...

Samojeed

samojeed puppy
4.7
(67)

Samojeed husky

De Samojeed is een soort Husky en is een vriendelijke hond met een goed karakter. Deze zachtaardige hond kan het uitstekend vinden met alle gezinsleden mits een goede en correcte training. Ze hebben een goede relatie met kinderen en tolereren op een rustige manier hun activiteit. De Samojeed is ideale gezinshond voor gezinnen met een actieve levensstijl. De hond is niet graag alleen en houdt van aandacht en communicatie. Dat is dan ook de reden dat de Somojeed niet geschikt is voor mensen die hele dagen van huis weg zijn.

Samojeed – FCI Rasgroep 5

Spitsen en honden van het oerhondtype.

Land van herkomst : Noordwest-Siberie

Huidige en oorspronkelijke taken : De Samojeed wordt gebruikt als sledehond, herdershond en jachthond

Uiterlijk van de Samojeed

Schofthoogte :
Reuen 57 centimeter.
Teven 53 centimeter.

Gewicht : 23-30 kg

Hoofd : Het hoofd is krachtig en wigvormig. De voorsnuit van de Samojeed is ongeveer even lang als de schedel. De neusrug is recht. De mondhoeken buigen iets omhoog en dat geeft in combinatie met de schuin ingeplante ogen de indruk dat de hond altijd glimlacht. De oren zijn klein en driehoekig van vorm. Ze hebben een schaargebit.

Lichaam
Het lichaam van de Samojeed is iets langer dan hoog. De rug is recht en gespierd. De borst reikt bijna tot aan de ellebogen en de ribben zijn goed gewelfd. De voeten zijn ovaal van vorm. Als de hond attent is wordt de staart over de rug gedragen.

Vacht
Dekhaar is hard en stug. Rond de nek en schouders hebben Samojeden een kraag.

Kleuren
Wit, crème of wit met biscuitkleurige aftekeningen.

Oorsprong en geschiedenis van de Samojeed

In Siberië reden sneeuwwitte honden met bruine ogen en een glimlach samen met hun eigenaren door de sneeuw. Ze gingen samen jagen en hielpen met het bewaken van rendierkuddes. Dit hondenras kreeg dezelfde naam als de inwoners van het noorden, “de Samojeds”. Deze mensen reden op een slee in de sneeuw, die werd getrokken door witte honden. Vanwege de kleur van de dieren was deze niet zichtbaar in de sneeuw en het leek erop dat de slee alleen reed.

Honden waren trouwens niet alleen wit. In het zuidelijke deel van Siberië hadden deze honden ook bruine en zwarte vlekken. Het “kleurrijke” verleden van Samojeed husky’s manifesteert zich nog steeds in vlekjes op sneeuwwitte vacht en gepigmenteerde huid.

Samojeed

Gedrag

Karakter van de Samojeed

Over het algemeen zijn Samojeden intelligent, vriendelijk en redelijk gehoorzaam. Toch kunnen ze erg koppig zijn. Het is een hond die graag rondzwerft. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en blijven tot op hoge leeftijd speels. Ze blaffen graag. De Samojeed kan waaks zijn, maar dit geldt niet voor allemaal.

Sociaal

Met kinderen kunnen ze het goed vinden. Met soortgenoten kunnen ze het redelijk vinden, al kunnen ze dominant overkomen. Socialiseer ze goed met katten en andere huisdieren, om later problemen te voorkomen.

Omgang en beweging

De Samojeed heeft enorm veel beweging nodig. Ze zijn erop gebouwd om urenlang achter elkaar te lopen. Als de hond volwassen is, zijn ze geschikt om naast de fiets te laten lopen. Indien de hond buiten voldoende beweging krijgt, is hij in huis vrij rustig. Een goede omheining om de tuin is noodzakelijk. Wil je een Samojeed op een appartement houden, dan zal je moeten rekening houden met dagelijkse wandelingen. De hond heeft echt fysieke activiteit, ruimte en beweging nodig.

Training en Opvoeding

Samojeden zijn hondenrassen dat je makkelijk kunt trainen.  Het gebeurt soms wel eens dat de hond koppig is, maar dat is vlot bij te sturen. Let wel op, dit hondenras heeft een consequente opvoeding nodig. Geef de hond geen eentonige opvoeding, maar wissel de oefeningen af. Laat de hond op jonge leeftijd veel positieve ervaringen opdoen, dit komt de karaktervorming ten goede. Met het trainen en opvoeden kan je best zo snel mogelijk beginnen, het corrigeren van ongewenst gedrag is noodzakelijk.

Ga niet schelden of stemverheffingen gebruiken, dit werkt averechts. Wees duidelijk en laat gezag blijken op een vriendelijke manier. De straf moet minimaal zijn, omdat de hond zijn trots en zelfvertrouwen niet mag verliezen.

Net zoals alle hondenrassen hebben deze honden ook een leider nodig, hou je aan de regels van de roedel. Eerst eet de leider, dat wil zeggen de eigenaar, en pas daarna wordt het voedsel op de hond gelegd. De eigenaar moet eerst het huis betreden en vervolgens de hond. De hond moet een plek hebben waar hij zal slapen.

Verzorging

Samojeden zijn schoon en hebben geen typische “hondengeur”. Kam de Samojeed geregeld. Tijdens de verharingsperiode (twee keer per jaar) kunt u een grove kam gebruiken met een dubbele rij metalen tanden. Hiermee kunt u de haren uit de ondervacht verwijderen. Het wordt afgeraden om een Samojeed te castreren of te steriliseren (tenzij noodzakelijk), omdat de hond dan een vacht krijgt waar bijna niet meer doorheen te borstelen is. Houd de nagels van de Samojeed kort.

Het is aan te raden deze honden niet meer dan vier keer per jaar te wassen. Veelvuldig wassen heeft een negatieve invloed op de gezondheid van de vacht. Voor een wandeling in regenachtig weer, is het beter om een honden regenjas te gebruiken, zodat je hem niet hoeft te wassen als je thuiskomt.

Voorzie op de slaapplaats van de Samojeed een hondenkussen of een platte hondenmatras dat groot genoeg is voor de omvang van de hond.

Gezondheid en ziekte

De Samojeed husky’s kunnen met de juiste zorg 12 tot 15 jaar worden. Meestal sterven ze aan ouderdom. De Samojeed is gevoelig voor volgende ziekten zoals heupdysplasie, staar, diabetes, retinale atrofie en doofheid. Laat je hond minstens elke jaar onderzoeken door een dierenarts.

Hondenvoeding

Wat de voeding betreft, adviseren dierenartsen deze dieren droogvoer te voeren, omdat het alle vitamines en mineralen bevat dat deze Samojeed nodig heeft. Een uitgebalanceerde voeding is noodzakelijk.

Puppy-info

Voor de aanschaf van een Samojeed puppy met stamboom ga je best eerst ten rade bij een erkende fokker, een Samojeed kennelclub of rasvereniging. Deze mensen zijn het best geplaatst u meer informatie te geven over dit bijzonder hondenras.

Zoek mooie hondennamen voor een Samojeed. Gebruik een aangename, maar duidelijke roepnaam. Op die manier kan je tijdens het trainen bepaalde commando’s gemakkelijk en duidelijk overbrengen. Zo ontstaan er ook geen misverstanden en weet je hond duidelijk wat je verlangt van hem..

samojeed

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.7 / 5. Aantal beoordelingen: 67

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!