...

Ierse Terrier

Ierse Terrier
4.9
(185)

Ierse terriër

De Ierse terriër, de waaghals van het smaragdgroene eiland, is een middelgrote terriër die brutaal, ruig en dapper is. Het zijn slimme honden die zich gemakkelijk aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Dit ras is ook erg loyaal aan de eigenaar; ze zijn ook goed met kinderen als ze met hen zijn opgegroeid. Dit hondenras staat bekend om zijn vurige rode vacht en bijpassend temperament. Elke lijn van het lichaam is opvallend en het totaalbeeld is perfect in balans. De strakke rode vacht is net zo vurig als het temperament van het ras. Hier is de vreugde van hondenliefhebbers: je hart gaat sneller kloppen bij het zien van deze kleurrijke terriër te midden van het levendige groen van het Ierse platteland.

Ierse Terrier – FCI Rasgroep 3

De Ierse Terrier behoort tot de rasgroep van de Terriërs.

Land van herkomst: Ierland
Huidige en oorspronkelijke taken: Zelfstandig werkende jachthond op kleinwild, waakhond en ongedierteverdelger.
Temperament: Beschermend, Dominant, Trainbaar, Respectvol, Intelligent, Levendig
Levensverwachting: 13 tot 15 jaar

Uiterlijk

Schouderhoogte: Ongeveer 46 tot 50 cm.
Gewicht: Reuen wegen ruim 12 kg. – Teven wegen ruim 11 kg.

Hoofd
De Ierse Terrier heeft een smal en lang hoofd met een vlakke schedel. Ze hebben kleine V-vormige oren. De ogen zijn klein en mogen niet uitpuilen.
Lichaam
Het zijn krachtig gebouwde honden. De lendenen zijn breed en krachtig. De staart wordt vrolijk gedragen. De borst is diep maar niet breed. De voeten zijn vrij rond en middelmatig groot. De nek is is vrij lang en droog.

Vacht: De bovenvacht is hard. De ondervacht is fijner van structuur.
Kleuren: Effen geelrood, tarwekleurig of lichtrood.

Geschiedenis

Al honderden jaren is de Ierse Terriër (Irish Terrier) de vaste waarde op het Ierse platteland. Het heeft gediend als een boerderijhond voor alle doeleinden, als waakhond, rattenvanger, gezinshond en herdershond. Naast deze taken is de Ierse Terriër ook gebruikt als jachtgezel. De look van het ras zoals we hen nu kennen dateert uit de jaren 1875.

Ierse Terrier Depositphotos_161930652_S

Karakter Irish Terrier

De Ierse Terrier is een temperamentvolle en zeer moedige hond. Ze zijn redelijk waaks. Het zijn geen allemansvrienden. Ze hechten zich sterk aan het gezin. Het is voor hun een straf als ze lang alleen worden gelaten. Ze zijn speels en hebben veel energie.

Sociaal

Tegenover kinderen zijn ze tolerant. Ze beschermen hun gezin en terrein tegen kwaadwillenden. Deze hond is in doorsnee strijdvaardig ten opzichte van andere honden. Met een goede socialisatie is dit in banen te leiden, maar nooit helemaal uit te sluiten. Leer de pup op jonge leeftijd dat u het jagen op katten en andere dieren afkeurt.

Omgang

Irish Terriers zijn extravert, energiek en speels. Ze vereisen regelmatig een grote hoeveelheid lichaamsbeweging. Dit komt omdat het geweldige atleten zijn en omheind terrein nodig hebben voor hun trainingsbehoeften. Anders moeten ze elke dag meerdere keren aan de lijn lopen om hun mentale en fysieke gezondheid te behouden. De Ierse Terriër is slim, atletisch en energiek. Ze vinden het heerlijk om hun baasje blij te maken en deel te nemen aan optredens en showactiviteiten. De Ierse Terriër kan deelnemen aan rally-, flyball-, behendigheids-, en gehoorzaamheids-evenementen.

Ierse Terrier Depositphotos_361803368_S

Beweging

De Ierse Terrier is een onvermoeibare werkhond. Ze hebben dan ook veel beweging nodig. Ze zijn dol op balspelletjes en lekker spelen in de natuur. Wanneer de hond voldoende beweging krijgt, dan is hij vrij rustig in huis.

Training

De Ierse Terriër is onafhankelijk, slim en eigenzinnig; hoewel ze ook heel graag willen behagen. Door hun gehoorzaamheids- en socialisatietraining kunnen ze zich op hun gemak voelen bij familie en vrienden. Bovendien helpt voortdurende training een blijvende band op te bouwen tussen u en uw Ierse Terriër. Er wordt gesuggereerd dat levenslange versterking van training moet worden geïmplementeerd. De Ierse Terriër is een slimme, snelle hond die zich gemakkelijk aanpast aan nieuwe omstandigheden. Dit ras is ook erg loyaal aan de eigenaar; ze zijn ook goed met kinderen als ze met hen zijn opgegroeid. Bovendien groeien Irish Terriers het beste op wanneer ze worden blootgesteld aan vaste grenzen. Dit zorgt ervoor dat ze respectvolle volwassenen worden.

Opvoeding

Een Ierse Terrier dient zeer consequent en met strakke hand, maar zeer zeker ook met gevoel en veel liefde te worden opgevoed. Zorg dat de training afwisselend is, zodat zijn aandacht niet verslapt.

Ierse Terrier Depositphotos_160121288_S

Gezondheid

Het Ierse Terrier-ras heeft enkele potentiële gezondheidsproblemen. Ze zijn echter over het algemeen een gezonde hond en hebben niet veel problemen. Hun ras kan cystinurie ontwikkelen – een ziekte die blaasstenen veroorzaakt. Dit is ongebruikelijk en wordt alleen gezien bij honden met Europese afkomst. Aan de andere kant is hyperkeratose te zien bij Noord-Amerikaanse Ierse Terriers. Het wordt echter zelden gezien en er is geen genetische test voor. Een toekomstige eigenaar moet zijn fokker vragen naar het potentieel van de Irish Terrier om oorinfecties en tandaandoeningen te ontwikkelen. De eigenaar moet ook regelmatig de oren van de hond controleren op tekenen van infectie en zijn tanden poetsen met hondvriendelijke tandpasta. Fokkers moeten ook regelmatige dierenartsbezoeken aanmoedigen voor onderhoud en parasietenbestrijding om het leven van de hond te verlengen.

Verzorging

De korte vacht van de Ierse Terriër is stug en dicht. De buitenste laag is stijf en omhelst het lichaam, waardoor de hond warm blijft bij regenachtig of koud weer. Onder deze buitenlaag bevindt zich een zachtere, fijnere ondervacht die lichaamswarmte vasthoudt. De Ierse Terriër moet minimaal twee keer per week geborsteld worden. Hiervoor kunt u een slickerborstel gebruiken. Daarnaast moet de Ierse Terrier tweemaal per jaar geplukt worden. Hierbij worden de dode en losse haren uit de vacht geplukt, zodat de nieuwe vacht kan groeien. De Ierse Terrier mag niet geschoren worden. Lange nagels kunnen ook pijn veroorzaken bij de hond, daarom moeten ze regelmatig worden geknipt.

Ierse Terriër Puppy kopen

Bij de aanschaf van een Ierse Terriër Puppy is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten. Laat je niet verleiden door het uiterlijk van deze schattige pups, want ze kunnen soms een pittig karakter hebben. Zoek een goede en erkende fokker van dit prachtig hondenras. Een puppy kost gemiddeld tussen 1000 en de 1500 euro met stamboom.

Ierse Terrier Depositphotos_394970670_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 185

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!