...

Dalmatiër

dalmatians
5
(128)

Dalmatiër – Dalmatische hond

De Dalmatiër staat bekend om zijn mooie, opvallende gevlekte vacht en heeft een lange geschiedenis als koetshond. Deze honden zijn onder de hoede geweest van zigeuners, brandweerlieden en edelen met paardenkoetsen. De wereldburger heeft een uitgesproken functieomschrijving en staat bekend om zijn elegante, geproportioneerde draf.

Dalmatiërs zijn waakzame en beschermende honden, oorspronkelijk gefokt om koetsen en paarden te beschermen. Hun krachtige achterhand geeft hen de mogelijkheid om lange afstanden af ​​te leggen, terwijl hun gespierde lichaam kracht en uithoudingsvermogen biedt. Dalmatische honden worden als gereserveerd, waardig en afstandelijk beschouwd tegenover mensen die ze niet goed kennen. Dalmatiërs zijn geweldige gezinshonden, als ze bij hun favoriete mensen zijn. Ze zijn loyaal, slim en liefdevol. Ze hebben veel uithoudingsvermogen en zijn graag actief. Ze zijn geweldige wandel- en hardlooppartners.

Dalmatiër – FCI Rasgroep 6

De Dalmatiër behoort tot de rasgroep van de Drijvende honden, zweethonden en aanverwante rassen.

Andere rasnamen: Dalmatische hond, Dalmatiër

De naam is afgeleid van dalmatica, de Romeinse koningsmantel gemaakt van hermelijn. Koningen en andere rijke mensen droegen deze mantels en hadden vaak Dalmatiërs en zo werden ze vernoemd naar die dure mantels.

Land van herkomst: Kroatie
Huidige en oorspronkelijke taken: Naast de koets lopen en bewaker van stallen.
Levensverwachting: 10 tot 13 jaar

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 56 en 61 centimeter. – Teven tussen de 54 en 59 centimeter.
Gewicht: Ze wegen tussen de 24 tot 32 kilo.

Hoofd
Dalmatiers hebben een lang hoofd met een vlakke schedel. De schedel is breed tussen de oren. De stop is matig. De middelmatig grote oren zijn dun en worden hangend gedragen. De ogen zijn rond en middelmatig groot. Dals hebben een schaargebit.
Lichaam
De rug is recht. De lendenen zijn sterk. De staart reikt bijna tot aan de sprongen en wordt licht opwaarts gedragen. De benen zijn recht. Ze hebben kattenvoeten met goed gesloten tenen.

Vacht: Korte, harde vacht.
Kleuren: De unieke kleur van de Dalmatiër is het eerste waar een persoon op let als hij een hond van dit ras ziet. De hoofdkleur is zuiver wit. Daarop zijn er veel kleine (2-3 cm in diameter) ronde vlekken die niet met elkaar versmelten, goed gedefinieerd zijn en zo gelijkmatig mogelijk over het lichaam van de Dalmatiër zijn verdeeld. Er zijn minder vlekken op het hoofd en de ledematen van de hond dan op zijn lichaam. Er zijn twee kleuren van de Dalmatiër – zwartgevlekt en bruingevlekt. De zwartgevlekte kleuring van de Dalmatiër impliceert de aanwezigheid van zwarte vlekken, bruingevlekt – respectievelijk bruin.

Dalmatiër

Geschiedenis Dalmatiër

Deze Dalmatische honden komen uit Europa en hun rasgeschiedenis begint in het 16e-eeuwse Dalmatië (dat tegenwoordig deel uitmaakt van Kroatië). Er werden veel gevlekte witte honden ontdekt in historische archieven, wat aangeeft dat het ras mogelijk al lang vóór de 16e eeuw heeft bestaan.

Het ras White English Terrier werd gekruist met Dalmatiërs in het VK en uiteindelijk kreeg het ras vorm. Ze werden daar populair en werden later naar de VS gebracht. De Dalmatiër werd geassocieerd met de rijken omdat alleen de hogere klassen het zich konden veroorloven er een te bezitten. De honden werden voor veel doeleinden gebruikt: jagen, bewaken en kijken, optreden in het circus en zelfs als lijfwacht.

Deze honden werden geïmporteerd naar de VS om te worden gebruikt als brandweerassistenten. Tegenwoordig worden honden van dit hondenras gebruikt als mascottes van brandweerlieden en beschermen ze tegen de gevaren van hun werk.

Karakter Dalmatiër

Dals zijn opgewekte en vriendelijke honden. Ze zijn erg intelligent en sociaal ingesteld. Het is een aanhankelijke hond die niet geschikt is voor het kennelleven. De intelligentie van een Dalmatiër maakt ze gemakkelijk te trainen, maar elke hond moet anders worden benaderd. Een hond respecteert en luistert alleen naar de persoon die hij waardeert en als zijn baasje ziet. De Dalmatiër respecteert en luistert naar alle leden van de familie van zijn eigenaren, niet slechts één persoon.

De Dalmatische hond is een geweldig huisdier om in een huishouden met andere dieren, zoals katten, te hebben. Een Dalmatiër in een gezin met kleine kinderen kan echter gevaarlijk zijn. De hond kan te sterk zijn en het kind per ongeluk omver lopen, of niet weten dat het kind achter hem staat omdat ze doof zijn. De Dalmatiër heeft een positieve houding ten opzichte van kinderen. Ze kunnen goed overweg met oudere kinderen.

Sociaal

Van nature is de Dalmatiër heel sociaal. Ze kunnen het dan ook goed vinden met soortgenoten. Met kinderen gaan ze ook uitstekend om. Zolang de Dalmatiër goed gesocialiseerd is met andere huisdieren, zal hij geen problemen geven.

Dalmatiër - dalmatian-dog-g5b41bb008_1280

Beweging

Ze zijn gebouwd om te lopen. Het uithoudingsvermogen is dan ook groot. Toch hoeven ze niet elke dag uren te lopen. Dalmatiërs moeten actief zijn om gezond en gelukkig te blijven. Ze kunnen rennen naast een joggende of fietsende eigenaar, met een bal spelen in hun achtertuin of lange wandelingen maken in het bos. De botten en gewrichten van puppy’s worden pas ongeveer 2 jaar oud, dus het is belangrijk om de hond voor die tijd niet te veel te trainen. Dalmatiërs kunnen zeer energieke honden zijn en kunnen in de problemen komen als ze fysieke en mentale stimulatie missen.

Opvoeding

Ze leren vrij snel. Leg de nadruk op het belonen van gewenst gedrag. Wees consequent en geeft de hond beslist geen harde opvoeding. Dit werkt averechts.

Puppytraining

Tijdens de training is het belangrijk dat uw puppy met veel nieuwe plaatsen en mensen omgaat. Dit zal zijn leven gelukkiger maken en het leven met hem gemakkelijker voor jou maken. Uw puppy moet begrijpen dat nieuwe omgevingen en mensen geweldig zijn, en training moet op een positieve manier worden gedaan. Vroege socialisatie- en puppytrainingslessen zullen uw Dalmatiër helpen opgroeien tot een welgemanierde metgezel.

Verzorging Dalmatiër

Dals staan ​​bekend om hun prachtige vacht van witte achtergrond met gekleurde vlekken. Hun vacht vereist niet veel onderhoud, maar moet af en toe worden gewassen en wekelijks worden geborsteld met een rubberen kam of rubber handschoen om dood haar te verwijderen. Nagels moeten minstens één keer per maand worden geknipt. Je fokker en dierenarts kunnen je helpen een goede routine op te zetten voor het controleren van de oren, en je laten zien hoe je ze schoonmaakt. Omdat zijn oren naar beneden hangen, moeten ze vaker worden gecontroleerd dan de oren van andere honden.

Voeding

Het geven van de juiste hoeveelheid calorieën en voedsel dat goed is voor de leeftijd van de hond (volwassene, senior of puppy) kan alle vitamines en mineralen leveren die een Dalmatiër nodig heeft. Houd het gewicht en de calorie-inname van uw hond in de gaten om ervoor te zorgen dat hij niet te zwaar wordt. Traktaties kunnen nuttig zijn tijdens de training, maar te veel geven kan leiden tot obesitas. Geef uw hond nooit gekookte botten of voer met een hoog vetgehalte. Honden hebben andere voedingsbehoeften dan mensen en sommige menselijke voedingsmiddelen zijn niet goed voor honden. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over de voeding of het gewicht van uw hond.

dalmatier Depositphotos_57463033_S

Gezondheid

Goede fokkers laten hun ouders testen op genetische gezondheidsproblemen en het hele nest wordt ook getest om ervoor te zorgen dat alle puppy’s kunnen horen. Doofheid is een genetische kwestie in het ras en goede fokkers zullen de ouders en hun nakomelingen testen. Een hond die aan één oor doof is, kan een redelijk normaal leven leiden, maar een hond die aan beide oren doof is, heeft meestal speciale zorg nodig. Nierstenen komen ook veel voor bij Dalmatiërs. Dalmatiërs zijn meestal erg gezond en hebben niet veel supplementen nodig om ze gezond te houden. De fokker of dierenarts kan vertellen wat ze moeten voeren om problemen te voorkomen. Het zijn geen kieskeurige eters.

Interessante feiten

  • De Dalmatische puppy wordt geboren met een witte kleur en later verschijnen er vlekken op de vacht.
  • 101 Dalmatiërs vertelt het verhaal van ouders die hun ontvoerde puppy’s redden. Deze Disney-film begon in 1961 en werd al snel populair bij Dalmatiërs en vele andere mensen.
  • De Dalmatische hond heeft een unieke uitstraling en twee van het ras kunnen niet dezelfde kleur hebben. De vlekken op hun vacht herhalen zich nooit en ze verschillen van elkaar.
  • Het Dalmatische hondenras staat bekend om zijn kracht en uithoudingsvermogen. Ze kunnen lang en snel rennen en toch een constante snelheid aanhouden.

Dalmatiër

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 128

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!