...

Entlebucher Sennenhond

Entlebucher Sennenhond Depositphotos_80910932_S
5
(244)

Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher Sennenhond is een berghond die oorspronkelijk uit de Zwitserse Alpen komt. Ook bekend als de driekleurige Laughing Dog, is deze energieke onafhankelijke werker altijd klaar voor een taak. De Entlebucher Sennenhond heeft een opvallende zwarte, witte en bruine vacht. De combinatie van zijn gespierde lichaamsbouw en lange rugvorm, maakt het een ideale veedrijver.

Entlebuchers staan ​​bekend om hun hoge energie, enthousiaste temperament, goede balans en beschermend karakter. Ze beschermen ook hun kudde en zijn geweldige speelkameraden voor oudere kinderen als ze goed gesocialiseerd zijn. Het potentieel van een Entlebucher Sennenhond kan alleen worden bereikt met voldoende lichaamsbeweging, tijd voor het gezin en training. De Entlebucher Sennenhond is een zelfverzekerde doorzetter die graag werkt. Het zijn geweldige honden, maar niet voor mensen die geen ervaring hebben met het bezitten van een hond.

Entlebucher Sennenhond – FCI Rasgroep 2

De Entlebucher Sennenhond behoort tot de rasgroep van de Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

Land van herkomst: Zwitserland
Huidige en oorspronkelijke taken: Veedrijver en erfhond
Levensverwachting: 11 tot 15 jaar
Temperament: Toegewijd, Behendig, Loyaal, Zelfvertrouwen, Intelligent, Zelfstandig

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 44 tot 50 cm. – Teven tussen de 42 en 48 cm.
Gewicht: Mannelijk: 20–30 kg, Vrouwelijk: 20–30 kg

Hoofd
De schedel is vlak, met een lichte stop en krachtige snuit. De oren zijn hoog aangezet en driehoekig van vorm en worden hangend gedragen. De ogen zijn tamelijk klein. De Entlebucher Sennenhond heeft een schaar- of tanggebit.
Lichaam
Het lichaam is iets langer dan hoog. De borst is diep en breed, en de rug is recht en sterk. De staart is van nature vrij kort. De sprongen zijn goed gehoekt. De hals is kort en gedrongen.

Vacht: Kort, hard en glanzend.
Kleuren: Zwarte grondkleur met tankleurige en witte aftekeningen.

Entlebucher Sennenhond Depositphotos_118027600_S

Gedrag en karakter Entlebucher

Entlebucher Sennenhond zijn levendige en temperamentvolle honden. Ze zijn intelligent en opgewekt. Het karakter is evenwichtig en stabiel. Ze hechten zich erg aan het gezin. Ze zijn gehoorzaam maar niet slaafs. Het is geen geschikte hond voor in een kennel. Ze zijn graag met hun baas buiten. Ze zijn pittig, vrolijk en slim, maar veel eigenaren zullen merken dat ze overweldigd worden door het verlangen om te werken.

Sociaal

Met katten en kleinvee kunnen ze het uitstekend vinden. De Entlebucher Sennenhond gaat in doorsnee goed om met soortgenoten, dit geldt ook voor de omgang met kinderen. Tegenover vreemden nemen ze een waakzame en afwachtende houding aan. Ze zullen u en het gezin beschermen indien dit nodig mocht zijn.

Entlebucher Sennenhond Depositphotos_47391473_S

Omgang en beweging

De Entlebucher Sennenhond is een echte werkhond en heeft dan ook veel beweging nodig. Om hem in goede conditie te houden, heeft hij elke dag minimaal een uur beweging nodig. Aangezien “een vermoeide hond een goede hond is”, zou het veel gemakkelijker zijn om met hem te trainen en gewoon met hem samen te leven als de energie van het ras door middel van lichaamsbeweging zou worden gekanaliseerd. Entlebuchers doen graag dingen met hun baasjes, dus ze zijn geweldige metgezellen voor hardlopers, wandelaars, fietsers en andere zeer actieve individuen. Wanneer u de hond te weinig beweging geeft wordt hij humeurig en onzeker. ze zijn redelijk erfvast en lopen tijdens het onaangelijnd wandelen niet ver bij u uit de buurt.

Trainen

Entlebuchers zijn slimme, veelzijdige werkers die het zeker waard zijn om opgeleid te worden. Op een positieve manier trainen levert bijna altijd snel en succesvol resultaat op. Vroege socialisatie is erg belangrijk voor dit ras. Ze zijn erg slim, dus elke trainingsroutine moet plezier en afwisseling bevatten, zodat ze zich niet vervelen. Ze houden van werken en zijn uitstekende kandidaten voor gehoorzaamheid, behendigheid, hoeden en bijna elke andere hondensport.

Opvoeding

Ze vinden het vaak leuk om nieuwe opdrachten uit te voeren, ze leren dan ook vrij vlot. Houd wel veel afwisseling in de oefeningen. Eentonige opdrachten zijn niet aan hun besteed. Ze reageren het best op een consequente en liefdevolle opvoeding.

Entlebucher Sennenhond Depositphotos_207719294_S

Verzorging van de Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher vereist een minimale verzorging, maar ze moeten eenmaal in de week geborsteld worden, dit is meestal voldoende. Met hun dichte, korte, glanzende dubbele vacht blijven ze er op hun best uitzien door ze eenvoudig af te vegen met een vochtige handdoek tussen het douchen. Is de Entlebucher Sennenhond in de verharingsperiode dan kunt u dode en losse ondervacht eenvoudig verwijderen met een ontharingskam of borstel van goede kwaliteit om het verharen tot een minimum te beperken. Nagels moeten maandelijks worden geknipt om ze kort en netjes te houden. Tandverzorging moet vroeg beginnen en regelmatig worden onderhouden gedurende het hele leven van uw hond. Oren moeten wekelijks worden gecontroleerd. Het opruimen van was en vuil kan oorinfecties helpen voorkomen die honden met hangende oren teisteren.

Gezondheid

De meeste Entlebuchers zijn gezonde honden, maar het ras kan vatbaar zijn voor bepaalde aandoeningen. Een probleem dat bij dit ras wordt gevonden, is het Entlebucher-urinesyndroom, een aandoening waarbij de urineleider misplaatst is. Andere aandoeningen die bij dit ras voorkomen, zijn heupdysplasie, patellaluxatie en sommige oogaandoeningen. Verantwoordelijke fokkers screenen op genetische ziekten en selecteren dieren met gezondheidsgoedkeuring.

Voeding

Het kiezen van welk commercieel hondenvoer u uw hond wilt voeren, is een persoonlijke beslissing die u moet nemen na overleg met uw fokker of dierenarts. Kies alleen een product van hoge kwaliteit dat is samengesteld voor de specifieke leeftijd en het activiteitenniveau van uw huisdier. Dit ras staat bekend als voedselminnend, dus eigenaren moeten de voedselinname van hun huisdier in de gaten houden om gewichtstoename te voorkomen. Het geven van traktaties tijdens de training is gunstig, maar ze kunnen leiden tot obesitas bij honden als u ze te vaak geeft. Het is het beste om af en toe en in kleine hoeveelheden iets lekkers te geven.

Entlebucher Sennenhond puppy Depositphotos_54856995_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 244

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!