...

Norbottenspets

Norbottenspets
4
(1)

Norbottenspets – FCI Rasgroep 5

Spitsen en honden van het oerhondtype.

Land van herkomst
Zweden
Huidige en oorspronkelijke taken
Jachthond en waakhond

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen ongeveer 45 centimeter.
Teven ongeveer 42 centimeter.
Gewicht
Hoofd
De bovenschedel kan zowel licht gewelfd als vlak zijn. De snuit heeft dunne en goed aanliggende lippen. Ze hebben een duidelijke stop. De middelmatig grote oren worden staand gedragen. Norbottenspetsen hebben een schaargebit.
Lichaam
De Norbottenspets is een kleine, vierkant gebouwde hond. De staart is hoog aangezet en wordt opzij gedragen. De rug is recht en krachtig gebouwd. De voeten zijn klein, compact en veerkrachtig. De gespierde hals is tamelijk lang.
Vacht
Ruwe harde bovenvacht en een zachte ondervacht.
Kleuren
Alle vachtkleuren zijn toegestaan.

Gedrag

Karakter
Norbottenspetsen zijn waakzame en vrij zelfstandige honden. Ze zijn vriendelijk en eigenzinnig. Het is een hond die graag blaft. Het is een intelligente hond met een groot uithoudingsvermogen. Het is een hond die graag rondzwerft.
Sociaal
Normaal gesproken gaan ze goed om met soortgenoten. Onbekende bezoekers worden aangekondigd, maar ze zijn niet waaks. Huisdieren worden geaccepteerd mits ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn. De omgang met kinderen is doorgaans goed, al zullen ze niet alles van hen accepteren.

Omgang

Beweging
Norbottenspetsen hebben veel beweging nodig. Ze kunnen heel goed naast de fiets lopen. Omhein de tuin goed anders heeft u de kans dat hij zelf een wandeling maakt.
Opvoeding
De eigenaar van een Norbottenspets heeft veel geduld en overtuigingskracht nodig. Als de hond los loopt zal hij nagenoeg Oost-Indisch doof zijn voor het geroep van zijn baas. Dit komt door het nog aanwezige jachtinstinct. Leg de nadruk bij het opvoeden op het ‘hier komen’.
Verzorging
De Norbottenspets heeft relatief weinig vachtverzorging nodig. U houdt de vacht in goede conditie, door de hond eens per week te borstelen. Houd de nagels kort.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!