Dwergschnauzer
Al decennia lang fokken Duitse boeren een veelzijdige hond die voor het huis zorgt, helpt bij de jacht, prettig oogt en tegelijkertijd compact is. Als gevolg hiervan werd halverwege de negentiende eeuw een Dwergschnauzer gefokt. Het nieuwe ras combineerde de beste eigenschappen van een schnauzer en de kleinere hondenrassen waarmee hij werd gekruist. De Dwergschnauzer is toegewijd aan zijn familie, wantrouwend tegenover vreemden en stoer als zijn “grote broer”, trots en attent als een Poedel en onafhankelijk als een Affenpinscher.
Dwergschnauzers zijn vriendelijk en kunnen goed overweg met alle gezinsleden, inclusief kinderen, met wie ze graag spelen. Tegelijkertijd kunnen ze jaloers zijn op andere dieren. Het zijn kleine honden die ook geschikt zijn voor te wonen in een appartement. Ze vereisen echter actieve wandelingen en spelletjes.
Dwergschnauzer – FCI Rasgroep 2
De Dwergschnauzer behoort tot de rasgroep van de Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.
Land van herkomst: Duitsland
Huidige en oorspronkelijke taken: Waakhond en ongedierteverdelger
Levensverwachting: 15 jaar
Uiterlijk
Klein, sterk, gedrongen maar sierlijk – dat zijn de belangrijkste kenmerken van een Dwergschnauzer. De verhoudingen komen overeen met de vierkante vorm en zien eruit als een kopie van een gewone schnauzer, alleen een klein formaat. De schofthoogte van de dwerg varieert van 30 tot 35 cm en het gewicht is van 4 tot 8 kg.
Het hoofd is groot met een plat voorhoofd, de snuit is versierd met karakteristieke lange wenkbrauwen en een baard. De schedel is langwerpig, het occipitale gebied steekt niet te veel uit. Tanden sterk, schaargebit. De ogen zijn klein, de iris is donker, de blik is altijd levendig en attent.
Schouderhoogte: Tussen de 30 tot 35 cm.
Gewicht: 4 tot 8 kg.
Hoofd
Het hoofd heeft een duidelijke stop. De neusrug is recht. De oren hebben een V-vorm en hangen langs het hoofd.
Lichaam
Dit honden ras is vierkant gebouwd. De rug is kort en licht aflopend. De borstkas is ovaal en reikt verder dan de ellebogen. De voeten zijn kort en rond.
Vacht: Harde ruwharige vacht. Ze hebben een lange snor, baard en wenkbrauwen.
Kleuren: De Dwergschnauzer komt voor in zwart en peper-en-zout kleuren.
Geschiedenis
Het thuisland van de Dwergschnauzer is Duitsland. De naam bestaat uit twee Duitse woorden: “zwerg” (“dwerg”) en “schnauzer” (“snor snuit”). De exacte oorsprongsgeschiedenis is onbekend, maar het ras wordt als relatief jong beschouwd. Zij zijn de kleinste vertegenwoordigers van de Schnauzer-groep. Wetenschappers zijn het erover eens dat Schnauzers de voorouders waren van Dwergschnauzers. Dankzij de inspanningen van fokkers die probeerden het perfecte uiterlijk in combinatie met een behulpzaam karakter naar voren te brengen, verschenen moderne vertegenwoordigers van het ras pas in de 19e-20e eeuw. Fokkers gebruikten de genen van de spitz, poedel, sommige soorten terriërs en pinscher.
In 1890 begonnen mini-schnauzers te verschijnen op tentoonstellingen, die snel de harten wonnen van de inwoners van Europa, maar ook van Canada en de Verenigde Staten.
Gedrag en karakter
Deze honden zijn intelligent, sober en goedaardig. Ze zijn behoorlijk waaks en alert. Hij is aanhankelijk en zeer gehecht aan zijn gezin. De Dwergschnauzer is wat luidruchtiger dan de Middenslag Schnauzer. Tegenwoordig bewaken of jagen Dwergschnauzers zelden kuddes, maar deze dappere en actieve honden hebben een actief leven nodig. Om deze reden moeten puppy’s worden getraind, anders kunnen ze opgroeien tot volledige ondeugende honden, die constant graag met andere huisdieren willen opschieten.
Door hun vindingrijkheid zijn de Dwergschnauzers gemakkelijk te trainen, maar tegelijkertijd zullen ze alleen degenen gehoorzamen die sterker en sneller zijn dan zij. De eigenaar moet de autoriteit hebben over de Dwergschnauzer, dus een hond van dit ras past niet bij mensen die niet zeker weten of ze de rol aankunnen.
Sociaal
Wanneer honden van dit ras goed gesocialiseerd zijn, dan geeft hij geen problemen met andere honden, kinderen of huisdieren. Bezoek wordt luidkeels aangekondigd. In eerste instantie nemen ze een waakzame houding aan.
Omgang en beweging
De Dwergschnauzer heeft enorm veel energie. En kan urenlang achter elkaar lopen. Het is een hond die zich goed aanpast. Ze ravotten graag en zijn altijd in voor een balspelletje. Dwergschnauzers hebben lange wandelingen en buitenactiviteiten nodig, zoals joggen. Je moet bij elk weer minstens drie keer per dag met ze wandelen.
Opvoeding
Deze hond heeft een echte baas nodig. Voed hem consequent en eerlijk op. Het zijn snelle leerlingen. Herhaal de oefeningen niet te lang achter elkaar en zorg voor de nodige spelletjes tussendoor.
Verzorging
Het ras Dwergschnauzer heeft een harde, dikke vacht die regelmatig moet worden verzorgd. Ze moeten minstens één keer per maand worden gewassen met hondenshampoo als ze vuil worden; anders hangt de wasfrequentie af van de gewoonten van de hond. Een goede indicatie dat de vacht van een hond vuil is, is als je je ongemakkelijk voelt als je hem aanraakt. Bovendien hebben dwergschnauzers een dikke ondervacht onder hun vacht die 2 tot 4 keer per jaar moet worden geplukt.
Het uiterlijk van een hond wordt bepaald door zijn trimfrequentie. Voor showhonden is vaker trimmen vereist om hun vacht te stylen. Anders bepalen professionele trimmers het beste trimschema voor elke hond. Dit komt omdat verschillende rassen en maten verschillende trimschema’s vereisen. Daarnaast kan de snuit van een hond dikke wenkbrauwen hebben of een baard die getrimd moet worden. Ze moeten regelmatig gekamd worden om klitvorming tegen te gaan.
Naast de plukbeurten kan het teveel aan haar tussen de voetzolen geknipt worden. Eventueel overtollig haargroei kan uit de gehoorgang geplukt worden. Dit mag nooit geknipt worden.
Gezondheid
Dwergschnauzers staan bekend om hun lange levensduur, sterke immuniteit en goede erfelijkheid. En hoewel ze zelden ziek worden, hebben ze aanleg voor allergische reacties – meestal op voedsel en huishoudelijke chemicaliën; folliculitis – ontsteking in het gebied van haarzakjes; dermatitis – ontsteking van de huid en otitis media – ontsteking in het oor.
Hoeveel kost een Dwergschnauzer
De prijs van een Dwergschnauzer ligt tussen de 850 en de 1500 euro afhankelijk met of zonder stamboom. De prijs van een puppy om er later mee te showen hangt af van bloedlijn tot bloedlijn.