...

Teckel

Teckel
3.8
(49)

Teckel – FCI Rasgroep 4

Teckel (of Dashond).

Land van herkomst
Duitsland
Huidige en oorspronkelijke taken
Jachthond

Uiterlijk

Schouderhoogte
– Standaard Teckel een borstomvang vanaf 35 centimeter.
– De dwergteckel 30 tot 35 centimeter.
– De kaninchen teckel minder dan 30 centimeter.
Gewicht
– standaard Teckel niet meer dan 9 kilo.
– Dwergteckel 5 tot 7 kilo.
– Kaninchen Teckel ongeveer 4 kilo.
Hoofd
De stop is weinig uitgesproken. Hoe minder hoe beter. De lippen zijn smal en liggen strak aan. De oren zijn hoog aangezet. De ogen zijn ovaal en middelmatig groot. Ze kunnen een schaar- of tanggebit hebben.
Lichaam
De Teckel heeft een hoge en lange schoft, een rechte rug en licht gewelfde lendenen. De buik is matig opgetrokken. De oorhand is gespierd, laag en breed. De schouders zijn lang en liggen goed schuin. De voeten zijn goed gesloten, met gebogen tenen. De hals is droog en gespierd.
Vacht
Er zijn 3 types vacht, korthaar, ruwhaar en langhaar. De korthaar heeft kort, dicht en glanzend haar. De ruwhaar heeft een draadachtige, dichte vacht en de langhaar heeft een lange, glanzende zijdeachtige vacht.
Kleuren
Eenkleurig rood, Zwart of bruin met gele tanaftekeningen en er zijn Gevlekte Teckels.

Gedrag

Karakter
Teckels zijn intelligente honden. Het zijn niet de gehoorzaamste honden; ze zijn eigenzinnig op een soms komische manier. Buiten tonen ze veel moed, hardheid en volhardendheid. Ze zijn gehecht aan hun gezin en worden niet graag alleen gelaten. Ze hebben een uitstekend reukvermogen.
Sociaal
Het gezin staat op de eerste plaats. Aan vreemden hebben ze geen boodschap. Eenmaal goed met kinderen gesocialiseerd kan hij goed met hen opschieten. Met soortgenoten kunnen ze het zeer goed vinden. De Teckel heeft een grote jachtpassie, wat hem wat ongeschikter maakt voor de kleinere huisdieren zoals konijnen.

Omgang

Beweging
Ze kunnen urenlang achter elkaar door spelen en rennen. Het jachtinstinct is nog erg aanwezig bij dit ras, wat op onaangelijnde wandelingen kan resulteren in een hond die de benen neemt. Laat u hem achter in de tuin los lopen, zorg er dan voor dat u een goede afzetting rond de tuin heeft. Door de lange rug is traplopen extra slecht voor ze.
Opvoeding
De Teckel heeft een sterk karakter. Een consequente opvoeding is dus noodzakelijk. Het zijn niet de gehoorzaamste honden, maar met wat inzet en geduld kunnen ze veel leren. Ze kunnen behoorlijk ontdaan zijn als zij vinden dat ze onterecht gestraft worden. Zorg ervoor dat de pup zoveel mogelijk gesocialiseerd wordt met mensen, dieren en situaties, om de karaktervorming van de hond positief te ontwikkelen.
Verzorging
De kortharige teckel heeft weinig vachtverzorging nodig. Verwijder geregeld met een rubberenborstel de losse haren uit de vacht. De vacht van de ruwharige teckel moet twee keer per jaar geplukt worden. Naast de plukbeurten kunt u de vacht borstelen met een harenborstel. Teckels met langaar moeten geregeld geborsteld worden. Door het borstelen voorkomt u klitvorming. Bij alle teckels moet u de oren goed nakijken en geregeld schoonmaken.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 3.8 / 5. Aantal beoordelingen: 49

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!