...

Saarloos wolfhond

aarloos wolfhond Depositphotos_116921432_S
5
(162)

Saarloos wolfhond

De Saarloos wolfhond is een energieke hond met veel pit. Hij is trots, onafhankelijk en luistert alleen als hij dat wil. De Saarlooswolfshond houdt heel veel van zijn familie en vrienden en is ook erg betrouwbaar. De persoonlijkheid van de Saarloos wolfhond is koppig, onafhankelijk en vereist socialisatie. De hond zal alleen contact maken met mensen als hij zich op zijn gemak voelt, wat betekent dat vreemden de hond heel snel ongemakkelijk zouden maken. De hond moet consequent worden opgevoed, zodat hij zijn persoonlijke persoonlijkheid kan ontwikkelen, terwijl hij hem toch in bedwang houdt en alles vermijdt dat hij niet vertrouwt. De Saarloos wolfhond is vrij laat volwassen en is geen goede keuze voor beginners in hondengedrag. Zijn onafhankelijke, trotse karakter maakt hem tot een geweldige, loyale vriend en een sterke huisgenoot.

Saarloos wolfhond – FCI Rasgroep 1

De Saarloos wolfhond behoort tot de rasgroep van de Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst: Nederland
Huidige en oorspronkelijke taken: Reddingshond en blindegeleidehond
Temperament: Trots, Betrouwbaar, Toegewijd, Levendig, Energiek, Zelfstandig

Uiterlijk

De Saarlooswolfhond is een lange, evenwichtige hond met lang haar. Zijn uiterlijk en beweging verwijzen sterk naar een wolf, en hij heeft veel wolfachtig gedrag. Saarlooswolfhonden kunnen bruin, grijs of wit zijn en lange ledematen hebben zonder er langbenig uit te zien. Teven moeten tussen de 60 en 70 cm lang zijn bij de schoft, en reuen tussen 65 en 75 cm. De witte kleurvariant is uiterst zeldzaam en de bouw van de Berner Sennenhond toont zijn beste eigenschappen in zijn gemakkelijk bewegende, ontspannen en energiebesparende gestalte. Saarlooswolfhonden zijn zeer gezonde honden die tot 15 jaar oud kunnen worden. Mannetjes wegen tussen 38 kg en 28 kg, terwijl vrouwtjes tussen 28 kg en 38 kg wegen. Ze zijn zorgvuldig gefokt en hun gewicht kan binnen enkele kilo’s variëren.

Schouderhoogte: Reuen tussen de 67 en 75 cm. Teven tussen de 60 en 70 cm.
Gewicht: tussen de 30 en 40 kilogram
Hoofd
De schedel is breed en vlak. De voorsnuit is ongeveer evenlang als de schedel. De rechtopstaande oren zijn middelgroot. De ogen zijn middel groot en ze hebben een schaargebit.
Lichaam
De Saarloos wolfhond is een krachtige wolfsachtige hond. Hij is iets langer dan hoog. De borstkas is breed en reikt niet dieper dan de ellebogen. Ze hebben ovale voeten.

Vacht: Honden van dit ras zijn stokharig. Met een wollige ondervacht.
Kleuren: Wolfsgrauw en bosbruin.

Saarloos wolfhond Depositphotos_473799788_S

Afkomst en geschiedenis

Leendert Saarloos fokte een wolfhond uit hybride wolven. Dit hondenras is bekend sinds de jaren 1800.

Leendert Saarloos (1884-1969) was kok op een schip uit Dordrecht. Hij hield van de natuur en van honden, en zijn creatie van een nieuw Nederlands hondenras heeft zijn plaats in de geschiedenis gecementeerd. Hij sprak soms over huishonden die alleen maar decoratief waren, in plaats daarvan gaf hij de voorkeur aan de hondenversie.

In de jaren dertig begon een man genaamd Paul von Transrhenum (ook bekend als Paul Smith) een Europese wolvenvrouw genaamd Fleur (die hij had gekregen van de Rotterdamse dierentuin in Blijdorp) te kruisen met een Duitse herderman genaamd Gerard von Transrhenum. De hond was een voorbeeld van het klassieke Pruisische type en Paul was een liefhebber van de Duitse herder. Hij dacht echter dat dit ras te nerveus was geworden door een slechte fokkerij en was van plan een nieuw hondenras met natuurlijke instincten te creëren.

Saarloos probeerde de arbeidsethos van de Duitse herders te combineren met de kracht en het uithoudingsvermogen van een wolf. Hij gebruikte Siberische wolvenpups en Duitse herders in zijn experiment, maar het was geen volledig succes. Saarloos fokte een schuwe hond die één keer per jaar loops wordt. Door terug te paren met Gerard, de stamvader, vormde Saarloos een basispopulatie van kwartwolven.

Na een lange tijd was Saarloos in staat om een ​​nieuw hondenras te creëren na een zorgvuldige selectie van de knechten van zijn honden. De kinderen van Fleur en Gerard waren echter niet geschikt voor politiewerk of opleiding. Na deze periode moest Saarloos heel hard werken, maar eindigde met een succesvol hondenras. De Duitse herdershond heeft een drive om aan te vallen en de wolf heeft een drive om te vluchten. De drift van de wolf is sterker dan de aanvalsdrift van de Duitse herder, en dit werd in het experiment aangetoond.

Saarloos had een blindenschool in Dordrecht en sommige kinderen van de oorspronkelijke kruising waren goed genoeg om reddingshonden te zijn. Anderen waren zachtaardig genoeg om blindengeleidehonden te zijn, vanwege hun voorzichtige karakter. Leendert Saarloos fokte wolfshonden met een onderdanig karakter en koos voor schuwe honden. Het maakte hem niet zoveel uit hoe de honden eruit zagen, meer om hun karakter.

Het ras Saarlooswolfshond werd genoemd als een eerbetoon aan zijn maker Leendert Saarloos, die in 1971 overleed. De Nederlandse Kennel Club erkende het ras in 1975, zes jaar na de dood van de makers. Een paar jaar later erkende ook de FCI het ras. Vrijwel gelijktijdig met de erkenning door de FCI werd de Nederlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden (NVSWH) opgericht. De NVSWH heeft een fokbeleid waar sommigen het niet mee eens zijn en daarom is in 2006 de Algemene Vereniging voor Saarlooswolfhondliefhebbers opgericht.

De Saarlooswolfhond lijkt lichter en eleganter dan de Duitse herder. Ze hebben lange benen, maar niet zo lang als de GSD. Mannetjes variëren in hoogte van 65-75 centimeter en vrouwtjes variëren van 60-70 centimeter. Hun gewicht kan tussen de 30 en 40 kilogram zijn.

Saarloos wolfhond Depositphotos_113170458_S

Gedrag en Karakter

De Saarloos wolfhond heeft wolfsbloed en duitse-herders bloed in zich. Hij is hierdoor intelligent, voorzichtig en attent. Ze zijn aanhankelijk maar ook tegelijk onafhankelijk. Ze hebben een uitstekend uithoudingsvermogen en blaffen weinig.

Sociaal

Wanneer deze hond van jongs af aan aan kinderen gewend is, dan geeft dit zeker geen problemen. Met andere honden die ze kennen kunnen ze het goed vinden. Het wordt zelfs aangeraden om deze hond een speelkameraadje te geven, ongeacht het soort ras.

Omgang en beweging

De Saarloos wolfhond kan gelukkig leven in verschillende levensomstandigheden, hoewel hij wel wat beweging nodig heeft. De Wolfshond is een actieve hond en zou voldoende tijd moeten krijgen om te spelen en zijn energie kwijt te raken. De Saarloos wolfshond heeft een gemiddelde tot grote lichaamsbehoefte. Wanneer hij goed gesocialiseerd is, kan hij onaangelijnd wandelingen maken. Koop een mooie en stevige halsband in leder.

Saarloos wolfhond Depositphotos_135277600_S

Opvoeding

Een zeer gedegen socialisatie. Liefst al voor de achtste levensweek. Ze hebben een natuurlijke terughoudendheid ten opzichte van mensen en dieren, die ze niet kennen. Dit kan tot onaangepast gedrag leiden als de hond te laat of onzorgvuldig wordt begeleid. De eigenaar van deze hond moet veel kennis hebben over hondengedrag.

Verzorging

De dubbele vacht van de Saarloos wolfhond is niet moeilijk te onderhouden. Eenmaal in de week kammen met een herdersharkje is voldoende. Tijdens de verharingsperiode heeft de vacht meer aandacht nodig. Controleer de gehooringang van de saarloos wolfhond op eventuele vuiltjes.

Puppy-info

Wil je een puppy van een Saarloos wolfhond, richt je dan tot de Nederlandse Vereniging voor Liefhebbers van Saarlooswolfhonden. Deze mensen kunnen je perfect begeleiden bij de aankoop van een Saarloos wolfhond puppy

Saarloos wolfhond Depositphotos_211758968_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 162

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!