...

Bolognezer

Bolognezer
5
(332)

Bolognezer

De Bolognezer is een schattig en wit hondje dat graag bij zijn eigenaar in de buurt blijft. Je zou bijna kunnen zeggen dat ze eigenlijk een beetje bezitterig zijn. Deze prachtige hondjes kunnen heel goed met kinderen om en worden niet graag alleen gelaten. Ze zijn erg zorgzaam en attent. Deze hond heeft een goedaardig karakter en is intelligent. Ze zijn goed te trainen omdat ze wendbaar zijn en rustig in huis kunnen blijven. Deze hond kan elke dag een behoorlijke tijd wandelen, maar is tevreden met de basisbehoeften.

Bolognezer – FCI Rasgroep 9

De Bolognezer behoort tot de rasgroep van de gezelschaps- en dwerghonden.

Land van herkomst: Italië
Huidige en oorspronkelijke taken: Gezelschapshond.

De Bolognezer is een kleine, witte hond die zijn oorsprong vindt in Italië. Oorspronkelijk waren ze vernoemd naar de stad Bologna, waarvan men dacht dat ze afkomstig waren uit het Romeinse rijk. De Bolognezer behoort tot de Bichon-groep van honden.

De gemiddelde grootte van een reu ligt tussen de 27 en 30 centimeter, terwijl teefjes tussen de 25 en 28 centimeter zijn. Ze kunnen allebei tussen de 3 en 6 kilogram wegen. De vacht van de hond is niet pluizig of gekruld, maar eerder recht. De ogen van de hond zijn rond en donker, met zwarte binnenranden.

De Bolognezer en andere zeldzame rassen worden verzorgd door de vereniging Peekingees en Dwergspanielclub. In 2008 waren er twee fokkers die fokten volgens de eisen van deze club.

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 27 en 30 cm – Teven tussen de 25 en 28 cm.
Gewicht: Ze wegen tussen de 3 en 4 kilo.

Hoofd
De Bolognezer heeft een duidelijke stop en achterhoofdsknobbel. De voorsnuit is kort en mag niet puntig zijn. De oren zijn hoog aangezet en vrij lang.
Lichaam
De lichaamsbouw van de Bolognezer is vierkant. De rug is recht. De borst reikt tot de ellebogen. De staart wordt over de rug gedragen en is ter hoogte van het kruis aangezet. De voeten hebben een ovale vorm.

Vacht: Lange, zeer dichte vacht.
Kleuren: Wit.

bolognezer Depositphotos_135577948_S

Gedrag en karakter

Het zijn zeer vriendelijke, intelligente en evenwichtige honden. Over het algemeen zijn ze vrij gehoorzaam. Ze zijn rustig en zeer trouw aan hun baas en de gezinsleden. Het is een hond die niet overmatig blaft.

Hoe sociaal is de Bolognezer

De Bolognezer is een lieve, geduldige hond die graag op schoot zit en geknuffeld wordt. Ze houden van kinderen om mee te spelen en kunnen meer aandacht aan één persoon tonen, maar ze houden wel van aandacht van iedereen die bereid is om het te geven. Bolognezers weten hoe ze andere honden en katten moeten behandelen als ze dat als jonge puppy hebben geleerd. Ze gaan graag bij mensen op schoot liggen en zoeken de meest comfortabele slaapplaats. Tegenover vreemden neemt hij een afwachtende houding aan, maar ze kunnen over het algemeen goed overweg met katten en andere honden. Met soortgenoten kan de Bolognezer het goed vinden. De omgang met kinderen en andere huisdieren is uitstekend.

Omgang en beweging

Bolognese honden hebben een laag energieniveau, maar moeten regelmatig worden uitgelaten om te voorkomen dat ze te zwaar worden. Ze hebben maar een paar korte wandelingen per dag nodig, en wanneer ze thuis zijn, kunnen ze worden uitgeput door intensievere speelsessies. Bolognezers luisteren over het algemeen goed naar de zin ‘kom hier’ en gaan niet te ver weg. Honden van dit ras hebben een gemiddelde behoefte aan lichaamsbeweging. Ze zijn graag in de buurt van hun baas, en hebben niet de neiging om ver uit de buurt van de baas te lopen. De hond kan hierdoor gemakkelijk onaangelijnd lopen.

Opvoeding

Ze zijn intelligent en doen graag iets voor hun baas. Over het algemeen verloopt de opvoeding daardoor probleemloos. Hij heeft een consequente, zachte aanpak nodig. Hoewel Bolognezers kleine honden zijn, geloven ze vaak dat zij de baas zijn. Hun eigenaren moeten ze consequent trainen en ze leren gemakkelijk trucjes. Bolognezers houden ervan om mensen voor de gek te houden, maar het is belangrijk dat hun baasjes streng blijven zodat ze niet in de problemen komen. Veel mensen behandelen deze honden als kinderen en verwennen ze met dingen. bolognezers zijn enthousiast om te behagen en houden ervan om goedkeuring te krijgen. Als je ze aanmoedigt om aan de lijn te trekken, zullen ze uitgroeien tot een zeer rukkende volwassen hond.

bolognezer Depositphotos_4099777_S

Gezondheid van de Bolognezer

Sommige gezondheidsproblemen die een Bolognese hond kunnen treffen, zijn oorproblemen, allergieën, progressieve retinale atrofie (PRA – verslechtering van het netvlies dat kan leiden tot blindheid), Calve perthes in de benen (kan gewrichtspijn en verlamming veroorzaken) en steenvorming in de nieren.

Verzorging

Deze hond moet regelmatig worden gekamd om zijn witte vacht netjes te houden. Ze hebben minimaal vachtverlies en zijn erg schoon, waardoor ze een goede keuze zijn voor mensen die allergisch zijn. Aan de vacht is wel wat werk. Zo is het noodzakelijk de vacht dagelijks te borstelen om het klitten te voorkomen. Na een tijd begint de vacht volledig te vilten. Ook regelmatig een bad is niet overbodig. Gebruik de juiste hondenshampoo voor witte vachten. Vergeet ook niet om maandelijks de nageltjes van je trouwe viervoeter bij te knippen.

Honden van kleine rassen kunnen problemen hebben met hun tanden, en de Bolognezer is geen uitzondering. Regelmatig de tanden poetsen van dit ras kan problemen helpen voorkomen. De Bolognezer is een gezond ras, maar kan last hebben van patellaluxatie en artritis.

bolognezer Depositphotos_165802954_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 332

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!