Barsoi

4.8
(8)

Barsoi – FCI Rasgroep 10

Windhonden.

Land van herkomst
Rusland
Huidige en oorspronkelijke taken
Zichtjager voor de jacht op
wolven.

De Barsoi, ook wel ‘hond der Tsaren en Tsaar der honden’ genoemd, is van oorsprong een Russische windhond.

Een andere benaming voor de Barsoi is Barzoi of Russische Wolfshond.

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 70 en 82 centimeter.
Teven tussen de 65 en 77 centimeter.
Gewicht
Hoofd
Het hoofd van de Barsoi is lang en smal. De achterhoofdsknobbel is duidelijk aanwezig. De voorsnuit is langer dan de schedel. De oren zijn redelijk klein, puntig en zijn hoog en ver naar achteren aangezet. Ze worden hangend gedragen.
Lichaam
De rug is licht gebogen (vooral bij de reuen). Het kruis is lang en breed. De staart is laag aangezet en moet zo lang mogelijk zijn. Het heeft de vorm van een sabel of sikkel. De borst reikt tot aan de ellebogen en is smal en vlak.
Vacht
Lange vacht. Hij is golvend of krullend.
Kleuren
Effen wit, goudkleurig, zwart, rood, grijs, gevlekt en gestroomd.

Gedrag

Karakter
De Barsoi is een kalme, evenwichtige hond. Ze zijn gehecht aan hun eigenaar, maar dringen zich niet aan hen op. Voor het kennelleven zijn ze ongeschikt. Buitenshuis zijn ze erg actief en kunnen ze een enorme snelheid ontwikkelen.
Sociaal
Met soortgelijke rassen kunnen ze het erg goed vinden. Ze gaan minder goed om met dominante en opdringerige honden. Ze kunnen met andere huisdieren samenleven, maar ze moeten dan wel erg goed gesocialiseerd worden. Met oudere kinderen gaan ze goed om, maar voor kleine drukke kinderen zijn ze niet geschikt. Tegenover vreemden stellen ze zich afstandelijk op.

Omgang

Beweging
In huis is de Barsoi erg rustig, maar buitenshuis heeft hij veel ruimte nodig, waar hij heelveel kan rennen. Door hun jachtinstinct is het aan te bevelen om ze alleen aangelijnd te laten lopen en uw tuin goed te omheinen. U kunt ze ook leren om naast de fiets te lopen, zodat hij op deze manier zijn energie kwijt kan. Het best komen ze dan ook tot hun recht wanneer u een grote tuin heeft waar hij een paar uur per dag kan rennen.
Opvoeding
Zolang ze ergens het nut van inzien, zullen ze uw commando’s opvolgen. Behandel de hond met wederzijds respect en maak veel gebruik van de intonatie van uw stem.
Verzorging

Barsoi-Russische windhond

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.8 / 5. Aantal beoordelingen: 8

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!