...

Cesky Fousek

Cesky Fousek Depositphotos_444598962_S
5
(209)

Cesky Fousek

De Tsjechische Cesky Fousek heeft een geweldige persoonlijkheid en is vriendelijk met zowel mensen als dieren. Vanwege zijn sterke jachtinstincten kan hij echter snel bewegende objecten achtervolgen. Hij moet in een kleine stad of op het platteland wonen; grote steden passen niet bij hem. Als u op zoek bent naar een goede, gemakkelijk te trainen jachthond die in het veld, in het bos en zelfs in het water kan werken, dan is de Tsjechische Cesky Fousek de hond voor u. Hij kan ook binnenshuis leven en kan zich heel goed aanpassen aan die levensstijl.

De Fousek is een geweldige gezelschapshond vanwege zijn gelijkmatige temperament en vriendelijke karakter, waardoor hij geliefd is bij gezinnen die graag tijd buitenshuis doorbrengen. Hij kan goed overweg met kinderen en vindt het heerlijk om met zijn mensen te knuffelen.

Cesky Fousek – FCI Rasgroep 7

De Cesky Fousek behoort tot de rasgroep van de Staande honden.

Land van herkomst: Tsjechië, Tsjecho-Slowakije
Huidige en oorspronkelijke taken: Veelzijdige jachthond.
Temperament: Hardwerkend, Aanhankelijk, Scherp, Loyaal, Onverschrokken, Aanpasbaar

Uiterlijk

De Cesky Fousek is een jachthond van gemiddelde grootte. De kop is middelgroot, smal en lang met een scherpe stop. De ogen zijn donker, amandelvormig en hebben een warme, geïnteresseerde blik. Oren hangen meestal over het hoofd. De Tsjechische korthaar is een middelgrote hond, met een nek die overgaat in een brede borst, met goed gewelfde ribben. De staart bevindt zich meestal op de rug, of iets hoger. De vacht van de Tsjechische korthaar bestaat uit 3 vachttypen: een dikke ondervacht, grotere kammen en de langste haargolven.

De ledematen van de Cesky Fousek zijn sterk en goed gespierd. Het Tsjechische korthaar hondenras heeft een middellange vacht, waardoor een baard en kin op hun gezicht ontstaan. De vacht is langer boven de ogen, wat het ras een expressieve uitstraling geeft. De vacht kan wit zijn, met of zonder vlekken, bloemen of zelfs witte bloesems.

Schouderhoogte: Reuen tussen de 60 en 66 cm. – Teven tussen de 58 en 62 cm.
Gewicht: Reuen wegen 28 tot 34 kilo. – Teven wegen 22 tot 28 kilo.

Hoofd
De Cesky Fousek heeft een lang en smal hoofd. De neusrug is licht gebogen en de stop is duidelijk zichtbaar. De wenkbrauwen zijn duidelijk aanwezig. De oren zijn hoog aangezet en worden hangend gedragen.
Lichaam
De rug van de Cesky Fousek loopt geleidelijk af en is vrij kort. De borst is ovaal van vorm en reikt minstens tot de ellebogen. De benen zijn recht met goed gesloten en lepelvormige voeten.

Vacht: De bovenvacht is ruw zo’n 3 tot 4 centimeter. Op de borst, rug, liezen en schouders is het haar 5 tot 7 centimeter lang.
Kleuren: Roan, Bruin, Brown ticked.

Cesky Fousek Depositphotos_442739588_S

Geschiedenis

De Tsjechische Fousek is een van de oudste Europese hondenrassen en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van vele andere rassen. Het eerste Tsjechische rasboek voor jachthonden werd in 1882 gepubliceerd en de eerste fokclub voor de Fousek werd in 1896 in Písek opgericht.

Na de Eerste Wereldoorlog leed het Tsjechische Fouska-ras aan een afname van de fokkerij. Toen het land onafhankelijk werd, begonnen fokkers hard te werken om het ras te herstellen. Ze gebruikten de originele standaard uit 1882, die ze met succes hebben gevolgd. Het Tsjechische Fousek-hondenras werd pas officieel erkend door internationale normen in 1964. Tegenwoordig zijn er veel kennels in verschillende landen, en de Tsjechische Fousek-hond is niet alleen welkom bij jagers, maar ook als gezinsvriend. Wij zien de Tsjechische Fousek-hond als een goede metgezel voor gezinnen die graag actief zijn.

Gedrag en Karakter

Hoe een hond zich gedraagt ​​en hoe temperamentvol ze zijn, verschilt sterk per ras. Sommige honden, zoals Labradors, zijn erg vriendelijk en extravert, terwijl andere rassen, zoals Duitse herders, temperamentvoller kunnen zijn.

De Cesky Fousek is een jachthond die alles kan, van jagen in het bos, veld en water. Hij kan onvermoeibaar werken zonder tekenen van vermoeidheid te vertonen. De Fousek is een geweldige gezelschapshond vanwege zijn gelijkmatige temperament en vriendelijke karakter, waardoor hij geliefd is bij gezinnen die graag tijd buitenshuis doorbrengen. Hij kan goed overweg met kinderen en vindt het heerlijk om met zijn mensen te knuffelen. De Tsjechische Cesky Fousek is een rustige hond die agressief gedrag niet ongecontroleerd laat. Hij kan goed overweg met andere dieren en vindt het heerlijk om voorzichtig behandeld te worden. De Fousek is ook intelligent en leert snel en gemakkelijk. De Tsjechische Fousek heeft een aangeboren vermogen om objecten op te halen en jaagt vaak op snel bewegende dingen. Hij ontkent zijn jachtinstinct niet en kan succesvol zijn in veel hondensporten.

Hoe sociaal is de Cesky Fousek

Cesky Fouseks gaan goed om met kinderen. Dit geldt ook voor de omgang met andere honden. Als de socialisatie goed gegaan is, dan geeft de Cesky Fousek geen problemen met andere huisdieren.

Beweging

De Cesky Fousek heeft veel beweging nodig. Maak geregeld lange wandelingen, zodat de hond zijn energie kwijt kan. Lopen naast de fiets is ook een goede manier van lichaamsbeweging. Ook zwemmen ze graag en vinden ze apporteren erg leuk om te doen.

Opvoeding en trainen van de Cesky Fousek

Deze honden zijn vrij makkelijk op te voeden. Ze leren vrij snel nieuwe commando’s en werken graag voor hun baas. De hond heeft een zachte, consequente aanpak nodig. Zorg voor een afwisselende training. De hond houdt dan plezier in het opvolgen van commando’s. Ze houden niet van negatieve of harde trainingsmethoden, dus gebruik alleen een positieve, op beloning gebaseerde trainingsmethode.

Onderhoud en verzorging

De Cesky Fousek vacht heeft weinig onderhoud nodig, en zelfs iemand die niet erg ervaren onderhouden van een vacht kan de Cesky Fousek aan.  De Tsjechische Fousek is een van de vele Tsjechische hondenrassen en is een stevige vacht die hem goed genoeg beschermt om het hele jaar buiten te leven.

De Cesky Fousek is een zeer winterharde hond die het hele jaar buiten kan worden gehouden. De ideale omgeving voor hem is een kleine stad of dorp, waar je gemakkelijker aan zijn bewegingsbehoefte kunt voldoen.

Het verzorgen van de vacht van de Tsjechische Fousek is helemaal niet veeleisend en afgezien van af en toe kammen en een bad nemen, is het niet nodig om er extra voor te zorgen. Net als bij andere rassen, worden regelmatige oog- en oorcontroles aanbevolen om eventuele ontstekingen of infecties vroegtijdig op te sporen. Door regelmatig de tanden te poetsen, kunt u de vermenigvuldiging van bacteriën in de bek van het dier en de daarmee gepaard gaande slechte adem voorkomen. Als de hond niet de mogelijkheid heeft om zijn klauwen op een natuurlijke manier te slijpen, worden ze indien nodig ingekort.

Voeding

De Tsjechische Fousek is een werkhond die een hoge kwaliteit voeding nodig heeft. Een droogvoer met veel voedingsstoffen wordt aanbevolen en de dagelijkse voeding moet worden verdeeld over twee maaltijden per dag. De hoeveelheid en het soort voer is afhankelijk van verschillende dingen, zoals leeftijd, klimaat en activiteitenniveau. Het weer, de leeftijd van de hond en het activiteitsniveau van het huisdier moeten allemaal in overweging worden genomen bij het bepalen of een hond ondergewicht heeft. Een goed gevoede hond moet een zichtbare taille hebben en de laatste twee ribben moeten voelbaar zijn. Ook is het essentieel om de hond voldoende vers water te geven.

Puppy info

Tsjechische Fouseks zijn van nature gezonde en winterharde rassen. Ze kunnen verschillende veelvoorkomende ziekten krijgen, waaronder staar, entropion en heupdysplasie. Ze kunnen ook kaalheid ontwikkelen, wat een specifieke ziekte van de fousek is. Daarom zullen verantwoorde fokkers Cesky Fousek puppy’s altijd testen op deze aandoeningen

Cesky Fousek Depositphotos_440643332_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 209

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!