...

Saluki

Saluki
3.7
(14)

Saluki – FCI Rasgroep 10

Windhonden.

Land van herkomst
Iran
Huidige en oorspronkelijke taken
Zichtjager.

Andere rasnamen: Perzische Windhond, Salouki, Gazellenhond.

De Saluki was een Koninklijke Hond uit Egypte en traditioneel maakten ze deel uit van Midden-Oosten caravans en nomadische stammen. Hun hoofddoel was om te jagen op gazellen.

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 58 en 71 centimeter.
Teven tussen de 53 en 66 centimeter.
Gewicht
Hoofd
De Saluki heeft een lang en smal hoofd. Schedel en snuit zijn ongeveer even lang. De oren worden hangend gedragen en reiken minimaal tot aan de mondhoeken.
Lichaam
Het lichaam is langer dan hoog. De borst is diep en redelijk smal. De staart is laag aangezet en lang. Hij wordt hangend in een boog gedragen. De voeten zijn middelmatig lang met gewelfde tenen.
Vacht
Gladde, zachte vacht. Aan de onderkant van de staart, de oren en achterkant van de benen is het haar langer.
Kleuren
Wit, creme, goud, rossig en rood. Zwart, wit met bruin en variaties op deze kleuren.

Gedrag

Karakter
Saluki’s zijn erg gesteld op hun baas. Maar ze zijn tevens onafhankelijk en eigenzinnig. Ze blaffen erg weinig. Het jachtinstinct is duidelijk aanwezig, ze zullen het dan ook niet laten om achter een snel bewegend object aan te gaan. Ze zijn zeer snel.
Sociaal
Zolang de hond van jongs af aan, aan kinderen gewend is en de kinderen de hond in zijn waarde laten, gaan ze goed met elkaar om. Met soortgenoten gaan ze goed om. Door hun jachtinstinct is de samenleving met andere huisdieren vrij moeilijk.

Omgang

Beweging
Saluki’s hebben een groot uithoudingsvermogen. Ze zijn levendig en beweeglijk. Laat de hond alleen onaangelijnd lopen als hij geen kwaad kan. Het is zelfs verboden om een zichtjager als deze in Nederland los te laten lopen. u kunt de hond naast de fiets leren lopen, zodat hij toch zijn energie kwijt kan.
Opvoeding
Leg de nadruk van de opvoeding op het belonen van goed gedrag. Op het gebied van gehoorzaamheid moet u geen wonderen verwachten. Het zal nooit een perfect luisterende hond worden. Met veel geduld en inzicht bereikt u het meest.
Verzorging
Af en toe kammen en borstelen, met name op de behaarde gebieden is genoeg.

Puppy-info

Fokker Saluki met stamboom:

Saluki

Saluki

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 3.7 / 5. Aantal beoordelingen: 14

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!