...

Barsoi

Barzoi
5
(173)

Barsoi – Barsoy

De Barsoi of Barsoy is een Russische grote windhond, wiens rasnaam “barsoi” is afgeleid van het Russische woord voor “snel”, is een van de oudste hondenrassen. Ondanks zijn duidelijke jachtinstincten en zelfbewustzijn, is hij volgzaam, loyaal en evenwichtig. Als de Barsoi voelt dat de eigenaar zijn behoeften begrijpt en serieus neemt, zal hij ook zijn best doen om de eigenaar tevreden te houden. Het zijn zeer loyale en aanhankelijke honden die graag dicht bij hun “familie” zijn. Met kinderen kunnen ze goed overweg zolang deze hen niet beginnen te irriteren. Ze hebben een beperkt geduld en kunnen negatief reageren als ze niet weten hoe ze de dieren en hun verlangens moeten respecteren.

Barsoi – FCI Rasgroep 10

De Barsoi behoort tot de rasgroep van Windhonden.

Land van herkomst: Rusland
Huidige en oorspronkelijke taken: Zichtjager voor de jacht op wolven.
De Barsoi, ook wel ‘hond der Tsaren en Tsaar der honden’ genoemd, is van oorsprong een Russische windhond.

Een andere benaming voor de Barsoi, is Barzoi of Russische Wolfshond.

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 70 en 82 centimeter en Teven tussen de 65 en 77 centimeter.
Gewicht: Reuen: 34-47 kg – Teven: 25-40 kg
Beschrijving
Het zijn grote honden met een atletische bouw. Het hoofd is smal, in verhouding tot het lichaam ziet het er klein uit, de snuit is langwerpig, de ledematen zijn lang, de borst en de buikholte zijn uitgesproken. De vacht is lang op het lichaam, kort op de benen en de staart is lang.
Hoofd
Het hoofd van de Barsoi is lang en smal. De achterhoofdsknobbel is duidelijk aanwezig. De voorsnuit is langer dan de schedel. De oren zijn redelijk klein, puntig en zijn hoog en ver naar achteren aangezet. Ze worden hangend gedragen.
Lichaam
De rug is licht gebogen (vooral bij de reuen). Het kruis is lang en breed. De staart is laag aangezet en moet zo lang mogelijk zijn. Het heeft de vorm van een sabel of sikkel. De borst reikt tot aan de ellebogen en is smal en vlak.

Vacht: Lange vacht. Hij is golvend of krullend.
Kleuren: Effen wit, goudkleurig, zwart, rood, grijs, gevlekt en gestroomd.

Gedrag en karakter

De Barsoi is een kalme, evenwichtige hond. Ze zijn gehecht aan hun eigenaar, maar dringen zich niet aan hen op. Voor het kennelleven zijn ze ongeschikt. Buitenshuis zijn ze erg actief en kunnen ze een enorme snelheid ontwikkelen.

Barsoi Depositphotos_475986882_S

Geschiedenis en afkomst van de Barsoi

In enorme kennels met wel 500 honden hielden vorsten en tsaren Barsoi’s. Hoewel de persoonlijkheden van honden van dit ras zich pas veel later ontwikkelden, zijn ze zeer systematisch en professioneel gefokt. Er was toen nog geen duidelijk type. Dit ontwikkelde zich pas aan het einde van de 19e eeuw, toen verschillende hondenrassen werden toegewezen aan specifieke rassen en gestandaardiseerd in één standaard. De huidige Barsoi is afkomstig uit 10 verschillende soorten.

Met de Russische Revolutie, tot 1914, werd het fokken van de Barsoi, de “nationale hond” van Rusland, steeds moeilijker. Het Russische hondenras bevond zich in een bijzondere positie tot 1917, toen de Oktoberrevolutie plaatsvond, die vervolgens leidde tot de executie van de koninklijke familie. Dienovereenkomstig werd alles wat met het tsarisme te maken had gestaag vernietigd.

De jacht van de koning en edelen met honden werd het onderwerp van minachting en spot, en de honden zelf verloren niet alleen alle privileges, maar stierven ook gewoon uit, samen met hun bevoorrechte eigenaren. Na de Tweede Wereldoorlog kregen de overgebleven individuen een soort van “rehabilitatie”, die grotendeels te wijten is aan de dood van Stalin en de verzachting van de koers van de partij.

Het ras komt steeds vaker voor in andere Europese landen. Vooral in het Verenigd Koninkrijk zijn Russische windhonden verder gefokt en ontwikkeld volgens hun eigen ideeën. In 1956 werd Barsoi officieel erkend door de FCI.

Sociaal

Met soortgelijke rassen kunnen ze het erg goed vinden. Ze gaan minder goed om met dominante en opdringerige honden. Ze kunnen met andere huisdieren samenleven, maar ze moeten dan wel erg goed gesocialiseerd worden. Met oudere kinderen gaan ze goed om, maar voor kleine drukke kinderen zijn ze niet geschikt. Tegenover vreemden stellen ze zich afstandelijk op. Ze zijn op hun hoede voor vreemden, maar tonen meestal geen agressie, en ze respecteren mensen die ze al heel lang kennen, zelfs als ze geen familie zijn.

Ze zijn eindeloos toegewijd aan hun eigenaar. Ze zijn zeer intelligent en snel van begrip, en het feit dat Russische windhonden niet onmiddellijk reageren op commando’s heeft niets te maken met hun intelligentie, maar met onafhankelijkheid en de neiging om onafhankelijke beslissingen te nemen.

Barsoi Depositphotos_51350475_S

Omgang en beweging

In huis is de Barsoi erg rustig, maar buitenshuis heeft hij veel ruimte nodig, waar hij heel veel kan rennen. Door hun jachtinstinct is het aan te bevelen om ze alleen aangelijnd te laten lopen en uw tuin goed te omheinen. U kunt ze ook leren om naast de fiets te lopen, zodat hij op deze manier zijn energie kwijt kan. Het best komen ze dan ook tot hun recht wanneer u een grote tuin heeft waar hij een paar uur per dag kan rennen. Deze honden blinken uit in hondensporten zoals behendigheid en kunstaas.

Opvoeding

Zolang ze ergens het nut van inzien, zullen ze uw commando’s opvolgen. Behandel de hond met wederzijds respect en maak veel gebruik van de intonatie van uw stem. Op hun rustige, katachtige manier kunnen ze koppig zijn, en training kan het beste worden bereikt met geduld, consistentie en een goed humeur.

Verzorging

Barsoi’s zijn over het algemeen gezonde honden en verantwoordelijke fokkers zullen fokdieren screenen op gezondheidsproblemen zoals elleboog- en heupdysplasie, osteochondritis dissecans en progressieve retinale atrofie. Net als andere grote honden met een diepe bovenlijf, kunnen ze een opgeblazen gevoel krijgen, een plotselinge en levensbedreigende maagaandoening. Eigenaren moeten de symptomen van een maagtorsie leren herkennen zodat ze kunnen ingrijpen als dit gebeurt. Deze Windhonden zijn gevoeliger voor anesthesie dan andere hondenrassen. (Lees hier meer over: anesthesie bij windhonden). Zoals bij alle rassen, moeten wolvenjagers hun oren regelmatig laten controleren en hun tanden regelmatig laten poetsen.

Barsoi Depositphotos_51350479_S

Vachtverzorging

Zoals elke langharige hond verharen deze honden een beetje. Over het algemeen zal een snelle dagelijkse borstelbeurt met een gladde borstel en/of kam elke dag alle losse haren en vuil van de vacht verwijderen. Ongeveer één keer per jaar verharen deze honden gedurende een paar weken, waardoor ze tijdens deze ruiperiode vaker moeten worden verzorgd. Regelmatig baden met de juiste shampoo voor honden houdt de wolfshond schoon en in topvorm. Zoals bij alle rassen, moeten de nagels van de wolvenjager regelmatig worden geknipt.

Een Borsoi puppy opvoeden

Vroege socialisatie en puppylessen worden aanbevolen voor deze honden. Positieve ervaringen die de puppy blootstellen aan een grote verscheidenheid aan mensen, plaatsen en situaties, zullen de puppy helpen uitgroeien tot een goed volwassen hond. Deze Russiche wolvenjagers zijn intelligent en erg aanhankelijk met hun baasjes, maar ook onafhankelijk en soms koppig, dus trainen kan een uitdaging zijn. Geduld en consistentie zijn de sleutelwoorden. Over het algemeen zijn het zachtaardige, welgemanierde metgezellen. Houd er rekening mee dat wolfshonden zijn gefokt voor de jacht, en elk klein rennend dier zal deze reactie veroorzaken, dus dit ras moet aangelijnd zijn tijdens een uitje.

Barsoi-Russische windhond

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 173

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!