...

Noorse Elandhond

Noorse Elandhond
4
(1)

Noorse Elandhond – FCI Rasgroep 5

Spitsen en honden van het oerhondtype.

Land van herkomst
Noorwegen
Huidige en oorspronkelijke taken
Jachthond op groot wild

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen ongeveer 52 centimeter.
Teven ongeveer 49 centimeter.
Gewicht
Ze wegen tussen de 19 en 23 kilo.
Hoofd
Het hoofd is wigvormig met een licht gewelfd voor- en achterhoofd. De brede snuit is vrij lang. De snuit is iets langer dan de schedel. De neusrug is recht. De oren zijn redelijk klein en worden rechtop gedragen. Noorse Elandhonden hebben een schaargebit.
Lichaam
De Noorse Elandhond heeft een gedrongen en vierkante lichaamsbouw. De rug is recht. De staart wordt in een krul over de rug gedragen. De borst is goed ontwikkeld. De benen zijn stevig. De voeten zijn ovaal, goed gesloten en rechtstandig.
Vacht
Noorse Elandhonden hebben een zachte en wollige ondervacht. De bovenvacht is hard.
Kleuren
Verschillende tinten grijs met zwarte haarpunten.

Gedrag

Karakter
Het is een actieve en zelfverzekerde hond. Ze zijn vriendelijk en hebben een evenwichtig karakter. Als het nodig is springt de Noorse Elandhond voor zijn gezin in de bres, Ze zijn behoorlijk intelligent en hoewel ze aanhankelijk zijn mag enige eigenzinnigheid en onafhankelijkheid ze niet ontzegd worden.
Sociaal
Bekenden worden vriendelijk begroet. Met kinderen gaat de Noorse Elandhond goed om. Naar andere honden toe zijn ze vaak vriendelijk, al zijn er dominante exemplaren van dit ras. Ze kunnen goed omgaan met andere katten en huisdieren, mits ze hiermee van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn.

Omgang

Beweging
Van oorsprong is de Noorse Elandhond een echte werkhond. Ze hebben dan ook minimaal een uur per dag nodig om lekker te kunnen spelen en zich uit te leven. U kunt met hem gaan fietsen of lange wandelingen maken.
Opvoeding
Voed de hond liefdevol en vooral rechtvaardig op. Harde straffen en een veeleisende opvoeding komen de karaktervorming niet ten goed. Geef in de opvoeding veel aandacht naar het bij de baas komen op commando.
Verzorging
De vacht van de Noorse Elandhond moet met regelmaat worden geborsteld. De vacht is water- en vuilafstotend. Hierdoor kan opgedroogd vuil gemakkelijk worden verwijderd. Tijdens de verharingsperiode kan het losse onderhaar met een houten kam met twee rijen metalen pennen gebruikt worden om de losse haren uit de vacht te kammen.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!