Boxer
Het hondenras Boxer is erg nieuwsgierig, gericht op hun familie en eigenaar, intelligent, geduldig, kalm en nobel. Ze hebben graag veel geduld en kunnen goed overweg met andere honden en mensen. Boxers zijn graag buiten, spelen met andere honden en rennen graag in de natuur. Ook worden ze graag uitgedaagd met trainingen en andere activiteiten.
De Boxer is een zeer speelse, vrolijke en dwaze hond, die graag in het oog springt van zijn familieleden. Hij kan in een appartement in de stad wonen, zolang hij maar genoeg wandelingen en tijd krijgt om gek te doen. De Boxer staat heel dicht bij zijn familie, inclusief zijn ouders en broers en zussen.
Boxers staan bekend om hun waakzame karakter en een vreemdeling moet zich bewust zijn van het bewustzijn van de hond. Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof de hond niet reageert op vreemden, maar in werkelijkheid is de hond altijd alert. Het boxerras is zeer waakzaam en als een vreemdeling weet hoe hij een hond moet behandelen, zal de hond hem positief verwelkomen, maar op een ingetogen manier. De hond heeft een uitstekend gehoor en kan lijken te dommelen, terwijl hij zich in feite heel bewust is. Als het nodig is dat de hond een indringer tegenhoudt, dan zal hij niet aarzelen en een goed gevecht leveren.
Boxer – FCI Rasgroep 2
De Boxer behoort tot de rasgroep van de Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.
Land van herkomst: Duitsland
Huidige en oorspronkelijke taken: Vechthond, waak- en gebruikshond
Uiterlijk
Schouderhoogte: Reuen tussen de 57 en 63 cm – Teven tussen de 53 en 59 cm.
Gewicht: Reuen wegen tussen de 30 tot 32 kg – Teven wegen tussen de 24 tot 25 kg.
Hoofd
De boxer heeft een droog hoofd met een gewelfde bovenschedel. De wangspieren zijn krachtig ontwikkeld. De breedte van de snuit zou de breedte van de schedel moeten benaderen. Hij heeft een duidelijke voorhoofdsgroef. De lengte van de voorsnuit is ongeveer de helft van de schedel. De kleine dunne oren worden hangend gedragen. Als de mond gesloten is mogen de tanden niet zichtbaar zijn.
Lichaam
De Boxer is atletisch en vierkant gebouwd. De rug is breed, kort en sterk en moet zo kort mogelijk zijn. De borst reikt tot de ellebogen. De benen zijn recht en evenwijdig. De nek is behoorlijk lang en gespierd.
Vacht: Korte, harde en vlak aanliggende vacht.
Kleuren: Wit, Brindle, Lichtbruin.
Afkomst en geschiedenis
Boxerhonden zijn van Duitse oorsprong. Ze stammen af van de grote jachthonden Bullenbeisser, en hebben ook buldogbloed. Oorspronkelijk gefokt als jachthond, werden Boxers ook gebruikt om Bullenbeisser te baren, evenals om op groot wild te jagen, zoals herten, elanden en zelfs stieren. Boxers zijn over de hele wereld erg populair en zijn te vinden in veel landen in Europa.
Ze stammen af van jachthonden, maar uiteindelijk groeide het aantal boerderijen en jaagden jagers op minder groot wild. Hun voorouders gingen toen als bewakers op boerderijen werken en konden vele andere taken uitvoeren.
Aan het einde van de 19e eeuw begon een boxerhondenraslijn met een Bullenbeiser-teef uit München. Het nest dat ze produceerden werden beschouwd als de eerste boksers. De lijn van boxers begon met een reutje uit dit nest genaamd Lechner.
De eerste puppy’s werden geboren bij Lechner. Boxers zijn een van de eerste hondenrassen die als leger- en politiehond worden gebruikt. Ze werden ook gefokt en gebruikt voor vechthonden.
Gedrag en karakter
Dit honden ras is opgewekt, vrolijk en vriendelijk van aard. Ze zijn behoorlijk levendig en kunnen onstuimig zijn. Het is een waakse hond die niet veel blaft. De hond is zelfverzekerd en niet snel onder de indruk. Ze zijn wel gevoelig voor harde woorden.
Sociaal
De Boxer is zeer geschikt voor kinderen. Als hij goed gesocialiseerd is geeft de omgang met andere huisdieren en honden geen problemen. Het komt voor dat reuen wat dominant kunnen zijn tegenover een seksegenoot. Bekenden worden vriendelijk begroet.
Omgang en beweging
Deze energieke honden moeten elke dag voldoende beweging krijgen. Ze moeten aan de lijn of in een omheind gebied zijn, omdat ze een geschiedenis hebben als jagers op wild. Ze houden van spelen en springen en mogen nooit loslopen. Deze honden zijn erg actief en speels en moeten er vaak aan herinnerd worden om te blijven liggen als ze jong zijn. Ze moeten dit als puppy leren, omdat ze een slechte keuze kunnen zijn voor een kwetsbare volwassene, of een kind dat kan worden geduwd door een puppy die probeert te spelen.
Deze gespierde hond heeft veel lichaamsbeweging nodig. U kunt hem naast de fiets laten lopen. Voor een balspelletje of buiten ravotten is hij altijd te porren. Ook is deze hond geschikt voor onaangelijnd te wandelen.
Opvoeding en training
Het is een intelligent ras die graag iets voor zijn baas doet. Wees consequent, liefdevol en duidelijk. Boxerhonden hebben een goede intelligentie en zijn gemakkelijk te trainen, waardoor ze voor veel eigenaren een goede keuze zijn. De Boxer heeft vroege socialisatie, training en training nodig en is intelligent genoeg om commando’s te begrijpen. De Boxer is ook erg bereid om hun baasje te plezieren en geniet ervan om samen dingen te doen, wat ook leuk kan zijn voor het baasje.
De eigenaar moeten consistent, geduldig, vriendelijk en inventief zijn. De hond heeft een levendig karakter en veel energie, dus de lessen moeten afwisselend en actief zijn. Bovendien heeft de Boxer beloningen nodig in de vorm van hondensnoep voor het succesvol voltooien van taken.
Verzorging boxer
Boxers hebben niet veel vachtverzorging nodig. Het is voldoende om de vacht eenmaal per week met een zachte borstel te borstelen. Wanneer de Boxer in de verharingsperiode zit kan een rubberenborstel of massage handschoen dienstdoen om de dode haren eenvoudig uit de vacht te verwijderen. Na het borstelen kunt u een vochtige spons over de vacht halen. Nagels worden meestal drie keer per maand geknipt en ogen en oren moeten dagelijks worden schoongemaakt.
Gezondheid
Veel voorkomende ziekten kunnen moeilijk te diagnosticeren zijn omdat ze veel vergelijkbare symptomen hebben. Enkele van de meest voorkomende ziekten voor boxers zijn:
- Zonlicht kan boxers huidkanker,tumoren en lymfoom geven. Als je boxer een lichte kleur heeft, zorg er dan voor dat je zonnebrandcrème op zijn oren, neus en vacht doet als hij buiten in het zonlicht staat.
- Boxers ontwikkelen vaak extreem veel voorkomende hartafwijkingen, zoals subaortastenose en aortastenose.
- Boxercardiomyopathie (BCM) is een ziekte die ervoor zorgt dat het hart onregelmatig klopt. Omdat deze aandoening moeilijk te detecteren is, kan deze zonder waarschuwing tot een plotselinge dood leiden. De symptomen kunnen zijn zwakte, flauwvallen of overlijden.
- Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten te los zitten, waardoor abnormale heupbewegingen en vaak pijn ontstaan. Het kan worden gediagnosticeerd bij dieren vanaf vier weken oud.
- Hypothyreoïdie; Een ziekte van het hoornvlies kan het gezichtsvermogen beïnvloeden.
- Maagtorsie is een medische aandoening waarbij de maag om zichzelf heen draait.
- Ongeveer 20% van de witte boksers zijn doof.
Puppy training
Boxers zijn buitengewoon intelligent en kunnen zich snel vervelen met repetitieve taken. Ze lossen graag problemen op en hebben een eigen mening, en lessen socialisatie en puppytraining tijdens de vroege ontwikkeling zijn cruciaal om hun energie en enthousiasme op een positieve manier te sturen. Boxers zijn meestal niet vriendelijk tegen andere honden van hetzelfde geslacht, maar vrouwtjes vinden elkaar meestal leuk. Ze kunnen geweldig zijn in veel hondensporten, waaronder hoeden, gehoorzaamheid en behendigheid. Ze kunnen ook geweldige therapiehonden zijn, honden helpen en zelfs werken als speurhonden voor drugs of zoek- en reddingsacties.
Ter info, er zijn geen officiële subcategorieën of varianttypes in het ras, en de meeste grote hondenorganisaties maken geen formeel onderscheid. Het lijkt er echter op dat er een informeel onderscheid is tussen Boxers uit verschillende landen, en het wordt gevonden in enkele waarneembare verschillen per land. Dit komt ook bij sommige andere hondenrassen voor. Voorbeeld bij de Shihtzu spreken sommige van het Amerikaanse type, het Engelse type, het oertype en ga zo maar door, maar toch is er maar een rasstandaard.
Beoordeel dit artikel
Klik op een ster om te beoordelen
Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 356
Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!