...

Finse Spits

Suomenpystykorva-of-finse-spits-Depositphotos_350765476_S
5
(199)

Finse Spits

De kleine maar onverschrokken Finse spits staat ook bekend als een ‘blaffende vogelhond‘. Deze bijnaam verwijst naar de unieke stijl van volgen en jagen van de spits. . Het hondenras Finse spits staat bekend als intelligent, gevoelig en innemend. Ze zijn ook atletisch, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor hondensporters. De Finkie is een vocaal hondenras dat vocaal en jodelend kan zijn; dit wordt in Finland niet als negatief gezien. Veel Finse fans moedigen de vocalisaties zelfs aan. Finkies zijn geweldige waakhonden die op hun hoede zijn maar niet verlegen zijn voor vreemden.

De Finse spits is intelligent, levendig, sociaal, opgewekt en onafhankelijk. Ze zijn ook niet opdringerig en houden van de aanwezigheid van hun familie. Ze kunnen zich urenlang vermaken met een bal of ander speelgoed.

Finse Spits – FCI Rasgroep 5

De Finse Spits behoort tot de rasgroep van de Spitsen en honden van het oerhondtype.

Land van herkomst: Finland
Huidige en oorspronkelijke taken: Jachthond op vogels
Temperament: Speels, Blij, Vocaal, Intelligent, Loyaal, Zelfstandig

Andere namen: Finse spits, Finnish Spitz, Finkie of Suomenpystykorva
Levensverwachting: 12 tot 14 jaar

Uiterlijk

Deze honden zijn kastanje- of vlamkleurig gekleurd en hebben vosachtige gezichten en puntige oren. Ze hebben een gebogen, gepluimde staart die hen identificeert. De Finse spits is symmetrisch en gebalanceerd; ze zijn ook bekend als finks, wat de Finse versie van de naam is. Deze honden bewegen met een zelfverzekerde stap die stevig en gedurfd is. Hun glanzende goudrode jassen zijn nooit monochromatisch, wat hen een aantrekkelijke ‘gloed’ geeft.

Schouderhoogte: Reuen tussen de 44 en 50 cm. – Teven tussen de 39 en 45 cm.
Gewicht: Mannelijk: 12–13 kg, Vrouwelijk: 7–10 kg

Hoofd
De Finse Spits heeft een licht gewelfd voorhoofd en een duidelijke stop. De voorsnuit is wigvormig. De lippen zijn dun en goed aangesloten. De oren zijn spits en worden rechtop gedragen. De ogen zijn middelmatig groot.
Lichaam
Het lichaam van de Finse Spits is bijna vierkant. De rug is recht en sterk. De borst is diep. De schouders zijn steil en de ellebogen zijn sterk en recht.

Vacht: Op het lichaam is het haar vrij lang en enigszins rechtopstaand. Op de achterkant van de hals en op de rug is het haar harder.
Kleuren: Bruinrood of gelig rood.

Suomenpystykorva-of-finse-spits-Depositphotos_335010770_S

Karakter Finse Spits

Finse Spitsen zijn intelligent en erg levendig. Ze zijn gezellig, opgewekt en vrolijk. Ze zijn vrij zelfstandig en niet opdringerig. Ze zijn gesteld op de aanwezigheid van hun baas en gezin, maar kunnen zichzelf ook urenlang bezig houden met een balletje of ander speelgoed. De Finse Spits is behoorlijk waaks. Het uithoudingsvermogen is groot. Ze graven graag.

Sociaal

Ze kunnen het over het algemeen goed vinden met soortgenoten. Met kinderen gaan ze uitstekend om. Het jachtinstinct is nog duidelijk aanwezig, wat het noodzakelijk maakt om ze op zeer jonge leeftijd goed te socialiseren met andere huisdieren.

Suomenpystykorva of finse spits Depositphotos_460275646_S

Omgang

Finse spitsen werden gefokt om de hele dag in het bos te jagen; dit vereiste veel uithoudingsvermogen. Daarom moeten deze honden in een tuin leven die is omgeven door een veilige omheining. Een Finse spits zal een diepe band met hun familie krijgen wanneer ze zich ontwikkelen; ze vereisen een hoge mate van lichaamsbeweging. Ze kunnen worden beloond door frequente wandelingen en aangelijnde wandelingen te maken.

Beweging

Ze hebben vrij veel lichaamsbeweging nodig. Ze zijn graag buiten. Ze kunnen goed in de stad gehouden worden, mits de eigenaar ze voldoende beweging geeft. Zorg dat de hond een goed contact met u heeft, zodat hij op onaangelijnde wandelingen naar u toe komt als u hem roept. Als u hem af en toe in de tuin laat spelen is een goed omheinde tuin noodzakelijk.

Opvoeding

De Finse Spits is een zeer trouwe hond. Ze zijn gesteld op hun baas maar hebben onafhankelijkheid hoog in het vaandel staan. Heb geduld wees duidelijk en consequent tegenover de hond. Houd de oefeningen op een speelse en leuke manier. Dit is een zeer intelligent ras en als zodanig kunnen ze een uitdaging vormen om te trainen. Houd sessies kort en leuk, wees genereus met lof en beloning. Eten lijkt de universele drijfveer te zijn. Ze laten je weten wanneer ze genoeg hebben gehad. Vroege socialisatie- en puppycursussen worden aanbevolen voor de nieuwe puppy.

Suomenpystykorva-of-finse-spits-Depositphotos_11596235_S

Verzorging

De Finse Spits is een vrij schone hond. Het Finse Spitz-ras heeft strikte normen met betrekking tot hun uiterlijk. Hun vacht kan niet worden getrimd en ze moeten hun snorharen behouden. Bovendien verwijzen ze naar het ras als een natuurlijk ras dat wordt aangeduid als ‘wassen en dragen’. Het wordt aanbevolen dat eigenaren de vacht van hun huisdier om de twee tot drie dagen borstelen. Borstelen droogt de buitenste laag uit, dus het is het beste om hete föhns te vermijden. Tijdens hun tweejaarlijkse verharingsproces kunnen eigenaren het proces versnellen door hun huisdier dagelijks te wassen en te drogen met een waterblazer. Eigenaren van gezelschapsdieren kunnen overtollige vacht ook verwijderen met een kam van goede kwaliteit en een gladder borsteltje. Vrouwelijke huisdieren die intact zijn, zullen meer verharen dan mannen. De vacht is weerbestendig en overtollig vuil valt vaak zelf uit de vacht. De Finse Spits verkiest een degelijke hondenmatras of Wooff hondenmand waarin ze niet in oververhitten.

Voeding

De Finse spits heeft een uiterst efficiënt metabolisme. Vanwege dit feit kan het geven van te veel voedsel ertoe leiden dat ze zwaarlijvig worden. Er wordt gesuggereerd dat ze droog hondenvoer van hoge kwaliteit eten om hun conditie en gewicht te behouden. Traktaties kunnen nuttig zijn bij het trainen van een hond, maar ze moeten met mate worden gegeven.

Gezondheid en puppy info Finse Spits

Door zorgvuldige selectie heeft de Finse spits niet veel gezondheidsproblemen. Er zijn echter enkele kleine problemen waargenomen bij een paar honden, waaronder ogen, heupen, ellebogen en patella’s, maar deze worden zelden gezien. Fokkers screenen potentiële ouders meestal op deze problemen, en zeer weinig honden worden getroffen. Nieuwe eigenaren worden aangemoedigd om de zorg voor hun puppy’s met hun fokker te bespreken. Deze puppy’s hebben beperkingen nodig op het gebied van krachtige lichaamsbeweging en mogen niet te vroeg worden gesteriliseerd of gecastreerd – idealiter niet vóór de leeftijd van 3 tot 5 jaar.

Suomenpystykorva of finse spits Depositphotos_464165160_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 199

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!