...

Ciobanesc Romanesc Carpatin

Ciobanesc Romanesc Carpatin Depositphotos_75275789_S
5
(126)

Ciobanesc Romanesc Carpatin

De Ciobanesc Romanesc Carpatin is een zeer zelfstandige en leergierige hond die zeer intelligent is. Ze zijn scepsis ten opzichte van vreemden, maar zeer toegewijd en eerlijk. Deze honden hebben een goed karakter en gaan goed om met kinderen.

Ciobanesc Romanesc Carpatin – FCI Rasgroep 1

De Ciobanesc Romanesc Carpatin behoort tot de rasgroep van de Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst: Roemenië
Huidige en oorspronkelijke taken: Bewaker van kudde en erf
Levensverwachting: 12 – 14 jaar

Andere namen: ciobanesc Romanesc Carpatin, De Karpatische herdershond.

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen 65 tot 73 cm. – Teven 59 tot 65 cm.
Gewicht: 32 tot 45 kilo, afhankelijk van de grootte van de hond.

Hoofd
De Ciobanesc Romanesc Carpatin ook wel Roemeense Karpatische Herdershond genaamd heeft een wolfachtige kop. Het hoofd is krachtig maar niet al te zwaar. De hond heeft een voorhoofdsgroef.
Lichaam
Het lichaam van de Karpatische Herdershond is vierkant gebouwd. De reuen zijn in vergelijking tot de teven een stuk breder en sterker. De rug is recht en gespierd. De redelijk brede borst is diep en goed gewelfd.

Vacht:
De Karpatische Herdershond heeft een dichte, stevige vacht. De vacht is van middelmatig lang, behalve op het hoofd en aan de voorkant van de benen. Op deze plekken is het haar beduidend korter.
Kleuren: Verschillende tinten wolf-grijs. Lichtbruin met zwart, af en toe met witte aftekeningen.

Afkomst en geschiedenis

In 1931 won een Karpatische herdershond van kolonel Manolescu de eerste prijs op de 4e hondenshow van Boekarest. Daarom werden de eerste gegevens over het ras opgenomen in het Journal of Veterinary Sciences met een foto van de herdershond.

In 1934 publiceerde Calafat G. Rădulescu de eerste ontwerpnorm voor de Roemeense herdershond in een tijdschrift. De standaard is gemaakt onder auspiciën van het National Zootechnic Institute.

In 1937 publiceerde het National Zootehnic Institute het zesde nummer van het tijdschrift Karpaten. Het gestandaardiseerde ras werd vertegenwoordigd door een foto van een Muscel County Carpathian Romanian Shepherd.

Een groep enthousiastelingen richtte in maart 1998 de Roemeense Carpathian Shepherd Dog Breeders Club op; deze club werd later dat jaar omgedoopt tot de Carpathian Romanian Shepherd Dog Club. Vanaf oktober 2018 was de CNCCRCRC gevestigd in Bistrița.

Er zijn sinds het begin van de 18e eeuw Karpaten-achtige honden in het Rucăr-gebied. Sommige bronnen beweren dat deze honden afkomstig zijn uit Șara Dornelor, terwijl anderen beweren dat ze werden gegeven aan herders in het Călimani-gebergte en de Mureș-vallei. Bovendien zouden sommige honden afkomstig zijn uit de Mureș-vallei en het Călimani-gebergte, die eigendom waren van boeren.

In januari 1999 keurde AChR de nieuwe standaard voor de Roemeense Karpaten-herdershond goed, nadat hij zich had laten inspireren door het ontwerp van hun standaard uit 1937. Dit gebeurde in Piatra Neamț, Roemenië, in aanwezigheid van de vertegenwoordigers van de Roemeense Kennel Association.

De Carpatin Rustic Club Român Association werd opgericht in Piatra Neamț in september 2000. Na de verhuizing naar Bistrita in maart 2003 werd er een conferentie gehouden over de selectie van Roemeense hondenrassen die werd ondersteund door de ACHR. ACHR heeft de commissies CRC, Mioritic Romanian Shepherd en Bucovina Romanian Shepherd opdracht gegeven om een ​​homologatiezaak voor hun namen op te stellen. Bovendien diende ACHR een zaak voor hun namen in bij de Technische en Standaardcommissies van de Internationale Cynologische Federatie. De Nationale Conferentie voor Karpatische Roemeense Herders vond plaats in Brașov, Roemenië op 12 december 2006. Deze conferentie was bedoeld om een ​​nationale hondenclub op te richten voor de Karpatische Roemeense Herder. Bovendien keurde de FCI de voorlopige homologatie van 349 en 350 goed op 6 juli 2005. In Satu Mare, Roemenië, vond de Algemene Vergadering van CCR plaats op 25 maart 2007. De vereniging Carpatin Club Romania werd opgericht, evenals de annulering van CNCCRCRC .

Ciobanesc Romanesc Carpatin Depositphotos_179247846_S

Gedrag en karakter

De Ciobanesc Romanesc Carpatin is een hond met een stabiel karakter. Over het algemeen is de hond rustig. Maar het zijn zeer goede wakers en gaan door het vuur voor hun baas en kudde.

Sociaal

Met andere honden kunnen ze het over het algemeen redelijk goed vinden. Tegenover kinderen zijn ze vriendelijk.

Omgang en beweging

De Roemeense Herdershond is een actieve hond. De voorouders van dit hondenras heeft altijd voor de kudde moeten werken en is daardoor nog zeer actief. Het is dan ook logisch dat honden van dit ras veel beweging nodig hebben.

Verzorging

De halflange haar bedekt zijn hele lichaam en moet wekelijks worden geborsteld. Tijdens de rui is het aan te raden hem regelmatig te borstelen om dode haren te verwijderen. Natuurlijk dagelijks de tanden poetsen en regelmatig de nagels knippen horen er allemaal bij. Met betrekking tot zijn voeding is het belangrijk om hem zijn dagelijkse portie niet te geven voor lichamelijke inspanning, omdat er een verhoogd risico is op maagtorsie bij grote en middelgrote honden.

Het is een goed idee om uw oren na een wandeling te controleren om mogelijke infectie te voorkomen. Honden moeten ook worden beschermd tegen parasieten.

Opvoeding van de Ciobanesc Romanesc Carpatin

De opvoeding van deze honden dient consequent te zijn. Deze rustige en evenwichtige hond is meestal gemakkelijker te trainen dan andere waakhonden. Maar gezien zijn grootte en gewicht is het belangrijk om meteen te laten zien wie de baas is om te voorkomen dat de hond de overhand krijgt binnen of buiten het huis. Positief ouderschap met aanmoediging en beloningen wordt aanbevolen omdat het de beste manier is om respect en gehoorzaamheid te verwerven bij de Ciobanesc Romanesc Carpatin.

Puppy opvoeden van de Ciobanesc Romanesc Carpatin

Ciobanesc Romanesc Carpatin-puppy’s hebben een consistente opvoeding nodig. Ze profiteren het meest als ze worden opgevoed onder een sterke en zelfverzekerde baas. Honden leren snel commando’s door leuke oefeningen uit het hoofd te leren. Ze moeten worden blootgesteld aan veel verschillende oefeningen om ze geïnteresseerd te houden.

Socialisatie is belangrijk voor honden, vooral puppyhonden, omdat ze hierdoor gewend raken aan verschillende situaties. Geef kinderen de mogelijkheid om met deze honden samen op te groeien, maar altijd onder het toeziend oog van een volwassene.

Ciobanesc Romanesc Carpatin Depositphotos_18388153_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 126

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!