Komondor – FCI Rasgroep 1

De Komondor behoort tot de rasgroep van de Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst: Hongarije
Huidige en oorspronkelijke taken: Bewaker van kudde en erf
Temperament: Zelfstandig, Onbevreesd, Zachtaardig, Rustig, Stabiel, Aanhankelijk
Levensverwachting: 10 tot 12 jaar

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen minimaal 70 cm. – Teven minimaal 65 cm.
Gewicht: Afhankelijk van geslacht en lichaamsbouw tussen de 40 en 60 kg.

Hoofd
Een breed hoofd. De schedel is langer dan de voorsnuit. De stop is matig. De Komondor heeft zeer goed ontwikkelde boven- en onderkaak spieren. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
De Komondor is quadratisch van bouw, maar mag ook iets langer dan hoog zijn. De hele bovenlijn van de hond is goed gespierd. De staart wordt hangend gedragen, het uiteinde buigt wat omhoog. De borst is sterk en gespierd . De voeten zijn groot.

Vacht: De vacht bestaat uit lange dekharen en fijne wolharen. Op de rug, de zijden, de borst en de schouders moet het haar minimaal 15 centimeter zijn. Aan de benen hals en het hoofd minimaal 10 centimeter.
Kleuren: De kleur van de Komondor is wit.

Komondor Depositphotos_333876782_S

Afkomst

De Komondor is een oude Aziatische herdershond die zijn oorsprong vindt in Hongarije, bekend als de Magyaren. Duizenden jaren geleden importeerden de Magyaren hun hondenras naar Hongarije. Het is een naaste verwant van de Tibetaanse Mastiff (molosser). Dr. Rajsits stelde deze hond voor. De eerste rasstandaard voor dit ras dateert uit 1921. Deze honden werden oorspronkelijk gebruikt om schapen te beschermen tegen wolven en beren, maar het diende ook om dieven te verjagen.

Karakter

Honden van dit ras zijn zeer intelligent, actief en hard. Ze zijn gehoorzaam en aanhankelijk. De Komondor is ook erg waaks.

Sociaal

Met andere honden kunnen ze het over het algemeen redelijk goed vinden. Als de hond goed gesocialiseerd is dan zal de omgang met andere huisdieren zonder problemen verlopen. Kinderen moeten deze hond in zijn waarde laten. Bekenden worden vriendelijk begroet.

Omgang

Het is belangrijk voor Komondors om fit en atletisch te blijven. Veel beweging nodig hebben, maakt het moeilijk voor hen om gezond en gelukkig te blijven. In een veilige omgeving zijn om met hun huisgenoothonden te wandelen en te spelen, is cruciaal om ze in vorm te houden. Vanwege hun herderstraditie moeten Komondors voorzichtig zijn wanneer ze omgaan met zwerfhonden of wanneer ze een groep honden als een bedreiging beschouwen. Ze kunnen negatief reageren op een van deze situaties. Dit maakt hondenparken een gevaarlijk idee voor deze honden.

Beweging

De Komondor heeft een gemiddelde bewegingsbehoefte. Ze hebben een vacht die ze tegen alle weersinvloeden beschermt (zelfs vorst). Ze kunnen dan ook goed buiten leven, mits ze genoeg aandacht krijgen van het gezin. Ze zijn niet heel actief en kunnen lang slapen en luieren.

Komondor Depositphotos_333876494_S

Opvoeding

Wees consequent en duidelijk. Ga niet staan te schreeuwen tegen deze hond, dit werkt averechts. Hij ziet zichzelf als vriend en niet als slaaf van het gezin. De Komondor heeft een baas nodig die stevig in zijn schoenen staat, omdat hij soms nogal dominant kan zijn. Vroege socialisatie- en puppytrainingen zijn belangrijk voor de Komondor, evenals gehoorzaamheidstraining en een duidelijk begrip dat “mensen” de leiding hebben. Het zijn onafhankelijke denkers en kunnen overbezorgd zijn als ze niet getraind zijn.

Wanneer Komondor-puppy’s van jongs af aan leren omgaan met aanraking, krijgen ze een meer naadloze relatie met de dierenarts en de hondentrimmer. Een puppy-socialisatiecursus is van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van de communicatie tussen mens en hond.

Komondors zijn alert op gevaar en altijd op zoek naar hun baasjes. Woonruimtes moeten stil blijven en vrij van stadslawaai. Ook appartementsbewoners dienen afstand te houden tot medebewoners. Kies in plaats daarvan een ruimte die ver verwijderd is van zowel stadslawaai als externe elementen.

Verzorging

De komondor is een zeer opmerkelijke verschijning. Wanneer ze 9 of 10 maanden oud zijn, begint hun vacht te klonteren “in ronde klonten” die worden gescheiden door grotere platen. Toch heeft de Komondor (bijna) geen vachtverzorging nodig. De vacht vormt op den duur lange vilte koorden. Deze ontstaan doordat de zachte onderharen niet uitvallen, maar in de vacht blijven hangen en vervilten met de ruwe dekharen.

De komondor kan een- of tweemaal per jaar gewassen worden, maar doe dit alleen op zeer mooie zonnige dagen, omdat de vacht een aantal dagen nodig heeft om te drogen. Na het wassen moet je er wel voor zorgen dat elk spoor van de shampoo wordt weggespoeld. Handdoeken, en föhnen met een sterke ventilator in de buurt kunnen helpen om de vacht te drogen. Als de vacht niet droogt of shampooresten heeft, kan deze een onaangename geur hebben.

Gezondheid

De Komondor is een stoere hond met een gemiddelde levensverwachting van 11 jaar. Zijn vacht isoleert hem tegen vocht en kou. In termen van gezondheid kan dit ras last hebben van huidaandoeningen zoals huidcysten of dermatitis. De Komondor is een van de grote hondenrassen die heupdysplasie kunnen ontwikkelen. Gezien zijn grote gestalte, moeten er regelmatig heuponderzoeken worden uitgevoerd bij Komondor-puppy’s voor hun welzijn.

Komondor Depositphotos_208805762_S

Een Komondor-puppy kopen.

Hongarije heeft veel Komondorok-fokkers – de dichtstbijzijnde optie voor het kopen van een puppy bevindt zich meestal in dit land. Om Hongaarse Komondor-fokkers te vinden gaat u naar de website van de Hongaarse Komondor Club.

Door herhaalde pogingen om het Komondor-ras te behouden, heeft de populatie zich na verloop van tijd hersteld. De Komondor wordt met uitsterven bedreigd vanwege zijn lange geschiedenis. Ook zit er bij de Komondor-hond zeer weinig variatie van DNA in deze dieren.

Let bij het kopen van een Komondorp-puppy op specifieke eigenschappen om zijn afkomst te bepalen. Deze eigenschappen zijn gemakkelijk op te merken wanneer u de puppy ophaalt. De eigenschappen zijn als volgt:

De komondorpup groeit snel en ontwikkelt zich snel. Omdat Komondorpup-puppy’s snel groeien, is het belangrijk om op te passen als nieuwe eigenaren hen na een leeftijd van 6 tot 8 weken beginnen met vast voedsel te geven. Als ze niet gewend zijn aan vast voedsel, zullen deze puppy’s waarschijnlijk niet de gewenste grote bereiken. Dit komt omdat het overschakelen op vast voedsel ervoor kan zorgen dat ze afvallen, waardoor ze lichamelijk een achterstand oplopen. Zorg ervoor dat u kijkt welk voer wordt gegeven aan de honden die door hun eigenaar zijn gefokt.

Als je voor een Komondor-puppy zorgt, moet het belangrijkste zijn om ze vrij van wormen te houden. Wormen kunnen het groeiproces van de puppy verwoesten.
Omgaan met een zware worminfectie zorgt er vaak voor dat het nageslacht zich onvoldoende ontwikkelt of de resistentie benadrukt. Uw puppy- of hondenfokker moet bekend maken wanneer en hoe zijn puppy’s en hond zijn ontwormd. Knoflook toegevoegd aan het voer helpt echt niet veel en is tevens niet al te best voor honden.

Vanwege de genetische uniformiteit van het Komondor-ras moeten puppy’s altijd wit zijn. Als ze worden geboren met een bontgekleurde bruine, zwarte, blonde of grijze vacht, moet je als koper de genealogie van de ouders nagaan. Koop niet bij willekeurige fokkers om te voorkomen dat u verdachte puppy’s koopt. Koop in plaats daarvan alleen bij gerenommeerde fokkers.

Geprefereerde huidskleur voor de hierboven genoemde delen is donkere pigmentatie. De Komondor-rasstandaard merkt op dat albinovlekken bij dit ras verboden zijn. Zoals hierboven vermeld, hoe donkerder hoe beter.

Het importeren van dieren vereist enorm veel werk; kosten liggen minstens rond de 2000 euro. Puppy’s uit de meest oostelijke grenzen van Hongarije kosten meer dan die uit de meest westelijke grenzen van Hongarije. Hongaarse advertenties die veelbelovende puppy’s te koop aanbieden voor $ 250, moeten worden genegeerd. Vertrouw geen advertenties uit Hongarije die beloven deze pups naar Nederland of België te halen voor $ 250. Een echte Komondor vereist dus vooraf een aanzienlijke financiële investering en wat opzoekingswerk.

Komondor Depositphotos_33822385_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 128

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!