...

Shar Pei

Shar Pei
4
(6)

Shar Pei – FCI Rasgroep 2

Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

Land van herkomst
China
Huidige en oorspronkelijke taken
Jachthond en waakhond nu
gezelschapshond

Uiterlijk

Schouderhoogte
Tussen de 48 tot 58,5 centimeter.
Gewicht
Tussen de 18 tot 29,5 kilo.
Hoofd
De Shar Pei heeft een vrij grote schedel. Op het hoofd zitten duidelijke rimpels. De voorsnuit is ongeveer evenlang als de schedel. De dikke oren zijn zo klein mogelijk. De ogen liggen diep en zijn amandelvormig. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Het is een compacte gespierde hond. De borst is breed en diep. De staart komt voor in verschillende types. De meest voorkomende zijn de krulstaart en de dubbele ring. De voeten zijn compact met goed gebogen tenen. De hals is sterk en gespierd.
Vacht
Zeer kort, hard en borstelig. (Shar Pei betekent zandhuid).
Kleuren
Effen zwart, blauwzwart, bruin, rood en fawn.

Gedrag

Karakter
Ze zijn vriendelijk, actief en spontaan. Het is een hond die behoorlijk dominant kan zijn. Hij stelt zich nooit slaafs of afhankelijk op. Hij is waaks, maar niet agressief of overattent. Hij blaft weinig.
Sociaal
Tegenover vreemden zijn ze afwachtend. Met kinderen kunnen ze het goed vinden. Als de hond goed gesocialiseerd is dan kan hij het goed vinden met andere huisdieren. In de omgang met andere honden kan hij wel eens problemen geven, omdat hij strijdvaardig van aard kan zijn.

Omgang

Beweging
De Shar Pei heeft een gemiddelde bewegingsbehoefte. U kunt ze meenemen op lange wandelingen maar de meeste vinden het wel goed als dat een paar dagen niet kan. Zowel in de stad als op het platteland is dit een geschikte hond. In huis is hij doorgaans rustig.
Opvoeding
Het is noodzakelijk om hem duidelijk en consequent op te voeden. Als hij geen leider heeft, zal hij de rollen omdraaien. Hij leert het snelst door hem op de goede momenten te belonen wellicht ondersteund met voedsel.
Verzorging
De Shar Pei heeft geen uitgebreide vachtverzorging nodig. Eenmaal in de week borstelen met een rubber borstel is voldoende. Wanneer de Shar Pei in de verharingsperiode zit moet hij een paar keer per week geborsteld worden. De ogen van de Shar Pei moeten wel goed in de gaten gehouden worden. Als de hond veel met zijn ogen knijpt of hij traant veel, dan is dat een teken dat de ogenleden naar binnen krullen. Als dit gebeurt kan de oogbol geirriteerd raken. U kunt de Sharp Pei dan tacken. Tacken betekent dat u de huidplooien van de Shar Pei vastzet met een draadje. Het kan zijn dat dit niet voldoende is en de hond moet dan geopereerd worden. Er wordt dan een klein randje van het ooglid verwijderd. Na deze ingreep heeft de Shar Pei nergens meer last van. Het is belangrijk dat de oren van de Shar Pei goed schoongemaakt worden.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4 / 5. Aantal beoordelingen: 6

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!