...

Fila Brasileiro

Fila Brasileiro, a Dog Breed from Brazil Fila-Brasileiro-Depositphotos_350771384_S
5
(257)

Fila Brasileiro – FCI Rasgroep 2

De Fila Brasileiro wordt ook wel de Braziliaanse Mastiff genoemd. Het is een van de vele honden van grote rassen en wordt beschouwd als een geweldige herders-, waak- en waakhond. Het kan echter ook agressief en wild zijn vanwege zijn onstuimige kant. Het temperament en de grootte van de Fila Brasileiro maken hem ongeschikt voor huishoudens die niet geschikt zijn voor werkende rassen. Desalniettemin is deze hond waardevol voor opsporingsdoeleinden en kan hij worden gebruikt voor het hoeden, bewaken of bewaken. De Fila Brasileiro wordt ook wel de Braziliaanse Mastiff genoemd.

Fila Brasileiro – FCI Rasgroep 2

De Fila Brasileiro behoort tot de rasgroep van de Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

Land van herkomst: Brazilie
Huidige en oorspronkelijke taken: Waak- en speurhond, jachthond op grote katachtigen

Temperament: Loyaal, Gehoorzaam, Dapper, Moedig, Volgzaam, Doelbewust
Levensduur: 9 – 11 jaar
Vergelijkbare rassen: Mastiff, Bloedhond

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 70 tot 85 cm. – Teven tussen de 65 tot 70 cm.
Gewicht: Reuen wegen minimaal 50 kg. – Teven wegen minimaal 40 kg.

Hoofd
De snuit van de Fila Brasileiro is iets korter dan de schedel. De stop is glooiend en de wenkbrauwen zijn goed ontwikkeld. De snuit is breed, diep en krachtig. De grote oren worden hangend gedragen en hebben een V-vorm. De ogen zijn middelgroot en hebben een amandelvorm. Ze hebben een schaar- of tanggebit.
Lichaam
De Fila Brasileiro heeft een rechthoekige bouw. Ze zijn breed en sterk. Het kruis is even breed of breder dan de borstkas. De borst is breed, diep en reikt tot de ellebogen. De nek is kort en zeer gespierd.

Vacht: Kort, zacht en dicht.
Kleuren: Allerlei kleuren.

Fila-Brasileiro-Depositphotos_350777438_S

Afkomst

De Fila Brasileiro is een groot werkhondenras dat in de 15e eeuw in Brazilië is ontwikkeld. Het was afgeleid van Engelse mastiffs, buldoggen en bloedhonden; het behoudt echter veel fysieke overeenkomsten met de Bloedhond. De Fila Brasileiro was oorspronkelijk bedoeld om grote roofdieren op te sporen en te achtervolgen. Bovendien werd het ras tijdens de slavernij in Brazilië gebruikt om ontsnapte slaven op te sporen totdat hun meesters arriveerden. De Fila Brasileiro is verrassend wendbaar en snel ondanks het behoud van veel kenmerken die vergelijkbaar zijn met de Bloodhound. Hoewel de eerste rasstandaard in 1946 werd geschreven, wordt het ras niet erkend door de American Kennel Club of de United Kennel Club. Bovendien hebben verschillende landen Fila Brasileiros verboden vanwege hun temperament en agressiepotentieel. Bijgevolg moeten mannetjes worden gecastreerd wanneer ze naar bepaalde landen worden geïmporteerd.

Gedrag en karakter

Voor zijn baas is de Braziliaanse Mastiff een aanhankelijke, zachtaardige en gehoorzame hond. De hond is zelfverzekerd, moedig en hard voor zichzelf. Ze zijn erg waaks. In huis zijn ze vrij rustig.

Sociaal

Tegenover kinderen die tot het gezin behoren zal deze hond geen problemen geven. Wanneer de Fila Brasileiro op jonge leeftijd goed gesocialiseerd is dan zal de omgang met andere huisdieren goed gaan. Tegenover vreemden kunnen ze zich agressief of ontwijkend opstellen. Een drukke woonwijk is dan ook geen geschikte plek voor deze honden. Tegenover andere honden zijn ze behoorlijk dominant.

Omgang

De Fila Brasileiro is een slimme hond die snel kan leren en goed kan reageren op training. Het vereist echter een stevige training van een sterke autoriteit om te voorkomen dat het te onafhankelijk wordt. Een Braziliaanse Mastiff doet het het beste als hij een taak krijgt om te voltooien en kan worden getraind in hoeden, bewaken en volgen.

Beweging

De Fila Brasileiro is een groot hondenras dat oorspronkelijk is ontwikkeld als een werkend en volgend ras. Bijgevolg hebben ze hoge dagelijkse activiteitsniveaus; dit is waarschijnlijk te wijten aan hun ontwikkeling als een werkend en volgend ras. De Braziliaanse Mastiff vereist veel beweging om overtollige energie af te voeren en een gezond gewicht en lichaamssamenstelling te behouden. Als hij een baan krijgt, straalt de Fila Brasileiro echt – hij zal niet blij zijn als hij alleen maar in huis blijft liggen. In het beste geval heeft de Fila Brasileiro een groot omheind terrein waar hij zijn eigen lichaamsbehoefte kan bepalen. Neem de hond zo nu en dan mee naar onbekend terrein om hem nieuwe indrukken op te laten doen.

Opvoeding

Dit is geen hond voor mensen met weinig ervaring. De eigenaar moet zeer stevig in zijn schoenen staan en een natuurlijk overwicht hebben. Trek veel tijd uit voor een goede socialisatie. De Braziliaanse Mastiff staat bekend om zijn soms oncontroleerbare temperament. Het ras is gemaakt om grote dieren te volgen en te jagen, en ze leren ze bij de nek vast te houden totdat hun eigenaar arriveert. Bijgevolg vertonen puppy’s vaak dit gedrag en hebben volwassen Fila’s vaak een hoge prooidrift. Het is bekend dat ze katten en andere kleine dieren aanvallen en doden. Hoewel ze in het hele huis en met kinderen vriendelijk zijn, kan men niet verwachten dat Filas gasten op hun grondgebied verwelkomt. Vanwege hun felle bescherming van hun territorium en familie, is vroege socialisatie en training van cruciaal belang voor dit hondenras. Anders kunnen ze te agressief of te onafhankelijk worden. Voed hem in alle rust en harmonie op.

Verzorging

Een Fila Brasileiro heeft weinig vachtverzorging nodig. Borstel de hond een keer in de week met een harenborstel. Als de Fila Brasileiro in de rui is, kunt u gebruik maken van een massagehandschoen. Hiermee kunt u de losgekomen vacht eenvoudig verwijderen. Geef de Fila Brasileiro een zachte lichtplaats om eeltplekken op de drukplaatsen te voorkomen. Kies daarom het juiste hondenmatras.

Puppy info

Fila Brasileiro-puppy’s hebben een gemiddelde worpgrootte tussen de 2 en 5 jaar. Ze hebben minimaal 18 maanden puppyvoeding van grote rassen nodig, wat ervoor zorgt dat ze de juiste voeding krijgen zonder te snel te groeien. Fila Brasileiro-puppy’s hebben veel tijd nodig om zich te ontwikkelen; vroege socialisatie en training is nodig om te voorkomen dat ze agressief of overdreven onafhankelijk worden. Omdat deze honden zo groot zijn, is hun ontwikkelingstijd veel langer dan normaal.

Fila Brasileiro, a Dog Breed from Brazil Fila-Brasileiro-Depositphotos_350771384_S

Fila Brasileiro - Fila Brasileiro Depositphotos 350779742 S

Male Fila Brasileiro, a Dog Breed from Brazil

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 257

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!