...

Australian Cattledog

Australien Cattledog
5
(167)

Australian Cattledog

De Australian Cattledog is een hondenras dat de laatste tijd steeds populairder is geworden. Deze Australian Shepherds zijn een van de meest intelligente en loyale honden. De informele naam van het ras is de Australian Great Dane of de Australian Kettle Dog. De Australian Cattledog is een leergierige hond en zeer intelligent.

Het Australische hondenras kreeg van zijn voorouders een uitgesproken overlevingsinstinct en uitstekende prestaties. De Australian Cattledog is een vrolijke hond, hij laat de eigenaar zich niet vervelen en lui worden. Voor een comfortabele fysieke en psychologische toestand hebben herders slechts drie dingen nodig: beweging, frisse lucht en positieve emoties.

Australian Cattledog – FCI Rasgroep 1

De Australian Cattledog behoort tot de rasgroep van de schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst: Australië

Huidige en oorspronkelijke taken: Veedrijver
Andere namen‎: ‎Australian cattle dog, Heeler.

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 45 en de 51 cm en teven tussen de 43 tot 48 cm.
Gewicht: Het gemiddelde gewicht van de Australian Cattle Dog is ongeveer 20 kilogram.
Hoofd
De Australian Cattledog heeft een brede schedel, die tussen de oren gewelfd is. De wangen moeten gespierd zijn. De voorsnuit is diep. De ogen zijn ovaal van vorm. De Australian Cattledog heeft een schaargebit.
Lichaam
Dit ras is gedrongen, symmetrisch en gespierd. De rug is recht. De achterhand is breed en gespierd. De staart reikt tot aan de sprong en is laag aangezet. Hij heeft een goed gespierde borst en de voorbenen zijn krachtig.
Vacht: De Australian CattleDog heeft een gladde dubbele vacht met een dikke, korte ondervacht. Het bovenste deel van de wol is dicht. De rechte, harde, nauwsluitende haren van de wol maken het bestand tegen regen en alle weersinvloeden. De bovenvacht is vrij kort en enigszins grof.

Kleuren: De meest voorkomende kleurslagen zijn blauw en roodgespikkeld.

Afkomst van de Australian CattleDog

De Australian Cattledog (ACD) bestaat in de kleuren rood en blauw. Dit hondenras heeft een relatief jonge geschiedenis en is ontstaan ​​in Australië. Rancher Thomas Hall hield van 1840 tot 1870 werkhonden om in zijn eigen bedrijf te voorzien. Omdat geïmporteerde Engelse herdershonden zich niet konden aanpassen aan het barre klimaat van Australië en de halfwilde koeien, gebruikte hij getemde inheemse dingo’s voor de fokkerij. Het resultaat is een herder die stil werkt, een hond die koeien in de hielen bijt om ze weg te jagen. Nadat Thomas Hall stierf, werden zijn bedrijf en honden verkocht, dus werden ze verspreid. Aan het eind van de 19e eeuw werd de ACD de focus van een paar fokkers. In 1903 stelde Robert Kaleski de rasstandaard vast.

Gedrag en karakter

De Australian Cattledog is intelligent en zeer gehecht aan zijn baas. Het is een moedige sobere hond die erg hard is voor zichzelf. Ze zijn vriendelijk en waakzaam. Het is een hond die weinig blaft. De opvoeding van de Australische herder komt tot uiting in het feit dat de dieren bij het trainen altijd nauwgezet de stemsignalen en bewegingen van de eigenaar volgen. De basis routinecommando’s van de hond worden uitgevoerd na verschillende trainingssessies. De Australian Cattle Dog is een onafhankelijk denkende hond. Eenmaal getraind, is ze in staat om routinetaken zonder toezicht uit te voeren.

Hoe sociaal is de Australian Cattledog

Tegenover kinderen is de Australian Cattledog normaal gesproken vriendelijk. Tegenover soortgenoten kunnen ze afstandelijk zijn. Ze gaan zeer goed om met bekenden, maar tegenover vreemden neemt hij een waakzame houding aan.

Omgang en beweging

De Australian Cattledog heeft veel beweging nodig. Het is een hond die iets te doen moet hebben. Als hij zich verveelt is hij lastig en gaat hij zichzelf taken toebedelen. Neem hem mee op lange wandelingen. Apporteren, balspelletjes en zwemmen zijn goede vormen van lichaamsbeweging en bezigheid voor dit ras. De Australian Cattle dog is gemakkelijk te trainen in alles wat met kracht, uithoudingsvermogen en reukvermogen te maken heeft. De eigenaar van de Australian Shepherd moet de hond dagelijks voldoende beweging geven om gedrags- en fysiologische problemen te voorkomen. Twee of drie uur dagelijkse wandelingen en buitenactiviteiten zullen voorkomen dat de hond agressie of ander destructief gedrag vertoont.

Veel eigenaren trainen hun honden in behendigheid, gehoorzaamheid, speuren en uithoudingsvermogen met als doel deel te nemen aan verschillende wedstrijden.  De Australian Cattle Dog is te zien in hondenshows over de hele wereld en toont de kwaliteiten van een werkhond en gezelschapshond.

Opvoeding

Australian Cattle Dogs hebben een zeer consistente maar eerlijke opvoeding nodig. Hij heeft een goede instelling en leert snel. Bovendien hebben goed opgevoede honden het voordeel van vrijheid. Honden kunnen zonder leiband worden gecontroleerd en kunnen overal mee naartoe worden genomen. Het is belangrijk om te beginnen met trainen zodra hij het huis binnenkomt. Alleen dan zal hij spelenderwijs dingen leren die met de jaren moeilijk te leren zijn. Tijdens de opvoeding is wel een goede socialisatie nodig.

Verzorging

De Australian Cattledog heeft niet veel vachtverzorging nodig. Tijdens de verharingsperiode kan een herdersharkje goed van pas komen om de losgekomen ondervacht te verwijderen. De vacht van de hond is van optimale lengte, dichtheid en stijfheid. Het beschermt de hond in barre klimatologische omstandigheden.

De vacht van het dier is zelfreinigend, rolt niet en heeft geen onaangename geur. Wol moet regelmatig worden afgeveegd met een vochtige handdoek. Baad uw hond tweemaal per jaar grondig met een milde shampoo. Regelmatig wassen is niet aan te raden, je hoeft alleen te wassen als het dier erg vies is.

Mannetjes verharen één keer per jaar, vrouwtjes twee. Bij het verharen moet de vacht meerdere keren per week met een harde borstel worden uitgekamd. Professionele trimmers zijn niet vereist voor Australische herders.

De voetzolen van het ras Australian Cattle Dog vereisen speciale aandacht en de zorg voor hen moet regelmatig zijn. Om scheuren te voorkomen, moet u de voetzolen smeren met milde cosmetica of olijfolie.

Veeg de oren van de hond regelmatig af met een wattenstaafje gedrenkt in olie. Het is noodzakelijk om de ogen van de hond te reinigen van vuil en ze regelmatig af te spoelen met gekookt water. U kunt hiervoor een zwak afkooksel van kamille gebruiken. Zoals bij elk hondenras, moeten de nagels van de Australian Cattle Dog regelmatig worden geknipt.

Australian Cattledog

Verzorging en training van puppy’s

Bij de verzorging en training van puppy’s en jonge honden moet de eigenaar van Australian Cattle zijn gezond verstand gebruiken bij het beheersen van de activiteitsniveaus. Totdat de hond stopt met groeien en zijn gewrichten volledig zijn gevormd, moet extreme fysieke activiteit worden vermeden. Zeer lange dagelijkse wandelingen, intensieve runs, torso-draaiingen en herhaaldelijk springen kunnen leiden tot levenslange verwonding van het dier.

Het leren kennen van andere honden, mensen, plaatsen en situaties zijn belangrijke aspecten van het grootbrengen en vroeg socialiseren van een hond die in de gemeenschap van andere mensen en honden zal leven.

Positieve trainingsmethoden werken het beste in de training van de Australian Shepherd. Als het leerproces prettig is voor de hond, zal hij willen leren. Fysiek zware trainingsmethoden worden door de hond als een uitdaging ervaren.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 167

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!