...

Zwitserse witte herder

Witte Zwitserse herder
4.6
(68)

Zwitserse witte herder

De Zwitserse witte herder heeft een zacht karakter en voelt zicht verantwoordelijkheid voor de bescherming van het gezin. Deze witte herder behandelt kinderen goed en is een goede oppas. Zwitserse witte herders zijn temperamentvol zonder nervositeit, opmerkzaam en waakzaam, soms enigszins gereserveerd tegenover vreemden, echter nooit angstig of agressief. Ze worden meestal gebruikt als waakhond, maar ook als geleidehond. Een witte herder toont zijn beste kwaliteiten, het hangt alleen van jou af in welke richting je ze moet ontwikkelen.

Zwitserse witte herder – FCI Rasgroep 1

Behoort tot de groep van schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst : Zwitserland, Verenigde-staten en Canada.
Zwitserse witte herders stammen rechtstreeks af van de Duitse herdershond, maar zijn verder gefokt in de Verenigde-Staten en Canada.

Andere namen : Berger Blanc Suisse, Amerikaans-Canadese witte herder, Zwitserse witte herder, Weißer Schäferhund, Vit Herdehund

Huidige en oorspronkelijke taken : Herdershond en gezinshond.

Levensverwachting : 10-13 jaar oud

Uiterlijk

De Zwitserse witte herder lijkt erg op een Duitse herder en er is praktisch geen verschil in lichaamsbouw en grootte. De poten zijn iets langer dan het gemiddelde, de staart is opgetrokken en gebogen, de nek is lang, de snuit lijkt op een wolf, oren zijn driehoekig, rechtopstaand. Duitse herders lijken in grote lijnen in veel opzichten op wolven.

Schofthoogte :
Reuen tussen de 60 en 65 centimeter.
Teven tussen de 55 en 60 centimeter.

Gewicht : Mannetjes tussen de 30-40 kg en de teven tussen de 25-35 kg

Hoofd : De Witte Herdershond heeft een wigvormig hoofd, dat smaller wordt naar de neus toe. De stop is duidelijk. Ze hebben een schaargebit.

Lichaam : Het lichaam van de Witte Herdershond is iets langer dan hoog. Ze zijn goed gespierd met een krachtige bouw. De borst reikt tot de ellebogen. De rug is recht en goed sterk. De staart is diep aangezet en reikt minstens tot de sprongen.

Vacht : Ze komen voor in 2 varianten, stokhaar en de langstokhaar.
– stokhaar: korte, dicht tegen het lichaam aanliggende vacht.
– langstokhaar: Heeft langer haar rond de nek, de achterzijde van de benen en op de staart.

Kleuren : Wit.

Afkomst en geschiedenis van de Zwitserse witte herder

De White Swiss Shepherd is een directe afstammeling van de Duitse herders. Aan het einde van de 19e eeuw, toen het ras van de Duitse herder werd gevormd, werden alle kleuren, inclusief wit, geaccepteerd voor standaardisatie. Nu wordt aangenomen dat de witte herder en de witte Zwitserse herder, evenals de Duitse, drie verschillende rassen zijn, hoewel ze van dezelfde oorsprong zijn. Het dier was vroeger ook bekend onder de naam Amerikaans-Canadese witte herder.

Na Zwitserland werd het ras in 1992 erkend door Nederland en andere Europese landen. Op 4 juli 2011 volgt de definitieve erkenning onder de naam Berger Blanc Suisse (Zwitserse witte herder; BBS). In Nederland heeft de Raad van Beheer gekozen voor de Engelstalige benaming White Swiss Shepherd Dog.

Zwitserse witte herder

Gedrag en karakter

Witte Herdershonden zijn alert, intelligent en waaks. Ze hechten zich sterk aan hun eigenaar en ze zijn over het algemeen gehoorzaam. Honden van dit ras zijn graag bij mensen. Ze zijn aanhankelijk en willen deel uitmaken van het gezin. Door zijn zachtaardigheid is hij een van de herderrassen die door de FCI niet tot een werkproef verplicht zijn. De Zwitserse witte herder is temperamentvol zonder nervositeit, opmerkzaam en waakzaam, soms enigszins gereserveerd tegenover vreemden, echter nooit angstig of agressief.

Alle Duitse herders hebben een zeer ontwikkeld intellect en de White Swiss Shepherd is hier geen uitzondering op. Dit intelligent hondenras met een evenwichtig karakter zal zijn eigenaar nooit verraden, maar altijd helpen in moeilijke tijden.

Sociaal

De Zwitserse witte herder is een sociale, vriendelijke hond. Het is een echte gezinshond, waarmee wel, zoals met elke herdershond, gewerkt moet worden. Met kinderen kan de Witte Herdershond het goed vinden. Ook de omgang met andere honden hoeft u geen problemen te verwachten. Als de hond een goede socialisatie heeft gehad, is de omgang met andere huisdieren en katten goed te noemen.

Beweging

Ze hebben een gemiddelde bewegingsbehoefte. Als u te weinig aandacht geeft aan deze hond zal hij zich gaan vervelen. Geef de hond de kans om onaangelijnd te kunnen rennen en spelen. Ook zwemmen, naast de fiets lopen en apporteren vinden ze leuk om te doen. Het is een hond waarmee men in veel hondensporten kan meedoen. Zoals gehoorzaamheid, behendigheid, flyball en doggydance. Zoals bij alle snelgroeiende hondenrassen moet er in het eerste levensjaar van de hond extra voorzichtig worden gedaan om overbelasting van gewrichten te voorkomen. Snelle wendingen in het spel kunnen dan ook gedurende de snelle groeifase het beste worden vermeden.

Trainen van de Zwitserse witte herder

De witte Zwitserse herdershond is een goede leerling tijdens het trainen. Ongeveer na zes maanden kan je beginnen met de vorming van het gedrag en het ontmoeten van vreemde mensen en dieren. Geleidelijk kunt u met de basiscursus starten. Geef de hond geen eentonige opvoeding, maar wissel de oefeningen af. Laat de hond op jonge leeftijd veel positieve ervaringen opdoen, dit komt de karaktervorming ten goede. Met het trainen en opvoeden kan je best zo snel mogelijk beginnen, het corrigeren van ongewenst gedrag is noodzakelijk. De witte Zwitserse herder leert goed en snel en geniet van het leerproces.

Een Zwitserse herdershond is een veelzijdige hond die zich heel goed kan aanpassen aan veel verschillende soorten taken. Als je consistent bent en weet hoe je een hond correct moet trainen, staan ze vrij open voor training. Hoewel ze zich niet agressief gedragen, zijn deze honden zeer goede waakhonden.

Opvoeding

Het zijn intelligente honden die graag werken voor hun eigenaar. Om de pup op te laten groeien tot een evenwichtige hond moet u hem in contact brengen met zoveel mogelijk mensen, dieren en bepaalde situaties. Als je het dier op de juiste manier grootbrengt zijn er nadien ook geen problemen met oorzaakloze agressie, vijandigheid en andere soortgelijke manifestaties. Integendeel, uw hond zal zich geweldig voelen, zowel in familiekring als in uw vriendenkring. Begin met een vroege socialisatie en maak contact met mensen van alle leeftijden, evenals een constante communicatie met andere honden. Overigens is het beter om dit ras op jonge leeftijd aan katten voor te stellen.

Zwitserse witte herder hond

Vacht en Verzorging

Een witte Zwitserse herdershond moet minstens eenmaal per week worden gekamd. Vergeet ook niet om de klauwen van dit huisdier tijdig te knippen en zorg ervoor dat de oren en de ogen altijd schoon blijven.

Honden met een witte kleur zijn altijd populair geweest. Je moet toegeven dat ze erg spectaculair zijn en ook worden geassocieerd met netheid.  Het trekt altijd de aandacht en roept lovende recensies op. Een witte vacht vraagt wel iets meer aandacht. Witte vachten met bruine, grijze of andere vlekken is alleen te wijten aan verkeerde verzorging. Waarom wordt de witte vacht geel of roze? Hoe voer je een witte hond ? Welke shampoo te gebruiken? Dat zijn allemaal vragen en aandachtspunten voor het behoud van een witte vacht.

Veel voorkomende ziekten

Heupdysplasie, elleboogdysplasie en artrose.
Ziekte van von Willebrand – bloedstollingsziekte, behoort ook tot het onderzoekstype;
Exocriene pancreasinsufficiëntie.

Puppy-info

Voor de aanschaf van een witte Zwitserse herdershond puppy met stamboom ga je best eerst ten rade bij een erkende fokker of via een rasvereniging. Deze mensen zijn het best geplaatst u meer informatie te geven over dit bijzonder hondenras.

Zoek mooie hondennamen voor een Zwitserse herdershond. Gebruik een aangename, maar duidelijke roepnaam. Op die manier kan je tijdens het trainen bepaalde commando’s gemakkelijk en duidelijk overbrengen. Zo ontstaan er ook geen misverstanden en weet je hond duidelijk wat je verlangt van hem..

Zwitserse witte herder puppy

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.6 / 5. Aantal beoordelingen: 68

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!