...

Epagneul Bleu de Picardie

Epagneul Bleu de Picardie Depositphotos_353220380_S
5
(134)

Epagneul Bleu de Picardie

De Epagneul Bleu de Picardie houdt van zijn familie en deelt graag spelletjes en knuffels met kinderen. Hij is ook een hondenras dat goed is aangepast aan kinderen. De Epagneul Bleu de Picardie vertoont geen agressief gedrag en hij vindt het heerlijk om zijn baasje te plezieren. Zolang aan zijn behoefte aan fysieke activiteit wordt voldaan, is de Blauwe Picardische Spaniël een uitstekende gezelschaps- en gezinshond. Bovendien is hij gemakkelijk te trainen omdat hij van nature geneigd is om zijn baasje te plezieren en graag aan de wensen van zijn baasje voldoet.

De Blue Picard Spaniel is een vriendelijke en sociale hond die goed kan samenleven met andere leeftijdsgenoten. Let op, er wordt gesuggereerd om hem niet in de aanwezigheid van kleine dieren zoals konijnen of vogels te plaatsen. Hij zou deze onvermijdelijk als wild zien en ze naar zijn meester brengen. Dit kan verwarring veroorzaken, omdat hij ten onrechte kan denken dat ze bedoeld waren als een geschenk.

Epagneul Bleu de Picardie – FCI Rasgroep 7

De Epagneul Bleu de Picardie behoort tot de rasgroep van de Staande honden.

Land van herkomst: Frankrijk
Huidige en oorspronkelijke taken: Veelzijdige jachthond.
Andere namen: Epagneul Bleu van Picardië, Blue Picardy Spaniel, Blauwe Picardische Spaniël

Levensverwachting: 13 jaar
Temperament: Zachtaardig, Aanpasbaar, Rustig, Speels, Actief, Beschermend

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 57 en 60 cm. – Teven tussen de 53 en 56 cm.
Gewicht: 20 – 20 kg (Volwassen)

Hoofd
De schedel van de Epagneul Bleu de Picardie is ovaal met een schuine stop. De oren worden hangend gedragen. De punten moeten tot aan de neus reiken. Ze hebben vrij grote ogen. Het gebit sluit goed aan.
Lichaam
Epagneul Bleu de Picardies hebben een middelmatig lange rug. De lendenen zijn recht en niet te lang. De borst is breed en diep. De voeten zijn rond en breed.

Vacht: Gladde of licht golvende vacht.
Kleuren: Zwart met wit.

Epagneul Bleu de Picardie Depositphotos_350768588_S

Geschiedenis en afkomst

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de blauwe Picardische Spaniel uit de regio Picardië in Noord-Frankrijk. Het is het resultaat van een kruising tussen de Picardische windhond (een zeer oude neef van de Franse windhond die tijdens de kruistochten rond 1000 verscheen) en de Engelse setter in het begin van de 20e eeuw Blue Belton (met een zwart-witte jurk, Spaans bloed, in de middeleeuwen in Engeland geïmporteerd).

Meer in het bijzonder waren deze overtochten het gevolg van de komst van veel Britse jagers aan de monding van de rivieren Picardië en Somme die aan boord gingen van hun honden nadat in hun land strikte quarantaines waren opgelegd. De vermenging van de twee rassen vond gedurende deze tijd plaats en het oorspronkelijke doel was vermoedelijk om de hond een langere gang te geven dan een Picardische Spaniël, maar een hogere snelheid en een beter reukvermogen.

Oorspronkelijk werden de Blue Picardy en de Picardy Retriever als hetzelfde ras beschouwd, hoewel hun jassen verschillend waren. De Blue Picardy Spaniel Club werd opgericht in 1907, maar werd pas in 1938 officieel erkend als een apart ras door de Federation of Canine Industry International (FCI). Het jaar daarvoor fuseerde Club de l’Epagneul Bleu de Picardie met Club de l’Epagneul Picard, opgericht in 1921.

In 1980 fuseerde Club de l’Epagneul de Pont-Audemer op zijn beurt en de groep werd omgedoopt tot Club de l’Epagneul Picard, du Bleu de Picardie et de l’Epagneul Pont-Audemer. In 2015 veranderde de vereniging haar naam in Club des Epagneuls de Picardie et de Pont-Audemer (CEPPA).

Rond 1987 werden verschillende exemplaren geëxporteerd naar Canada, en de Canadian Kennel Club erkende het ras op zijn beurt in 1995. De United Kennel Club (UKC) deed het jaar daarop hetzelfde met de Picard Spaniel. Aan de andere kant moet de American Kennel Club (AKC), een andere referentieorganisatie in de Verenigde Staten, nog optreden.

Aan de andere kant is het geen toeval dat de Blue Picardy Retriever, zoals hij in het Engels wordt genoemd, wordt erkend door de American Rare Breed Association (ARBA): in feite blijft hij in het grootste deel van de wereld onbekend, en zijn aankoopbehoeften bevinden zich voornamelijk in Frankrijk, meer bepaald in zijn woonplaats. Vooral in Frankrijk waren tussen 2010 en 2016 LOF-registraties iets meer dan 1.200, of ongeveer 180 per jaar. Deze trend is over het algemeen stabiel, mogelijk dankzij zijn goede reputatie als jachthond of huisdier.

Gedrag en karakter

De Blue Picardie Spaniel is een uitstekende jachthond die wild kan terughalen, zelfs als het in ijskoud water is ondergedompeld. Hun sterke lichaam is bestand tegen elke fysieke belasting en ze kunnen zich aanpassen aan elke omgeving. Bovendien hebben ze een opvallende flamboyantie en een geweldig reukvermogen. De honden van dit ras zijn zeer meegaand, aanhankelijk en zachtaardig. Het uithoudingsvermogen is net als het reukvermogen uitstekend. Ze zijn graag buiten, maar niet geschikt als kennelhond. Vanwege een gebrek aan territoriale instincten kan de kleine blaffende hond niet als waakhond worden gebruikt.

Sociaal
Met kinderen kan de Epagneul Bleu de Picardie het zeer goed vinden. De omgang met andere honden is ook erg goed te noemen. Met andere huisdieren kan de Epagneul Bleu de Picardie het goed vinden, ervan uitgaand dat hij goed gesocialiseerd is.

Epagneul Bleu de Picardie Depositphotos_350765118_S

Omgang

De Blue Picardy Spaniel is van oorsprong een jachthond die geschikt is voor het werken in bossen en moerassen. Ze hebben ook de neiging zich te specialiseren in het jagen op houtsnippen. Hij is de ideale jachtgenoot vanwege zijn uitzonderlijke reukvermogen, fysiek uithoudingsvermogen en passie voor het wijzen en ophalen van prooien. De Blue Picardy Spaniel is een uitstekende gezelschapshond. Ze passen probleemloos in het gezinsleven en zijn erg sociaal en loyaal aan hun vrienden. Ze passen zich ook gemakkelijk aan nieuwe omgevingen aan en zijn geweldig voor zowel volwassenen als kinderen.

Beweging

Dit ras heeft zijn hele leven op het platteland gewoond; hij kan zich echter gemakkelijk aanpassen aan het stadsleven. Hij heeft veel energie die moet worden besteed aan lange uitstapjes in de natuur. Omdat hij atletisch is en veel beweging nodig heeft, is dit ras niet geschikt voor oudere of zittende mensen. Ze hebben een grote behoefte aan beweging. Trek er regelmatig met de hond op uit en laat de hond onaangelijnd rennen en spelen. De meeste van dit ras zwemmen en apporteren erg graag.

Opvoeding

Deze honden reageren erg goed op de intonatie van uw stem. Ze zijn vrij intelligent en leren behoorlijk snel. Een harde aanpak is uit den boze. De hond wordt er zelfs onzeker van. Geef de oefeningen tijdens het trainen van je hond op een vrolijke manier, dan leert hij het snelst.

Epagneul Bleu de Picardie Depositphotos_350779832_S

Verzorging Blue Picardie Spaniel

Er wordt aangeraden Blue Picardy Spaniels wekelijks te borstelen vanwege hun middellange vacht die losse bladeren en twijgen gemakkelijk oppakt. Het is mogelijk om de vuile vacht van een hond schoon te maken met een hondenspecifieke shampoo.

Deze hondenrassen hebben een hoger risico op infecties en andere problemen vanwege hun hangende oren. Ze moeten minstens één keer per week worden schoongemaakt met een door de dierenarts voorgeschreven medicijn. Om zijn klauwen normaal te laten verslijten, vereisen de verschillende bodems waarop zijn hond is geëvolueerd veel activiteit. Als dat niet het geval is, moeten eigenaren af ​​en toe de nagels van hun hond een tot twee keer per jaar knippen.

Voeding voor en De Blue Picardie Spaniël

De Blue Picardy Spaniel vereist een dieet op basis van brokjes. Hun dagelijkse inname wordt bepaald door waarvoor ze worden gebruikt; dit bepaalt hun leeftijd, lengte, gewicht en activiteitenniveau. Verder is het belangrijk op te merken dat dit hondenras gemakkelijk vatbaar is voor overgewicht. Daarom mag hun voedsel niet te veel worden gegeven.

Tijdens het jachtseizoen is het noodzakelijk om de hond een speciaal jachthondenvoer te geven. Op deze manier krijgen ze de juiste voedingsstoffen die ze nodig hebben voor hun nieuwe taken. Het is het beste om hun portie gedurende deze tijd te vergroten, maar het is ook noodzakelijk om hun portie te verlagen zodra ze opraken.

Puppy kopen

De prijs van een Blue Picardy Spaniel-puppy ligt rond de 600 euro. Er is geen significant verschil tussen de prijs van een reutje of teefje.

Epagneul Bleu de Picardie Depositphotos_353197980_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 134

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!