...

Chinese Naakthond

Chinese Naakthond
5
(302)

Chinese Naakthond

Chinese naakthonden beschouwen echte vriendschap als ongelooflijk waardevol. Ze kunnen er niet tegen om gescheiden te worden van hun eigenaar, zelfs als de scheiding noodzakelijk is. Daarom is het riskant om de Chinese naakthond aan de zorg van iemand anders over te laten. Deze honden zijn extreem beschermend voor hun eigenaar en familie, en zullen op hun hoede zijn voor iedereen die ze niet kennen in een nieuwe omgeving.

Honden van dit ras zijn buitengewoon intelligent en leren snel nieuwe commando ‘s. Ze kunnen gemakkelijk trainen, nieuwe trucs snel onthouden en andere speciale vaardigheden demonstreren om indruk te maken op hun eigenaar. Het enige wat ze nodig heeft is de liefde en zorg van de eigenaar. Ze zijn ideaal voor gezinnen met kinderen.

Chinese Naakthond – FCI Rasgroep 9

De Chinese Naakthond behoort tot de rasgroep van de Gezelschaps- en dwerghonden.

Land van herkomst: China
Huidige en oorspronkelijke taken: Gezelschapshond.

Andere namen, Chinese Gekuifde Naakthond, Chinese naakthond, behaarde varianten krijgen de naam “Powderpuffs”
Deze kleine hondenrassen zijn uitermate geschikt te wonen op een appartement of woning in de stad.

Uiterlijk

Met zijn gevlekte roze huid, stekelige “kroon”-kapsel, pluizige sokken en gevederde staart, kun je de lieve, piekerige Chinese kuif niet verwarren met een ander ras. Deze speelse, uiterst aanhankelijke gezelschapshond is echt een ras op zich. De Chinese Naakthond is een levendig en alert klein hondenras dat zowel haarloos als gecoat kan zijn.

Haarloze rassen hebben een gladde, zachte huid en plukjes haar op het hoofd, de staart en de enkels. De gecoate variëteit die bekend staat als “powderpuff” is bedekt met een zachte, zijdeachtige vacht. Afgezien van de vacht, is de trek bijna niet te onderscheiden van zijn naakte broeders. Beide rassen worden gekenmerkt door verfijnde elegantie en sierlijke bewegingen. Ze zijn net zo leuk als ze eruitzien: speels, liefdevol en loyaal aan hun mensen.

Schouderhoogte: Reuen tussen de 28 en 33 cm. – Teven tussen de 23 en 30 cm.
Gewicht: Ze wegen niet meer dan 5,5 kilo.

Hoofd
De schedel is lang en gewelfd. De stop is duidelijk aangegeven. De neuspunt van de Chinese Naakthond is smal. de oren zijn groot en laag aangezet. Ze worden rechtop gedragen. Bij de Power Puff mogen ze hangen. De ogen zijn amandelvormig. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Het lichaam is iets langer dan hoog. De rug is recht met sterke lendenen. In actie wordt de staart horizontaal of hoog gedragen. De borst is breed en diep. De benen zijn lang en dun met lange smalle voeten.

Vacht: Het lichaam is vrijwel haarloos. Met een kuif van zacht haar die loopt van de stop tot en met de schedelbasis. Op de voeten en het de laatste deel van de staart bevinden zich ook haren.
Kleuren: Alles is toegestaan. Meest voorkomende kleur is blauwzwart.

chinese naakthond Depositphotos_30748391_S

Afkomst en geschiedenis

Chinese naakthonden komen uit Afrika of Mexico, hoewel ze op andere kleine Chinese honden lijken. Hun naam geeft niet de oorsprong van het ras aan, hoewel het mensen lijkt te doen geloven dat ze uit China komen. Niemand weet zeker waar ze vandaan komen en wetenschappers hebben geen concrete gegevens over dit onderwerp.

Al in het begin van de 17e eeuw waardeerden Chinese zeelieden die op schepen reisden deze honden vanwege hun vermogen om tegen knaagdieren te vechten. Ze zijn ook dun, wat nodig is voor elk schip in elk modern tijdperk.

Chinese Naakthonden waren oorspronkelijk groter. De Chinezen kruisen ze echter om hun grootte te verkleinen. Het is onduidelijk met welke rassen ze zijn gekruist.

In de jaren 1800 documenteerden reizigers naar China de aanwezigheid van huisdieren aan boord van Chinese koopvaardijschepen. Deze huisdieren waren typisch honden, hoewel sommigen geloven dat de traditie voortkwam uit het feit dat zeelieden hun huisdieren moesten verwijderen vanwege voedseltekorten. Deze overtuigingen werden naar verluidt afgeleid van de jaren 1800.

Veel Chinese rassen missen de aristocratische status die veel andere hebben. Dit komt omdat de Chinese hond door iedereen is gemaakt; de fokker waren niet altijd nobel. Bovendien woonden deze honden in het keizerlijk paleis en men geloofde dat ze magische eigenschappen bezaten. Sommigen geloofden dat de honden zelfs uiterst loyale metgezellen waren. In vergelijking met andere hondenrassen wordt de Chinese Naaktkuif als zeldzaam beschouwd in China. In 1974 werd in Amerika de eerste Chinese Crested Dog Club opgericht.

Gedrag en karakter

De Chinese Naakthond is een hondenras dat een geweldige metgezel is. Ze begeleiden vaak mensen met een handicap als begeleider. Het is echter belangrijk op te merken dat dit ras niet vriendelijk, ruimdenkend of liefdevol is. Integendeel, ze houden meestal van slechts één persoon en kunnen door hen worden gekozen. Als ze hun baasje herkennen als onderdeel van hun roedel, zullen ze altijd intens van ze houden en voor ze zorgen. Ze zijn dus heel aanhankelijk en trouw. Ze kunnen zelfs destructief worden als ze bij iemand anders dan hun familielid willen zijn.

Chinese Naakthonden zijn slimme, intelligente honden. Ze zijn beweeglijk en levendig. Bij onraad laten ze hun stem horen. Ze hechten zich sterk aan hun baas en zijn alert op wat er in hun omgeving gebeurt.  Deze vrolijke hondjes zijn ontzettend slim en leergierig. Soms wat terughoudend naar vreemden.

De Chinese Naakthond is een hondenras dat graag de hele dag op het bed van hun baasje ligt. Bovendien hebben ze geen lange wandelingen nodig; ze blijven graag op één plek. Dit maakt de Chinese Naakthond een hond die veel mensen met een handicap adopteren vanwege hun vermogen om te gaan liggen en te ontspannen. Ze moeten echter nog steeds van tijd tot tijd wandelen om actief en gezond te blijven. Nieuwsgierige, energieke en speelse honden kunnen net zo lui zijn als flegmatisch.

Sociaal

Goed gedrag is een must in uw gezin, en als een hond u herkent als onderdeel van het gezin, zal hij oneindig loyaal aan u zijn. Dit maakt het trouwens moeilijk voor hen om een scheiding te ervaren en kan zelfs destructief worden door verlangen. Met kinderen kunnen ze redelijk goed overweg. Doordat de Chinese Naakthond erg druk is kan hij beter niet bij al te drukke kinderen gehouden worden. Met soortgenoten en andere huisdieren kunnen ze redelijk goed overweg. Maar voor vreemden wordt een heel ander beeld waargenomen en het is buitengewoon moeilijk om het karakter van het dier volledig te corrigeren.

Omgang en beweging

De Chinese Naakthond past zijn bewegingsbehoefte aan het gezin aan. Hou er rekening mee dat huidbeschadiging vaak blijvende en zichtbare littekentjes op de huid van een naakthond achterlaten. Behoed de hond daarom tegen al te ruige boswandelingen en wild stoeien met andere honden. Het is goed voor de Naakthond om buiten te oefenen, maar er moet op worden gelet dat hij zonnebrandcrème gebruikt of beschermende kleding op hem doet. Dit zijn stoere kleine honden die zeer competitief kunnen zijn in hondensporten.

Opvoeding

Haarloos heeft zijn voordelen: geen hondengeur en om voor de hand liggende redenen is verharen geen probleem. Beide rassen zijn attente huisgenoten en zijn in volledige harmonie met hun families. Ze zijn vrij makkelijk op te voeden. Wees altijd consequent en besteed veel aandacht aan een goede socialisatie.

chinese naakthond Depositphotos_324632650_S

Vachtverzorging van de Chinese Naakthond

Het woordje “Naakthond” laat al verstaan dat dit ras weinig vacht heeft, toch is er een aangepaste lichaamsverzorging nodig voor dit hondenras. De huid van dit haarloos hondenras moet regelmatig behandeld worden met vochtinbrengende middelen. Het is aan te raden ook de kuif (op het hoofd) en het haar op de staart en poten regelmatig te kammen.

De benodigde materialen zijn een borstel, een veiligheidsscheermes, een grove kam en een tondeuse. Wat zeker niet mag ontbreken is babyolie of een gezichtscrème. De Chinese Naakthond moet regelmatig gewassen worden met een aangepaste shampoo. Na het wassen zal er een goede vochtinbrengende lotion (babyolie) gebruikt worden om de huid in conditie te houden. Het lange haar op de kop en staart van de hond moet goed en zeker droog geföhnd worden waarbij een goede borstel wordt gebruikt. De controle in beide hoorgangen is nodig, evenals het verwijderen van de haargroei in beide oren. Wees voorzichtig tijdens het borstelen om de huid van deze prachtige hond niet te beschadigen. Littekens blijven altijd zichtbaar !!!

Tip: Om de huid van een Chinese Naakthond in optimale conditie te houden is het aan te raden steeds kwaliteitsvoer te gebruiken. Dit hondenvoer bevat de juiste vitaminen die zorgen voor een perfecte huid.

Gezondheid

Het Chinese Crested Dog-ras heeft enkele gezondheidsproblemen, net als de meeste andere rassen, waaronder:
Gebitsproblemen – deze treden meestal op als gevolg van een genetisch verband tussen dominante haarloosheid en ontbrekende tanden. De haarloze kuif heeft kleine, stekelige tanden die naar de voorkant van de mond kunnen leunen en problemen kunnen veroorzaken, en sommige kunnen het grootste deel van hun tanden verliezen op 2-3 jaar oud, waardoor ze niet in staat zijn om ruwvoer te eten;

  • Ziekte van Legg Calve-Perthes;
  • Heupdysplasie;
  • Progressieve retinale atrofie;
  • Overgevoeligheid voor medicijnen – sommige personen kunnen zeer sterk reageren op vaccinaties en medicijnen.

Puppy-info

Voor de aanschaf van een Chinese Naakthond puppy met stamboom ga je best eerst ten rade bij een erkende fokker, kennelclub of rasvereniging. Deze mensen zijn het best geplaatst u meer informatie te geven over dit uniek hondenras.

Zoek perfecte hondennamen voor dit prachtig en klein hondenras. Gebruik een korte en krachtige roepnaam voor deze bijzondere honden. Op die manier kan je tijdens het trainen bepaalde commando’s gemakkelijk en duidelijk overbrengen. Zo ontstaan er ook geen misverstanden.

Chinese Naakthond

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 302

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!