Groenendaeler

4.5
(36)

Groenendaeler – FCI Rasgroep 1

Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst
België
Huidige en oorspronkelijke taken
Veedrijver

Andere namen, Belgian Shepherd Groenendael, Groenendaelse Herder, Groenendaler en zoals alle Belgische herders wordt hij als bescherm- en gezinshond gebruikt.

het nieuwe puppyboek

De groenendaeler is een van de Belgische herders. Hij is naar Groenendaal in de Belgische gemeente Hoeilaart bij Brussel vernoemd. Zoals alle Belgische herders wordt hij als bescherm- en gezinshond gebruikt. Bekijk hier de lijst van Belgische hondenrassen. Het ras is ontstaan door het kruisen van verschillende zwarte schepershonden rond de periode 1900. Belgische herder heeft vier variëteiten: De Groenendaeler is langharig en zwart, de Tervuerense (bruin/ rosgevlamd langharig met een zwart masker), de Mechelse ( bruin/rosgevlamd kortharig met zwart masker) en de Laekense ( rosgevlamd/bruin ruwharig)

Uiterlijk Groenendaeler

Schouderhoogte
Reuen ongeveer 62 centimeter.
Teven ongeveer 58 centimeter.
Gewicht
Ongeveer 28 kilo.
Hoofd
De Groenendaeler heeft een vrij lang hoofd. De schedel en snuit zijn vrijwel even lang. Ze hebben een matige stop. De oren hebben een driehoekige vorm en worden rechtop gedragen. De ogen zijn middelgroot. De voorkeur gaat uit naar een schaargebit, maar een tanggebit is toegestaan.
Lichaam
De reu is vierkant gebouwd, terwijl de teef iets langer dan hoog gebouwd mag zijn. Ze hebben een diepe voorborst. De rug is recht breed en krachtig gespierd. De staart wordt hangend gedragen en is middellang. De benen zijn sterk. De voorvoeten zijn rond en ze hebben lichte ovale achtervoeten.
Vacht
Langharige vlakke vacht. Rond de kraag, de achterzijde, broek en staart is het haar langer. Op het hoofd, de achterkant van de oren en het onderste deel van de benen is het haar kort
Kleuren
Zwart.

Gedrag

Karakter
De Groenendaeler is een energieke en beweeglijke hond. Ze zijn intelligent, werkwillig en volhardend. Ze hechten zich sterk aan hun baas. Ze zijn erg waaks. Als kennelhond zijn ze niet geschikt.
Sociaal
Als de hond goed gesocialiseerd is kan hij het goed vinden met andere honden en huisdieren. Tegenover vreemden zijn ze afwachtend of terughoudend. Bekenden worden vriendelijk begroet.

Omgang

Beweging
Een Groenendaeler heeft noodzaak aan veel beweging. Ze vinden het altijd fijn om te zwemmen, apporteren of een balspelletje te doen. Ook zijn ze zeer geschikt om vrij naast de fiets te laten lopen. Als de lichaamsbeweging voldoende is, zal deze hond binnenshuis vrij rustig zijn.
Opvoeding van een Groenendaeler
Jonge Groenendaelers moeten van jongs af aan zoveel mogelijk kennismaken met verschillende situaties, mensen en dieren. Zorg dat deze situaties op een vrolijke en positieve manier verlopen. Deze Belgische herder is zeer intelligent en leert erg snel bij. Ze zijn gevoelig en reageren goed op de intonatie van uw stem.
Verzorging
De Groenendaeler heeft niet zo heel veel vachtverzorging nodig. Vaak wordt het zelfs afgeraden om de Groenendaeler veel te borstelen, omdat al te grondig borstelen de ondervacht kan beschadigen. In de verharingsperiode kan de Groenendaeler met een grove kam geborsteld worden, zodat de losgekomen vacht verwijderd wordt.

Puppy-info

Voor de aanschaf van een Groenendaeler met stamboom ga je best raad vragen bij een kennelclub, rasvereniging of een erkende fokker. Deze mensen zijn het best geplaatst u meer informatie te geven over dit uniek hondenras.

Zoek leuke hondennamen voor dit Belgisch hondenras. Gebruik een korte en krachtige roepnaam voor deze bijzondere honden. Op die manier kan je tijdens het trainen bepaalde commando’s gemakkelijk en duidelijk overbrengen. Zo ontstaan er ook geen misverstanden en blijven  jullie de beste vriendjes.

De opvoeding van de Groenendaeler dient met zachte hand, maar consequent te gebeuren. Veel kennismaken met nieuwe dingen, dieren en personen in de puppytijd, zal een sociale stabiele hond op leveren.

 

Groenendaeler puppy

Groenendaeler puppy

Belgian Shepherd Groenendael, Groenendaelse Herder, Groenendale

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.5 / 5. Aantal beoordelingen: 36

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!

alles voor dieren bopets