Finse Spits

5
(1)

Finse Spits – FCI Rasgroep 5

Spitsen en honden van het oerhondtype.

Land van herkomst
Finland
Huidige en oorspronkelijke taken
Jachthond op vogels

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 44 en 50 centimeter.
Teven tussen de 39 en 45 centimeter.
Gewicht
Ze wegen tussen de 13 en 17 kilo.
Hoofd
De Finse Spits heeft een licht gewelfd voorhoofd en een duidelijke stop. De voorsnuit is wigvormig. De lippen zijn dun en goed aangesloten. De oren zijn spits en worden rechtop gedragen. De ogen zijn middelmatig groot.
Lichaam
Het lichaam van de Finse Spits is bijna vierkant. De rug is recht en sterk. De borst is diep. De schouders zijn steil en de ellebogen zijn sterk en recht.
Vacht
Op het lichaam is het haar vrij lang en enigszins rechtopstaand. Op de achterkant van de hals en op de rug is het haar harder.
Kleuren
Bruinrood of gelig rood.

Gedrag

Karakter
Finse Spitsen zijn intelligent en erg levendig. Ze zijn gezellig, opgewekt en vrolijk. Ze zijn vrij zelfstandig en niet opdringerig. Ze zijn gesteld op de aanwezigheid van hun baas en gezin, maar kunnen zichzelf ook urenlang bezig houden met een balletje of ander speelgoed. De Finse Spits is behoorlijk waaks. Het uithoudingsvermogen is groot. Ze graven graag.
Sociaal
Ze kunnen het over het algemeen goed vinden met soortgenoten. Met kinderen gaan ze uitstekend om. Het jachtinstinct is nog duidelijk aanwezig, wat het noodzakelijk maakt om ze op zeer jonge leeftijd goed te socialiseren met andere huisdieren.

Omgang

Beweging
Ze hebben vrij veel lichaamsbeweging nodig. Ze zijn graag buiten. Ze kunnen goed in de stad gehouden worden, mits de eigenaar ze voldoende beweging geeft. Zorg dat de hond een goed contact met u heeft, zodat hij op onaangelijnde wandelingen naar u toe komt als u hem roept. Als u hem af en toe in de tuin laat spelen is een goed omheinde tuin noodzakelijk.
Opvoeding
De Finse Spits is een zeer trouwe hond. Ze zijn gesteld op hun baas maar hebben onafhankelijkheid hoog in het vaandel staan. Heb geduld wees duidelijk en consequent tegenover de hond. Houd de oefeningen op een speelse en leuke manier.
Verzorging
De Finse Spits is een vrij schone hond. De vacht is weerbestendig en overtollig vuil valt vaak zelf uit de vacht. Kam en borstel de hond wel met regelmaat, zodat de hond klitvrij blijft. De verharingsperiode is bij de Finse Spits vrij hevig. Een herderharkje kan dan gebruikt worden om de losse haren uit de vacht te kammen.

Beoordeel dit artikel

alles voor dieren bopets

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!

alles voor dieren bopets