...

Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo Depositphotos_272491710_S
4.9
(265)

Lagotto Romagnolo – FCI Rasgroep 8

De Lagotto Romagnolo is een prachtig Italiaans hondenras en zijn heel sociaal en vriendelijk. Ze vinden het leuk om hun baasje te plezieren, maar ze houden van iedereen in het gezin. Italiaanse waterhonden werden gefokt om kalm en beheerst te zijn, ondanks hun wantrouwen jegens vreemden.

Italiaanse waterhonden hebben constante aandacht en zorg nodig om gelukkig te zijn. Ze zijn aanpasbaar aan alle levensomstandigheden, maar zouden het meeste geluk ontlenen aan de liefde van hun eigenaar. Het wordt over het algemeen afgeraden om deze honden alleen te houden. Zonder enige menselijke aandacht begint de hond zich depressief te voelen, hunkert naar genegenheid en mogelijk zelfs ongepast gedrag te vertonen. De Lagotto romagnolo vindt al snel raakvlakken met de andere dieren in huis.

Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo is een Italiaans ras en behoort tot de rasgroep van de Retrievers, opstotende honden en waterhonden.

Land van herkomst: Italië
Huidige en oorspronkelijke taken: Truffelhond en waterapporteur
Temperament: Scherp, Liefdevol, Gezellig, Trainbaar, Loyaal, Actief

Levensverwachting: 15 tot 16 jaar
Andere namen: Italiaanse waterhond – Italiaanse truffelhond

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen ongeveer 46 centimeter. – Teven ongeveer 43 centimeter.
Gewicht: Mannelijk: 13–16 kg, Vrouwelijk: 11–14 kg

Hoofd
Het hoofd van de Lagotto Romagnolo is breed. De snuit is korter dan de schedel. Ze hebben duidelijke wenkbrauwen en de stop is matig. De oren zijn driehoekig van vorm en worden hangend gedragen. Ze hebben een tang- of schaargebit.
Lichaam
De lichaamsbouw is vierkant. De rug is recht en de lendenen zijn breed. De buiklijn is iets opgetrokken. De staart reikt tot aan de sprongen en wordt hangend in een boog gedragen. Ze hebben rechte benen met compacte voeten.

Vacht: Dikke, krullende vacht. Het is waterafstotend en ruw.
Kleuren: Wit, wit met bruin of wit met oranje. Leverbruin en schimmel.

Geschiedenis

De oorsprong van de Lagotto romagnolo kan vandaag niet worden vastgesteld. Sommige onderzoekers geloven dat het veenhond de voorouder van het ras was, anderen geven de voorkeur aan de asgrauwe versie. Het is bekend dat de eerste vermeldingen van Lagotto’s dateren uit de 16e eeuw. De Italianen geloven zelf dat Turkse zeelieden honden van dit hondenras naar het land brachten. De dieren trokken meteen de aandacht van jagers met hun jachtvaardigheden. Al in de 17e eeuw waren ze constante metgezellen van wildjagers. En het belangrijkste was dat er honden op het water verschenen om het wild te bejagen. Later bleek dat deze honden heel goed waren in het opsporen van truffels. Truffels werden hun nieuwe prooi. En tegenwoordig gebruiken Italianen de Lagotto romagnolo om deze delicatesse te vinden.

Lagotto Romagnolo Depositphotos_518230648_S

Gedrag

De lagottoromagnolo is een poedelachtige hond met een kenmerkende gekrulde vacht. Het is een buitengewoon aantrekkelijke hond die weliswaar minder bekend is dan de poedel. Zonder enige menselijke aandacht begint de hond zich depressief te voelen, hunkert naar genegenheid en mogelijk zelfs ongepast gedrag te vertonen. De lagotto romagnolo vindt al snel raakvlakken met de andere dieren in huis. Dit is een zachtaardige, vreedzame hond die in extreme gevallen langzaam zijn superioriteitspositie laat gelden.

Karakter

Lagotto Romagnolo’s zijn vriendelijke, intelligente en zachtaardige honden. Ze zijn gehoorzaam, meegaand en hebben een vrolijk karakter. Het aanpassingsvermogen is groot. Deze honden zijn alert en waken goed. Het reukvermogen is goed ontwikkeld.

Sociaal

Honden van dit ras zijn sociaal ingesteld. Zowel met soortgenoten als met andere huisdieren kunnen ze goed samenleven. De omgang met kinderen is heel goed. Uw bezoek wordt aangekondigd en vervolgens vriendelijk begroet.

Lagotto Romagnolo Depositphotos_208824128_S

Omgang

De Italiaanse Waterhond is een open, vriendelijk en zeer sociaal dier met een rustig karakter. Verschilt in ijver en goede vaardigheden voor training en training.

Ze begrijpt nieuwe commando’s na 2-3 herhalingen , terwijl de lof van de eigenaar voor haar belangrijker is dan een traktatie. Tijdens het werkproces concentreert hij zich volledig op de taak, zonder afgeleid te worden door vreemde geluiden en geuren.

Beweging

Het uithoudingsvermogen is groot. Deze honden zijn beweeglijk en snel. Maak geregeld lange wandelingen, waarbij ze onaangelijnd kunnen rennen en ravotten. Voor een balspelletje en zwemmen zijn ze altijd te porren. Kunt u een dag niet actief met de hond bezig zijn, dan past hij zich zeer goed aan.

Opvoeding

Lagotto Romagnolo’s zijn makkelijk op te voeden. Ze zijn intelligent en erg leergierig. Een harde aanpak heeft bij dit ras een averechts effect. Maak gebruik van de intonatie van uw stem en leg de nadruk op het belonen van goed gedrag. Het is absoluut noodzakelijk om de puppy al vroeg kennis te laten maken met de buitenwereld door middel van socialisatie.

Verzorging

Lagotto Romagnolos zijn uitstekende honden met een speciale vachtstructuur die niet ruikt. Met de juiste zorg verliezen ze nooit haar. Wekelijks poetsen is nog steeds nodig om klitten te voorkomen. Het op natuurlijke wijze verwijderen van haaruitval helpt de vacht van de hond in goede conditie te houden. Het regelmatig inspecteren en schoonmaken van de tanden, oren en ogen van een huisdier is noodzakelijk.

Lagotto Romagnolo Depositphotos_268602314_S

Wat kost een Lagotto Romagnolo of Italiaanse Truffelhond?

De prijs voor een Lagotto Romagnolo puppy met stamboom, kost al snel tussen de € 3000 – € 6000. Veel hangt natuurlijk af van de bloedlijn en of ze reeds opgeleid zijn. Over het algemeen betaal je voor een Lagotto Romagnolo puppy tussen € 1500 – € 3500, met een gemiddelde prijs van € 2500.

Voor wie is de Lagotto Romagnolo een perfecte hond

Lagotto als huisdier voor alleenstaande en drukbezette mensen is niet de beste optie. De hond heeft constante aandacht en zorg nodig, het is belangrijk voor haar dat het baasje er altijd is. Heeft een actieve levensstijl nodig, omdat het ontbreken van dagelijkse actieve lange wandelingen het algemene welzijn van het dier nadelig beïnvloedt. Houd er rekening mee dat de Lagotto Romagnolo dol is op graven, dus je moet deze hond niet houden indien je gehecht bent aan een mooie tuin.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 265

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!