...

Suomen- lapinkoira (Finse Lappenhond)

Suomenlapinkoira (Finse Lappenhond)
2.9
(12)

Suomenlapinkoira (Finse Lappenhond) – FCI Rasgroep 5

Spitsen en honden van het oerhondtype.

Land van herkomst
Finland
Huidige en oorspronkelijke taken
Schapen- en rendierhoeder,
erfhond en waakhond

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 46 en 52 centimeter.
Teven tussen de 41 en 47 centimeter.
Gewicht
Hoofd
De Suomenlapinkoira oftewel Finse Lappenhoond heeft een vrij breed en goed ontwikkelde voorsnuit. De stop is duidelijk zichtbaar. De oren zijn driehoekig van vorm en worden rechtop gedragen. De ogen hebben een ovale vorm. De Finse Lappenhond heeft een schaargebit.
Lichaam
Suomenlapinkoira’s hebben een krachtig lichaam dat iets langer dan hoog is. De staart is hoog aangezet en is niet te lang. Als de hond attent is wordt de staart in een krul over de rug gedragen. De benen zijn stevig van bot. De voeten hebben een ovale vorm en de tenen zijn goed gesloten.
Vacht
De bovenvacht is lang, grof en recht. De ondervacht is zacht, dik en dicht.
Kleuren
Alle kleuren zijn toegestaan. De meest voorkomende kleur is zwart met tankleurige aftekeningen.

Gedrag

Karakter
Suomenlapinkoira’s zijn zeer vriendelijke, evenwichtige en vrolijke honden. Ze zijn behoorlijk intelligent en werken graag voor hun baas. Het zijn beweeglijke en energieke honden. Het zijn aanhankelijke en zachtaardige huisgenoten en tevens moedig en hard voor zichzelf.
Sociaal
De Suomenlapinkoira is een zeer sociale hond. Doorgaans gaan ze uitstekend om met kinderen. Met huisdieren geeft deze hond ook zelden een probleem. Als er bezoek komt zal hij zijn stem laten horen, maar het verdedigen van huis en haard moet u niet aan hem overlaten.

Omgang

Beweging
Deze honden hebben redelijk veel beweging nodig. Maak geregeld lange wandelingen en geef de hond de kans om onaangelijnd zijn energie kwijt te raken.
Opvoeding
De opvoeding is vrij eenvoudig. De hond is erg intelligent en leert graag. Hij kan met een zachte hand opgevoed worden. Maar wees niet inconsequent.
Verzorging
De vacht van de Suomenlapinkoira is van zichzelf nagenoeg klitvrij. Daarnaast is de vacht weerbestendig en droogt hij na een regenbui vrij snel op. Tijdens de verharingsperiode dient de vacht van de Suomenlapinkoira dagelijks gekamt te worden. Houd de nagels kort.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 2.9 / 5. Aantal beoordelingen: 12

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!