...

Perdigueiro Portugues

Perdigueiro portugues of Portugese pointer
4.7
(32)

Perdigueiro Português of Portugese pointer

De Perdigueiro Portugues is een gepassioneerde jachthond die goed kan speuren, apporteren en jagen. Met kinderen kan deze Portugese Pointer goed overweg. Ze zijn vriendelijk en intelligent. De Perdigueiro Português is het meest geschikt voor sportieve eigenaren, want deze klein-wild jager heeft veel beweging nodig. Hij is rustig en heel sociaal, maar ietwat hooghartig tegenover andere honden. Dit hondenras zijn echte gezinshonden mits de nodige opvoeding en beweging krijgen.

Perdigueiro Portugues of Portugese pointer – FCI Rasgroep 7

De Perdigueiro Português of Portugese pointer behoort tot de groep van de staande jachthonden, spaniels en retrievers.
Land van herkomst : Portugal
Gebruik : Jachthond
Temperament : Aanhankelijk, Levendig en Rustig
Levensverwachting : 12 tot 14 jaar

Uiterlijk van de Perdigueiro Portugues

Hoogte: Mannelijk : 52–60 cm, Vrouwelijk: 48–56 cm
Gewicht: Mannelijk : 20–27 kg, Vrouwelijk: 16–22 kg
Kleuren : Geel, effen of met aftekeningen.

Afkomst van de Perdigueiro Português of Portugese pointer

De Portugese Pointer is afkomstig van het Iberisch schiereiland en stamt af van de oude Peninsular Pointing Dog. Dit is een gemeenschappelijke voorouder van andere pointer honden. Net als de meeste Portugese hondenrassen is de Perdigueiro Português van Spaanse afkomst. Deze honden werden eeuwen geleden voor de havikjacht gebruikt. Sommigen beweren dat de uitgestorven Podengo de Mostra het oude prototype was van deze Portugese Pointer. Deze honden zouden gefokt zijn in koninklijke en adellijke kennels en werd gebruikt in de valkerij. In de 16 e eeuw, werden ze Perdigueiro genoemd. “Perdiz” staat voor de Portugese naam voor patrijs. Deze naam werd vaak gebruikt door gewone mensen. Fokkers en jagers begonnen begin de 20e eeuw meer aandacht aan dit ras te besteden.

Karakter van de Perdigueiro Português

Als het over de Perdigueiro Portugues gaat, dan spreken we over een erg vriendelijk en intelligent hondenras. Deze honden vinden het heerlijk om te jagen en te apporteren. Dit zijn prachtige gezelschapshonden voor sportieve eigenaren die houden van sport en wandelen. Deze Portugese Pointer is erg lief voor kinderen en kan goed met hen overweg. Ze vinden het fijn als ze samen mogen spelen en zo hun energie kwijt kunnen. Deze honden zijn buitengewoon gesteld op andere mensen, maar soms agressief tegenover andere honden.

(Lees verder onder de foto)
Perdigueiro Portugues puppy

Uiterlijke kenmerken van de Perdigueiro Portugues

Lichaamsbouw

Het hoofd is in goede verhouding met het lichaam. Niet bottig of grof. De huid is los, zonder plooien. Vooraanzicht van het hoofd is vierkant, van opzij gezien rechthoekig. Duidelijke stop. Grote, welgevormde en goed open neusvleugels. De neusrug is lang, voldoende breed en vlak. De kaken zijn matig ontwikkeld en goed geplaatst. De lippen hangen, zonder plooien. Stop duidelijk dichter bij de neus dan bij de achterhoofdsknobbel. Bijna platte schedel, van opzij gezien iets gewelfd. Achterhoofdsknobbel is nauwelijks zichtbaar. De honden zijn stevig gebouwd, ook voor zijn ze wat breder dan achter. Ze hebben een stevige borst. De oren hangen naast de kop en de staart wordt naar beneden gedragen.

Ogen

De ogen van deze honden zijn amandelvormig en donker van kleur. De ogen zijn vol en groot; verschillende tinten kastanjebruin, liefst donker. Ovaal en niet diepliggend. De ogen hebben een levendige uitdrukking. De oren zijn middelmatig lang en breed, dun, zacht en met fijn, zeer kort haar bedekt. Aan de aanzet veel breder dan aan de punten, die afgerond zijn. De oren zijn plat, hoog aangezet en hangend. De hals is recht, niet zeer dik, tamelijk lang, met weinig keelhuid. Lichaam : hoog en breed, de onderborst op ellebooghoogte. De schoft niet te hoog, de rug kort, breed en recht; korte lendenen, zeer breed en goed gespierd. Korte en goed gevulde flanken.

Vacht

De vacht van de Perdigueiro Português is erg kort en de haren staan ook dicht op elkaar. Hierdoor hebben ze maar weinig verzorging nodig. Op het hoofd is de vacht zeer fijn, maar hard. De kleur van de vacht is geel. Let op, bruin bestaat ook, maar dat is zeker niet toegestaan bij rashonden. Honden van dit ras kunnen best geen bruin gen in zich hebben. Mocht je twee honden samen gebruiken die het bruin gen dragen dan krijg je leverkleurige neuzen (moet zwart zijn) en vaak hele lichte ogen wat niet gewenst is.

Staart

Meestal bij de derde wervel ingekort. Recht, matig hoog aangezet, dik aan de wortel en geleidelijk naar de punt toe dunner uitlopend. De staart van deze honden is lang, behaard en wordt naar beneden gedragen.

Omgang en beweging

De Perdigueiro Português is uiterst vriendelijk en aanhankelijk. Deze winterharde honden hebben een groot uithoudingsvermogen en toewijding aan hun eigenaar. Rustig en heel sociaal, maar ietwat hooghartig tegenover andere honden. Maak lange wandelingen met de Perdigueiro Português en laat hem onaangelijnd spelen en ravotten. Ze vinden het erg leuk als ze iets kunnen apporteren. Wanneer ze voldoende lichaamsbeweging krijgen, zijn ze binnenshuis rustig. Deze honden zijn dol op allerlei soorten spellen, apporteren, frisbee, enz.. Ze houden van elke activiteit.

Opvoeding van de Perdigueiro Portugues

Dit ras is erg intelligent en werkt graag voor zijn eigenaar. Hierdoor zijn ze niet moeilijk op te voeden. Ze zijn gevoelig voor de intonatie van uw stem. Blijf altijd consequent en wissel de trainingen af met spelen.

Verzorging

De vacht van deze honden is kort, ze hebben daarom niet veel verzorging nodig. Let vooral op de oren. Controleer regelmatig de oorschelpen, maar gebruik geen watten bij het schoonmaken van de oren. Het is beter om een ​​zacht doekje te gebruiken. Het dagelijks poetsen van de tanden is nodig, dit voorkomt tandplak en slechte adem.

Met dank voor de foto’s : Lilian Zuurendonk-Grouls

Perdigueiro Portugues Perdigueiro Portugues
Perdigueiro Portugues Perdigueiro Portugues Perdigueiro Portugues Perdigueiro Portugues Perdigueiro Portugues Perdigueiro Portugues Perdigueiro Portugues

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.7 / 5. Aantal beoordelingen: 32

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!