...

Ierse Setter

Ierse Setter
5
(452)

Ierse Setter

De Ierse Setter is een roodharige jachthond die bekend staat om zijn gratie, snelheid, speelsheid en goed gezind temperament. Ze worden ook geprezen om hun aantrekkelijke uiterlijk dat is beschreven als de mooiste van alle hondenrassen. De Ierse Setter is lang en stevig, maar toch relatief elegant. De Ierse Setter heeft een sympathieke persoonlijkheid en zijn een van de snelste sporthonden. Hun lange pezige poten en krachtige achteraandrijving maken ze in staat om met hoge snelheden te rennen. Ze houden van kinderen en houden ervan om ze te behagen. Er wordt gezegd dat ze ruig en gedurfd zijn als het gaat om te jagen.

Ierse Setter – FCI Rasgroep 7

De Ierse Setter behoort tot de rasgroep van de Staande honden.

Land van herkomst: Ierland
Huidige en oorspronkelijke taken: Jachthond, gespecialiseerd in het opzoeken en aanwijzen van wild.
Temperament: Zelfstandig, Speels, Gezellig, Levendig, Aanhankelijk, Energiek
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 57,5 en 66 cm. – Teven tussen de 54 en 61 cm.
Gewicht: Vrouwelijk: 24–29 kg, Mannelijk: 27–32 kg

Hoofd
Ierse Setters hebben een lang en droog hoofd. De stop is duidelijk zichtbaar. De achterhoofdsknobbel is goed ontwikkeld. De oren zijn laag aangezet. Ze zijn middelmatig groot en worden hangend gedragen. De ogen zijn amandelvormig. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Ze hebben een harmonische lichaamsbouw. De middellange staart is vrij laag aangezet. Hij wordt in een lijn met de rug gedragen, of net iets lager. De borst is diep met goed gewelfde ribben. De voeten zijn klein en stevig, met gebogen en gesloten tenen.

Vacht: Lange tamelijk vlakke vacht, met zo min mogelijk krullen en golven.
Kleuren: Kastanje-bruinkleurige vacht.

Geschiedenis

Setters zijn jachthonden die jagers helpen bij het lokaliseren van wild met behulp van hun superieure reukvermogen. Vóór de uitvinding van geweren, gebruikten jagers de hulp van setters in combinatie met getrainde valken en netten. Tegenwoordig helpen setters jagers met geweren terwijl ze op hun buik liggen.

De Gordon Setter, tegenhanger van de Ierse Setter is gefokt voor ruw terrein. Hun hond is gebouwd om snel en gemakkelijk grond te bedekken op vlak Emerald Isle-land. Ierse jagers fokten in de jaren 1800 echter een andere slanke hond voor hetzelfde doel. Hun hond was een Rode Setter, die zich vrij en snel bewoog om de grond te bedekken in het vlakke en weidse landschap van het Smaragdgroene Eiland.

Sinds de jaren 1870 heeft de Ierse setter indruk gemaakt op het publiek in zowel hondenshows als vogeljachtvelden. Hun sierlijke gang en opvallende uiterlijk hebben ze tot een topkeuze gemaakt in de showring.

Gedrag

De Ierse Setter is een roodharige jachthond die bekend staat om zijn snelheid, gratie en goed temperament. Het is beschreven als het mooiste hondenras; Aanhangers zeggen dat het een elegante maar forse bouw heeft die meer dan 60 cm hoog is als hij staat. De Ierse setter wordt beschouwd als geweldige metgezel voor gezinnen en kinderen – er wordt gezegd dat ze energiek zijn met kinderen en kalm zijn met hun gezin. De Ierse Setter heeft een warme en vriendelijke persoonlijkheid die al meer dan 200 jaar atleten en eigenaren van gezelschapsdieren aantrekt. Hun roodbruine vacht met glinsterende mahonie of kastanjebruine highlights laat ze opvallen. Ze hebben lange, pezige poten en een krachtige achteraandrijving waardoor ze tot de snelste sporthonden behoren. Deze roodharige avonturiers worden als ruig en duivels ondeugend beschouwd. Ze hebben een volwassen mentaliteit, maar staan ​​​​te popelen om te behagen en positief te trainen. Er wordt ook gezegd dat ze geweldige jachtpartners zijn die dapper en gedurfd zijn.

Karakter

De Ierse Setter is een zachtaardige, aanhankelijke en intelligente hond. Ze hechten zich sterk aan hun gezin. Ze zijn graag betrokken bij het gezin en zijn hierdoor ongeschikt als kennelhond. Deze honden kunnen eigenzinnig en volhardend zijn. Als deze hond voldoende beweging krijgt is hij in huis doorgaans rustig. Ze blaffen weinig.

Sociaal

Tegenover kinderen stelt de Ierse Setter zich vriendelijk op. Met soortgenoten gaan ze goed om. De omgang met andere huisdieren hoeft niet op problemen te stuiten, als de hond een goede socialisatie heeft gehad.

Beweging

Ierse setters hebben dagelijks veel beweging nodig. Ze brengen graag tijd door met hun baasjes en kunnen deelnemen aan hondensporten zoals gehoorzaamheid, speuren en behendigheid. Bovendien kunnen ze elke dag lange tijd lopen. Zowel het lichaam als de geest van een Ierse setter worden door deze activiteiten uitgeoefend; ze houden er over het algemeen van om in de buurt van mensen te zijn. U kunt lange wandelingen met de hond maken, of als ze volwassen zijn kunt u ze prima naast de fiets leren lopen.

Opvoeding

Ze zijn vrij makkelijk op te voeden en zijn aanhankelijke honden die graag pleziert. Ze hebben veel energie en zullen baat hebben bij iets te doen hebben. Ze reageren het best op trainingsmethoden die positief, op beloning gebaseerd en consistent zijn. Hardhandige of harde correcties moeten worden vermeden omdat de Ierse setter zich kan vervelen met training. Wanneer u de hond een harde opvoeding geeft worden ze behoorlijk koppig. U kunt dit voorkomen door de hond liefdevol maar beslist consequent op te voeden. Besteed extra aandacht aan het ‘hier komen‘ op commando. Ierse setters zijn geweldig voor hondengerelateerde activiteiten zoals jagen, flyball, tracking, behendigheid en zwemmen. Door hun uitstekende sociale vaardigheden zijn ze ideale kandidaten voor hulp- of therapiehonden. Bovendien profiteren Ierse setters van vroege socialisatielessen en training voor puppy’s.

Gezondheid

Ierse setters zijn over het algemeen gezonde honden; ze ervaren echter een hoger risico op oogaandoeningen en heupdysplasie. Fokkers controleren hun honden meestal op deze aandoeningen voordat ze zich kunnen voortplanten. Bovendien kunnen Ierse setters een opgeblazen gevoel krijgen – een acute en levensbedreigende zwelling van de buik. Eigenaren moeten zich bewust zijn van de tekenen en symptomen van een opgeblazen gevoel bij hun hond, evenals de beste manier van handelen als het zich voordoet. Bovendien moeten eigenaren de tanden van hun hond vaak poetsen met een specifieke tandpasta die is samengesteld voor honden.

Voeding

Het is belangrijk voor eigenaren van Ierse Setter om zichzelf te informeren over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor hun hond om te eten, en welke niet. Ze moeten hun hond ook hondenvoer van hoge kwaliteit geven dat geschikt is voor hun leeftijd en activiteitsniveau. Een opgeblazen gevoel kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor de hond. Dit is een onverwachte en plotselinge zwelling van de buik die bij honden kan optreden; het wordt verondersteld te worden veroorzaakt door het eten van overmatig of onjuist voedsel. Een opgeblazen gevoel kan worden verminderd door de hond meerdere kleinere maaltijden te geven in plaats van een of twee grotere.

Verzorging

De Ierse setter heeft een matige verzorging nodig om er op zijn best uit te zien. De prachtige rode vacht van dit ras vereist minimaal twee borstelbeurten per week met een speldenborstel of zachte borstel. Een metalen hondenkam met lange tanden kan ook worden gebruikt om eventuele klitten of matten in de vacht te verwijderen. Bovendien moeten de nagels van Ierse Setters één keer per maand worden geknipt. Het regelmatig controleren van de gezondheid van een hond omvat het observeren van hun ogen, oren en vacht. Door deze kansen te benutten om te verzorgen, kunnen eigenaren van gezelschapsdieren al deze aspecten bij hun hond observeren. Bovendien kunnen eigenaren van gezelschapsdieren trimsessies gebruiken om de vacht en huid van hun hond schoon te maken met een zachte hondenshampoo. Dit helpt zowel de huid als de vacht gezond te blijven.

Ierse Setter puppy

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 452

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!