...

Kuvasz

Kuvasz of Hongaarse Herdershond Depositphotos_239581756_S
5
(139)

Kuvasz of Hongaarse Herdershond.

De Kuvasz is een grote, zachtaardige hond die graag in de buurt van mensen is. Het dier kan een beetje gereserveerd zijn tegenover vreemden en zal zich terugtrekken als hij rust en stilte nodig heeft. Hij vindt het echter heerlijk om in de buurt van zijn eigenaar en familie te zijn. Hij is een rustige en vriendelijke hond die weet wie hij kan vertrouwen en wie niet. Hij voelde zich op zijn gemak bij zijn familie en is een geduldig speelkameraadje voor de kinderen, die hij ook betrouwbaar wil beschermen.

Kuvasz – FCI Rasgroep 1

De Kuvasz behoort tot de rasgroep van de Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst: Hongarije
Huidige en oorspronkelijke taken: Bewaker van kudde en erf
Levensverwachting: 10 – 12 jaar

Andere namen: cuvac, Hongaarse Herdershond.

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen 71 tot 75 cm. – Teven 66 tot 70 cm.
Gewicht: Reuen tussen de 40 en de 52 kg. – Teven tussen de 40 tot 42 kilo.

Hoofd
De Kuvasz heeft een lang hoofd. De hangende oren hebben een stompe V-vorm. De ogen zijn amandelvormig en de Kuvasz heeft een schaargebit. Net als hun zuidelijke tegenhangers in Oost-Europa, hebben Kuvasz zwarte lippen.
Lichaam
De Kuvasz is een grote hond met een sterke bouw. De schoft is langer en hoger dan de rug. De staart wordt hangend gedragen. Ze hebben een diepe gespierde borstkas. De nek is halflang en gespierd.

Vacht: Op het hoofd, de benen en de oren kort. Op de rest van het lichaam is het haar wat langer.
Kleuren: Witte vacht.

Kuvasz of Hongaarse Herdershond Depositphotos_23768807_S

Geschiedenis

De kuvasz wordt beschouwd als een oud Hongaars hondenras. Het is echter waarschijnlijk dat de Tibetaanse hond een verwante soort is. Na de Tweede Wereldoorlog en de Hongaarse opstand in 1956 was de Kuvasz bijna uitgestorven. Met de hulp van buitenlandse liefhebbers zijn ze deze prachtige hond opnieuw beginnen fokken in zijn geboorteland Hongarije. Daar fungeerden de Kuvasz niet alleen als herdershonden, maar ook als jacht- en waakhonden.

In Hongarije in de jaren 1500 waren KUVASZOK zeer gewilde waakhonden. Vooral gewild door koning Matthias, die op 29 maart 1464 de koning van Hongarije werd, dienden ze als bewakers tegen bedreigingen van buitenaf. Ondanks dat hij nog maar 15 jaar oud was toen hij tot koning werd gekroond, bleek Matthias een bekwame en sluwe militaire leider te zijn. De aanhoudende onrust in Hongarije bood een perfecte gelegenheid voor samenzweringen en moordcomplotten. Zelfs de troon zelf werd het doelwit van kwaadaardige aanvallen. Matthias voelde zich overal veilig, dankzij de Kuvaszok-waakhonden. Naar verluidt nam hij een paar van de honden mee waar hij ook ging, ook naar zijn slaapvertrekken.

Matthias gebruikte Hongaarse Herdershond als waakhonden en als bewaker voor het vee. Deze koning creëerde grote hondenhokken waar hij honderden Kuvaszok huisvestte op zijn landgoed in Siebenburgen. Edellieden die het koninkrijk bezochten, ontvingen Kuvaszok vaak als geschenk van de koning. Prins Vlad Dracula van Walachije was vazal van koning Matthias, die hem op een gegeven moment opsloot in een koninklijke toren. Na opnieuw te zijn ontsnapt uit de gevangenis, trouwde Vlad met een lid van de koninklijke familie. Volgens rapporten beviel het huwelijk de koning, die hem twee Kuvaszok als huwelijkscadeau gaf.

Vanwege de afnemende populariteit van het Kuvasz-ras na de dood van koning Matthias, verlieten families met een hogere sociale status het ras. Het bleef echter dienen als beschermer van het vee van de boeren en het vee van de ruiters voor voortgezet onderhoud. Aan het eind van de 19e eeuw begonnen hondenfokkers belangstelling te tonen voor het standaardiseren van de Kuvasz. Hierdoor werd de hond van de jaren 1920 tot de jaren dertig steeds populairder in Hongarije en West-Europa.

Voor ze werden gereserveerd voor koninklijke huizen, gebruiken kuvasz-eigenaren de honden als waakhonden en jachtgezellen. Ze werden ook gebruikt om op beren en wolven te jagen. De puur witte vacht van de Hongaarse Herdershond maakte dat ze gemakkelijk te herkennen waren als waakhond tegen wolven. Maar de vacht van de hond sprak ook het grote publiek aan, dat het gebruikte om vee te beschermen.

Kuvasz of Hongaarse Herdershond Depositphotos_23768853_S

Gedrag

In het geval van puppy’s en oudere honden, wees voorzichtig wanneer ze omgaan met kinderen. Ze hebben de kracht om een ​​kind pijn te doen zonder dat het de bedoeling is. Zorg ervoor dat de interactie tussen kind en hond niet onaangenaam ver gaat. Deze Hongaarse Herdershond is oorspronkelijk gefokt als werkhond. Het is een zeer beschermende hond die er een hekel aan heeft om binnen te zitten. Het zal mensen vertrouwen die zijn huis binnenkomen, maar blijft achterdochtig. Ze zijn uitstekende joggers en houden ook van slapen. Ze hebben een enorm uithoudingsvermogen en kunnen kilometers rennen; dit maakt ze goede hardloopmaatjes.

Karakter

De Kuvasz is eerlijk en intelligent. Hij is trouw aan zijn eigenaar. Is waaks en verdedigt zijn gezin. De hond is moedig dominant en gehard.

Sociaal

Mits goed gesocialiseerd is het geen probleem voor andere huisdieren. Denk er wel aan dat deze hond uw kinderen beschermt ten opzichte van pesterijen van andere kinderen.

Omgang

Deze honden houden er niet van om voor langere tijd alleen gelaten te worden. Werken aan gehoorzaamheid kan helpen bij problemen met blaffen. Als je als eigenaar deze hond respecteert, zal hij u trouw zijn en doen wat u van hem vraagt. Een Kuvasz-hond geeft zijn baasje bescherming en comfort. Hij blijft dicht bij zijn eigenaar en zal ingrijpen als zijn eigenaar en familieleden ruzie maken. Kuvasz-honden zijn hoog opgeleid en zullen de bevelen van hun eigenaar gehoorzamen.

Kuvasz of Hongaarse Herdershond Depositphotos_119714716_S

Beweging

Deze hond heeft een gemiddelde bewegingsbehoefte nodig. Hij moet niet alleen een fatsoenlijke tuin hebben, maar hij moet ook meer kunnen bewegen en lopen.

Opvoeding

Een liefdevolle maar consequente begeleiding is vereist, geen echte opvoeding zelf. Zelfs zonder gespecialiseerde training weet de Kuvasz wat hij moet doen. Deze hond is niet geschikt voor beginners. Geef de hond de ruimte voor zijn eigen initiatieven.

Verzorging

De Hongaarse Herdershond hoeft u maar eens in de week een borstelbeurt te geven. U kunt hiervoor een pennenborstel gebruiken. Een kuvasz hoeft niet gewassen te worden, omdat hij op een natuurlijke wijze vuil afstoot. Worden ze echt te vuil dan kunnen deze honden gewassen worden met shampoo voor honden met witte vachten. Ook is de vacht van de Kuvasz waterbestendig. Het periodiek inspecteren van hun vacht kan klitten voorkomen.

Gezondheid

De Kuvasz is over het algemeen een gezond, robuust ras. Zoals de meeste rassen, kan deze hond ook last hebben van heupdysplasie of PRA, een erfelijke oogafwijking. Zo is er aanleg voor erfelijke blindheid en dit kan op elke leeftijd voorkomen. In de meest voorkomende vorm ontwikkelen puppy’s die met dit defect worden geboren onmiddellijk een visuele beperking. Heupdysplasie verwijst naar een afwijking die wordt veroorzaakt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Het is belangrijk om voor het fokken de oogtesten en heupscores te kijken.

Kuvasz of Hongaarse Herdershond Depositphotos_239580172_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 139

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!