...

Chesapeake Bay Retriever

Chesapeake Bay Retriever Depositphotos_117180076_S
5
(565)

Chesapeake Bay Retriever

De Chesapeake Bay Retriever is een Amerikaans hondenras dat oorspronkelijk werd gebruikt als jachtretriever in het Midden-Atlantische gebied, waaronder de Chesapeake Bay. Deze hond staat erom bekend vrolijk, aanhankelijk en loyaal te zijn, evenals een waterdichte vacht en ongelooflijk hardwerkend. Mannelijke Chessies kunnen tot 80 pond wegen.

De Chesapeake Bay Retriever is geen hond voor een in een appartement in de stad zijn. Deze vrijgevochten honden houden van hun vrijheid en beweging. Dit hondenras moet elke dag vele uren buiten zijn, en bij voorkeur in een veld of bos. Met kinderen gaan ze over het algemeen erg goed om. Als ze een goede socialisatie gehad hebben, gaan ze ook prima om met soortgenoten.

Chesapeake Bay Retriever – FCI Rasgroep 8

De Chesapeake Bay Retriever behoort tot de groep van de Retrievers, opstotende honden en waterhonden.

Land van herkomst: Verenigde Staten
Huidige en oorspronkelijke taken: Waakhond, apporteur van wild.

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 58,5 en 66 cm. – Teven tussen de 53 en 61 cm.
Gewicht: Reuen tussen de 30 en 34 kg. – Teven tussen de 25 en 30 kg.
Hoofd
De schedel van de Chesapeake Bay Retriever is rond en breed met een vrij korte snuit. De oren zijn klein en worden hangend gedragen. Ze zijn hoog aangezet. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam: Chesapeake Bay Retrievers hebben een middelmatig lange romp. De rug is kort en sterk. Ze hebben een brede en diepe borst. De staart is middelmatig lang. De benen zijn recht. Tussen de tenen hebben ze zwemvliezen.

Vacht: Dikke, korte vacht. Het onderhaar is fijn en wollig. Het is ongeveer 2,5 tot 4 centimeter lang. Op sommige plaatsen is het haar golvend.
Kleuren: Flets- en donkerbruin.

Chesapeake Bay Retriever chesapeake-3781217_1280

Afkomst en geschiedenis

In de 19e eeuw verging een klein schip in de Chesapeake Bay. Een passerend schip kon niet alleen de mensen aan boord redden, maar ook enkele Newfoundlanders die met hen meereisden. Het ras dat afstamt van deze puppy’s staat bekend als de Chesapeake Bay Retriever en is sinds 1928 het officiële symbool van Maryland.

De mensen in de omgeving merkten de bijzondere kwaliteiten van de Newfoundlanders op en besloten ze in de fokkerij te gebruiken. De Kindhound en Retriever werden gekruist met de Newfoundlander en de Chesapeake Bay Retriever werd geboren.

In de Verenigde Staten staan ​​deze sterke, atletische en behendige honden hoog aangeschreven. De Chesapeake Bay Retriever is een geweldige jachtgenoot, die zowel op het land als in het water goed werkt, zelfs in de winter. Hun wollen vacht heeft een olieachtige laag die geen water doorlaat en ze warm houdt.

Gedrag

Dit hondenras speelt graag met kinderen, dus gezinnen met schoolgaande kinderen zouden goed bij elkaar passen. Baby’s mogen nooit alleen met de hond worden gelaten.
De Chesapeake Bay Retriever-hond is goed met andere huisdieren in huis en zal oudere dieren respecteren. Hij zal ook helpen om jongere dieren op te voeden. De Chesapeake Retriever is een huisdier dat afstandelijk en gereserveerd lijkt voor vreemden, maar echt liefdevol en toegewijd is aan zijn eigenaar. Deze hond is veel stiller dan de Labrador Retriever.

Karakter

Chesapeake Bay Retrievers zijn intelligente, evenwichtige honden. De reuen kunnen zo nu en dan dominant zijn. Buitenshuis zijn ze volhardend en moedig. Totdat ze volwassen zijn, kunnen ze wat onstuimig zijn. Zowel de reuen als de teven zijn waakzaam.

Chesapeake Bay Retriever dogs-1582148_1280

Sociaal

Chessies zijn ingewikkelder in hun emoties dan andere jachthonden en kunnen koppig zijn in hun inspanningen. Ze beschermen hun baasjes en kunnen sociaal zijn, maar niet overdreven gastvrij voor vreemden. De Chessie is een uitstekende waakhond en kan in veel verschillende sporten meedoen. Als ze goed gesocialiseerd zijn, zijn ze geweldige metgezellen en goede jagers.

Met kinderen gaan ze over het algemeen erg goed om. Als ze een goede socialisatie gehad hebben, gaan ze ook prima om met soortgenoten. Al kunnen de reuen dominant zijn. Wanneer er een kat in huis is, zal hij geen problemen met hem geven.

Omgang en beweging

Chesapeake Bay Retrievers hebben redelijk veel beweging nodig. Het zijn echte werkhonden, die graag buiten zijn. Ze zijn dol op zwemmen en apporteren. Dit is een intelligent, energiek ras. Ze hebben echt een baan en veel beweging nodig. Wandelen, rennen, jagen en zwemmen zijn wat ze graag doen. Ze blinken uit in alle hondensporten, zoals gehoorzaamheid en behendigheid, speuren, hoewel ze natuurlijk zijn gefokt voor jagen en veldwerk.

Verzorging

Dit is een kortharig ras met een zachte ondervacht en een harde bovenvacht. Een goede poetsbeurt, ongeveer een keer per week zal het dode haar op je vloer tot een minimum beperken. Kortom, Chessies hebben niet veel verzorging of baden nodig. Chessies hoeven niet vaak te worden gewassen. Gebruik wel de juiste hondenshapoo en hun nagels moeten regelmatig worden geknipt om te voorkomen dat de hond pijn of problemen krijgt tijdens het wandelen of rennen.

Opvoeding

Ze zijn pas op late leeftijd volwassen. Ongeveer wanneer ze een jaar of 2 oud zijn of zelfs later. Doordat ze laat volwassen zijn, leren ze in het begin niet heel snel. Eenmaal volwassen en goed opgevoed zijn ze in het werk echter vaak betrouwbaarder en gehoorzamer dan menig ander ras. De hond moet zeer consequent en liefdevol opgevoed worden.

Voeding

De Chesapeake is een hond die bijna elk hondenvoer van goede kwaliteit kan eten, hoewel formules met een hoger eiwitgehalte gunstig zijn voor actieve honden. Traktaties kunnen nuttig zijn tijdens de training, maar te veel geven kan leiden tot obesitas. Gekookte botten en voedsel met een hoog vetgehalte mogen niet worden gegeven, en tafelresten mogen slechts af en toe of helemaal niet worden gegeven.

Gezondheid

Chesapeakes hebben, zoals de meeste honden, aanleg voor heupdysplasie. Er zijn andere genetische ziekten die het ras kunnen beïnvloeden, maar goede fokkers testen hun fokdieren om er zeker van te zijn dat ze gezond zijn. Goede fokkers zullen potentiële eigenaren informeren over de gezondheid van vader en moeder. Het is belangrijk dat de oren vaak worden gecontroleerd op infectie en de tanden moeten regelmatig worden gepoetst met hondentandpasta.

Puppy training

De Chesapeake Bay Retriever moet vroeg in het leven worden gesocialiseerd en getraind. Over hun opvoeding moet worden gesproken vanaf het moment dat ze puppy zijn. Als de eigenaar niet genoeg ervaring heeft, is het beter om dit door een professional te laten doen. In de VS worden de Chesapeake Bay Retrievers vaak gebruikt als hulphonden. Ze leren snel commando’s en zijn over het algemeen gemakkelijk te trainen met de juiste kennis.

Chesapeake Bay Retriever Depositphotos_176257190_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 565

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!