...

Chow Chow

Chow Chow
5
(371)

Chow Chow

De Chow Chow heeft een uiterlijk dat je niet kan verwarren met een andere hond. Deze honden zijn altijd gelukkig als ze kunnen spelen, behandel ze vriendelijkheid en met liefde. Ze hebben een hoge intelligentie en begrijpen alles goed. Ze hebben wandelingen en lichaamsbeweging nodig omdat dit ras vatbaar is voor overgewicht. Opgelet, als de Chow-Chow geen uitlaatklep heeft om zijn overtollige energie kwijt te raken, is deze hond diep ongelukkig en kan uit verveling zelfs destructief worden. Het gevaar zit er dan wel in dat je huis wordt gesloopt als er niemand thuis is.

Waarom heeft een Chow-Chow hond als enige hond ter wereld een blauwe tong?

De Chow Chow  is het enige hondenras ter wereld waarvan de mond, de tong, de lippen en het tandvlees blauw zijn. Deze hond komt oorspronkelijk uit China en is een van de oudste rassen die er bestaan. Eigenlijk weet men nog steeds niet precies hoe het kan dat deze hond een blauwe tong heeft. Juist omdat het ras zo oud is, zijn er geen bewijzen of relevante onderzoeken die hier resultaat van kunnen aantonen.

Geschiedenis en afkomst

Weinig mensen weten het, maar recente studies hebben aangetoond dat deze honden uit Mongolië en Noord-China komen. Het ras is meer dan 2.000 jaar oud. Dit blijkt althans uit afbeeldingen op aardewerk uit 200-260 v.Chr. Hun naaste familieleden zijn wolven. Het is echter niet mogelijk om de exacte leeftijd van de oorsprong van het ras vandaag vast te stellen. Er wordt ook aangenomen dat deze honden het bloed hebben van een Tibetaanse mastiff. In het oude China werd de Chow Chow gebruikt als waakhond en voor de jacht.

Chow-Chow – FCI Rasgroep 5

De Chow Chow hoort bij de rasgroep van spitsen en honden van het oerhondtype.

Land van herkomst : China
Huidige en oorspronkelijke taken : Jachthond
De levensverwachting van een Chow-Chow ligt tussen de 9 en de 15 jaar.

Uiterlijk van de Chow-Chow

Schofthoogte :
Reuen tussen de 48 en 56 centimeter.
Teven tussen de 46 en 51 centimeter.

Gewicht :
Mannetjes: 20-32 kg
Teven: 20-32 kg

Hoofd : Deze honden hebben een brede en vlakke schedel. De snuit is middelmatig lang en breed en de ogen zijn amandelvormig. Chow Chow ’s hebben kleine dikke oren. Ze worden staand, iets naar voren hellend gedragen. Ze hebben een schaargebit.

Lichaam : Het is een compacte, gedrongen hond. De sterke rug is recht en kort. De borst is breed en diep. De benen zijn recht. Middelmatig van lengte en hebben een goed beendergestel. De voeten zijn klein, gesloten en rond. De hals is sterk en vol.

Vacht : Langharige Chow Chow’s hebben overvloedig, dicht, recht en uitstaand haar. De kortharige variant heeft kort, recht, overvloedig, dicht haar. Het haar mag niet vlak liggen.
Kleuren : Rood, effen zwart, blauw en creme.

Andere namen voor de Chow-Show

In China droeg het ras compleet verschillende namen – een berenhond (xiang guo), een hond met een zwarte tong (hei shi-tu), een wolfshond (lang guo) en een kantonhond (guangdong guo). Het ras vond zijn huidige naam aan het einde van de 17e eeuw, toen Britse kooplieden deze honden begonnen mee te nemen, samen met andere handelswaren.

Chow Chow

Legende en halve waarheden

Er is echter wel een leuke Chinese legende die verklaart waarom de Chow Chow een blauwe tong heeft. Deze gaat als volgt: Terwijl God de aarde aan het ‘ontwerpen’ was, had hij blauw had gekozen voor de lucht. Tijdens het schilderen knoeide God met de blauwe verf. De Chow Chow ’s zagen dit gebeuren en renden op het tafereel af. Zij likten de blauwe verf van de grond af. Zodoende hebben zij sindsdien een blauwe tong. Als we deze legende zouden geloven, dan waren er dus ooit Chow-Chows met een normale tong. Het is dan ook niet voor niets een legende. De oude Chinezen geloofden zelfs dat de blauwe tong bescherming biedt tegen boze geesten. Er is echter geen bewijs om dit te kunnen bevestigen.

Karakter

Dit hondenras heeft een eigenaardig karakter dat zelfgenoegzaamheid en koppigheid combineert. Het lijkt erop dat deze kwaliteiten niet in één levend wezen kunnen worden gecombineerd, maar ze zijn in deze hond vrij harmonieus gecombineerd. Ze hebben ook een innerlijke onafhankelijkheid en trots. Onafhankelijkheid manifesteert zich in dit geval waarschijnlijk niet als ongehoorzaamheid, maar geeft de algemene indruk dat de hond wat afstandelijk is.

Ze houden niet van hard rennen en tijdens het joggen met je hond, moet je niet te veel versnellen. De Chow Chow heeft uitgesproken beveiligings en bewakingskwaliteiten, ze zijn erg territoriaal en geweldig om als waakhond in huis te hebben. Ze hebben behoefte aan een vroege socialisatie en laat ze op jonge leeftijd onmiddellijk kennismaking met andere honden en vreemde mensen om te hun te leren hoe ze zich harmonieus moeten gedragen in de groep.

Als ze agressie van een vreemdeling ziet, of als hij uw territorium binnendringt, zal de hond zeker proberen hem te stoppen. De Chow Chow houdt niet van aanrakingen of knuffelen. Daarom moeten kinderen de juiste omgang met deze dieren aanleren. Over het algemeen behandelen deze honden kinderen goed als ze weten hoe ze er zich moeten naar gedragen. Het is vermeldenswaard dat deze honden het gebruik van fysiek geweld niet tolereren. Het is ten zeerste afgeraden deze honden uit te dagen en te onderdrukken.

Gedrag

Dit zijn rustige en trotse honden en ze zijn trouw aan het gezin, maar toch blijven ze altijd onafhankelijk en eigenzinnig. De Chow Chow heeft veel zelfvertrouwen, ze zijn alert en bewaken hun huis en haard. Ze zijn moedig en niet kleinzerig maar kunnen wel een tikkeltje dominantie vertonen.

chow-chow-7130445_1280

Sociaal

Met kinderen gaan ze goed om. Tegenover soortgenoten zijn ze vaak dominant ingesteld. Met andere huisdieren kunnen ze het goed vinden, mits ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn. Tegenover vreemden stelt hij zich waaks op.

Omgang en beweging

Het is een rustige hond die niet heel veel beweging nodig heeft. De hond is wel graag buiten in de tuin. Tijdens warme dagen is het onverstandig om de hond grote inspanningen te laten doen. Deze honden kunnen niet tegen de warmte, dus zorg er voor dat de hond op een zomerse dag een schaduw plekje heeft om zich terug te trekken.

Opvoeding

Ze hebben een rustige en evenwichtige eigenaar nodig. Deze hond is eigenzinnig en soms ook koppig. Op het gebied van gehoorzaamheid hoeft u dan ook geen wonderen van hem te verwachten. Met geduld kan het ras best het een en ander leren maar blijf altijd consequent.

Trainen

Als u uw hond op de juiste manier hebt opgevoed zou u geen problemen moeten hebben met het training van dit hondenras. Je moet gewoon voldoende geduld hebben om de interne koppigheid van het huisdier te overwinnen, en dit zonder je geduld te verliezen en het gevoel voor humor te behouden.

Wanneer je met dit ras werkt, moet je jezelf in de rol van leider plaatsen. Zeker geen geweld gebruiken of fysieke kracht, wat onaanvaardbaar is voor de Chow Chow. Gebruik tijdens het trainen verschillende trucs om tot goed resultaat te komen. Soms hoeft u bijvoorbeeld het favoriete speeltje niet meteen aan de hond te geven. De hond moet ook begrijpen dat zijn voeding, wandelingen, speelgoed, rechtstreeks van u afhankelijk zijn.

Chow Chow - Chow Chow 2

Verzorging

De Chow Chow is een hondenras met een lange, dichte vacht die minstens twee keer per week moet worden gekamd. In sommige gevallen is een knipbeurt ook vereist. Ongeveer een tot twee keer per week mogen deze honden in bad om hun vacht in conditie te houden. Het knippen van de nagels kan drie keer per maand nodig zijn. Dit is afhankelijk of de hond dikwijls binnen of buiten vertoeft.

Let altijd op de zuiverheid van de oren en de ogen. De ogen worden elke dag schoongemaakt indien nodig, en de oren worden meestal twee tot drie keer per week schoongemaakt. Houd ook de voeding van uw huisdier in de gaten terwijl u het gewichtstoename van deze hond onder controle houdt.

Puppy en ziekten

Bij de aanschaf van een puppy moet je ook op de hoogte zijn van de veel voorkomende ziekten bij de Chow-Chow. Dit hondenras heeft een goede gezondheid, maar zijn vatbaar voor heupdysplasie en entropion. Een goede raad, koop steeds een puppy met stamboom bij een erkend fokker of erkende kennel.

Het is wel bekend dat de Chow Chow bij de geboorte een rozige tong heeft. Naarmate hij groeit, verandert deze van kleur. De meeste hondjes hebben na acht weken een compleet blauwe tong. De Chow Chow is en blijft dus een speciale hond met iets authentieks.

Interessante feiten

1. In 1865 kreeg koningin Victoria een chow-chow.
2. Dit is het enige hondenras, behalve de Shar pei, dat een blauwe tong heeft.
3. De Chow Chow van Sigmund Freud, was altijd aanwezig bij zijn therapiesessies. Sigmund zei dat dit hem hielp de mentale toestand van zijn patiënten te beoordelen.
4. Beroemde Chow Chow-eigenaren: Calvin Coolidge, Elvis Presley en Martha Stewart, wiens Chow Chow vaak in haar tv-programma in de ochtend verschijnt.
5. In de 7e eeuw bezat de keizer van China 2500 Chow Chow-honden, die hij exclusief voor de jacht gebruikte.
6. Een bas-reliëf met een Chow Chow uit de Han-dynastie (150-200 voor Christus) werd ontdekt, die dit ras in deze periode in China absoluut als jachthond aanduidt.

Ter info, deze honden slapen liever op een platte matras, dan in een hondenmand.

chow-chow-6493242_1280

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 371

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!