...

Lapse Herdershond

Lapse Herdershond
3.9
(9)

Lapse Herdershond – FCI Rasgroep 5

Spitsen en honden van het oerhondtype.

Land van herkomst
Finland
Huidige en oorspronkelijke taken
Herdershond

Andere namen : Lapinporokoira of Finse herdershond,  Lapse Herdershond

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen ongeveer 51 centimeter.
Teven ongeveer 46 centimeter.
Gewicht
Hoofd
De Lapinporokoira heeft een langgerekt hoofd. De stop is licht. Er is sprake van een duidelijke voorhoofdsgroef. De neusrug is recht. De oren zijn middelgroot en driehoekig van vorm. De ogen zijn ovaal van vorm en de Lapinporokoira heeft een schaargebit.
Lichaam
Ze hebben een rechthoekige lichaamsbouw. De rug is sterk. De staart wordt hangend gedragen. Lapinporokoira’s hebben een diepe en ruime borst.
Vacht
Het dekhaar is gematigd lang, grof en recht. De onderwol is zacht en dicht.
Kleuren
Zwart maar ook grijze en roodbruine honden komen voor.

Gedrag

Karakter
De Lapinporokoira is een vriendelijke en evenwichtige hond. Ze zijn behoorlijk intelligent en zelfstandig ingesteld. Ze bewaken huis en haard uitstekend.
Sociaal
Met soortgenoten kunnen ze het doorgaans goed vinden. Al kunnen de reuen wel wat dominant overkomen. Met andere huisdieren zoals katten kunnen ze het uitstekend vinden. Een Lapinporokoira kan het ook goed vinden met kinderen.

Omgang

Beweging
Dit hondenras heeft een meer dan gemiddelde bewegingsbehoefte. Ze vinden het leuk om lange wandelingen te maken of om naast de fiets te lopen. Ook is dit een geschikte hond voor balspelletjes en dergelijke. Ze kunnen in een buitenkennel gehouden worden, mits ze daarnaast ruim voldoende aandacht en bezigheid krijgen.
Opvoeding
Lapinporokoira’s zijn vrij eenvoudig om op te voeden. De eigenaar moet er wel rekening mee houden dat al te eentonige oefeningen niet aan hem besteed zijn. Een afwisselende training, waarbij de nadruk ligt op het belonen van het gewenste gedrag en waarbij niet te veel druk op de hond gelegd wordt, leidt tot de beste resultaten.
Verzorging
Door de vacht van de Lapinporokoira geregeld te borstelen blijft deze er goed uitzien. In de verharingsperiode dient de vacht vaker doorgeborsteld te worden, dit kunt u doen met een herderharkje.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 3.9 / 5. Aantal beoordelingen: 9

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!