...

Dwerg en Toypoedel

Dwerg- en Toypoedel - dwergpoedel - Toypoedel
4.8
(298)

Dwergpoedel en Toypoedel

De Dwerg en Toypoedel zijn afstammingen van de grote poedel. De poedel is altijd beroemd geweest om zijn buitengewone kapsels, maar de poedel is ook een hond met een ongeëvenaarde intelligentie. Hij staat bekend om zijn onuitputtelijke energie en een vrolijk karakter. Dit is de reden dat het ras uitstekend kan gehouden worden in bijna elk gezin. Er is geen leuker hondenras dan een poedel, misschien is dat de reden dat poedels een van de meest populaire hondenrassen ter wereld zijn. Dit ras is extreem populair en wijdverspreid over de hele wereld. Poedels nemen deel aan verschillende tentoonstellingen en wedstrijden, waaronder sport, terwijl ze niet onderdoen voor rassen zoals de Labrador Retriever en Golden Retriever .

Dwerg en Toypoedel – FCI Rasgroep 9

De Dwergpoedel en de Toypoedel hebben dezelfde eigenschappen en horen samen bij de groep van de gezelschaps- en dwerghonden.

De Toypoedel is de kleinste van de drie poedels.
De Dwergpoedel is net iets groter dan de Toypoedel.

De oorspronkelijke taken: De Dwerg en Toypoedel zijn beiden gezelschapshonden.

Land van herkomst: Frankrijk.
Levensverwachting: De gemiddelde levensverwachting van een grote poedel is 10-15 jaar.

Temperament: Een Dwerg en Toypoedel is slim, actief, attent en trouw.

Uiterlijk van de Dwerg- en Toypoedel

Gewicht: De Toypoedel weegt niet meer dan 2 kg
Gewicht: De dwergpoedel weegt tussen de 3 en de 5 kg

Schofthoogte Toypoedel: Tussen de 25 en 28 centimeter.
Schofthoogte Dwergpoedel: Tussen de 28 en 35 centimeter.

Vacht: Kroesvacht, dit is een fijne, dichte vacht. De koordenpoedel is erg zeldzaam en de vacht bestaat uit koorden. Deze vacht is ook wollig en dicht.
Kleuren: De kleur van poedels kunnen heel divers zijn: licht abrikoos, zwart, fawn, bruin, essen, koffie, rood, wit. Er zijn tweekleurige poedels, evenals poedels met vlekken op de ogen, zoals een Dobberman.

Hoofd: Het hoofd van de Poedel is langgerekt. De snuit is net iets langer dan de schedel. De neusrug is recht. De oren zijn ter hoogte van de ogen aangezet en worden hangend gedragen. Ze reiken minstens tot de mondhoeken.

Rasbeschrijving

Er is geen leuker hondenras dan een poedel. Een poedel is een hond met een ongeëvenaarde intelligentie en prachtige vacht. Veel eigenaren van deze honden beginnen uiteindelijk hun dieren zelf te knippen, waardoor unieke “kapsels” worden gecreëerd, maar als u niet over dergelijke vaardigheden beschikt, is het het beste om zich tot een trimsalon te wenden. Tegelijkertijd zijn modieuze kapsels geen voorwaarde voor het onderhoud van poedels. Het belangrijkste is een grondige zorg voor het haar en de uniforme knipbeurt. Zonder regelmatige knipbeurt zal het uiterlijk van de poedel er slecht, lelijk en slonzig uit zien. Ook de gezondheid van de poedel zal eronder lijden, dit om het feit dat een onvoldoende vachtverzorging bepaalde huidziekten kunnen beginnen te ontwikkelen.

Karakter Dwerg- en Toypoedel

De Dwerg en Toypoedels zijn erg intelligente en zeer slimme, trouwe en aanhankelijke honden. Ze hechten zich nog sterker aan hun baas dan de middenslag en grote poedel. Ze zijn beweeglijker, luidruchtiger en over het algemeen minder zelfverzekerd dan de middenslag- en grote poedel. Een poedel is een echte familiehond die klaar staat om de hele dag met de kinderen te spelen, en ’s avonds bij het bed of bij de open haard gaan liggen, en beter…. aan de voeten van de eigenaar. Deze honden zijn ook uitstekende wakers.
Ondanks de extravagante kapsels, is deze Dwerg- en Toypoedel poedel geen kwetsbare en verlegen dier. Ze zijn sociaal, vriendelijk, houden van rennen, en stoeien. Ze zijn attent en nieuwsgierig, daarom slaan ze altijd alarm bij het minste vermoeden van gevaar. Een poedel is een uitstekende keuze voor elk gezin, inclusief eigenaren die nog nooit honden hebben gehad.

Dwerg en Toypoedel - dwergpoedel - Toypoedel puppy

Sociaal

Met soortgenoten gaat de Poedel erg goed om. Ook met andere huisdieren geeft hij geen problemen, mits hij wel goed gesocialiseerd is. Deze honden zijn ook erg actief en houden van spelen, vooral met kinderen. Let wel op, Dwerg en Toypoedels zijn vanwege hun gestalte niet erg geschikt om alleen te blijven bij kleine en actieve kinderen. Voor oudere kinderen zijn de Dwerg- en Toypoedel dan weer de geschikte vriendjes. Let er wel op dat kinderen de hond niet pesten. ze zijn te klein en te zachtaardig om zelf op te treden. Bezoek wordt aangekondigd.

Lichaamsbeweging

Het uithoudingsvermogen is groot. Ze hebben dan ook net als de grotere poedels vrij veel beweging nodig. Geef de hond de kans om onaangelijnd te rennen en te ravotten. De meeste poedels zijn gek op balspelletjes, apporteren en zwemmen.

Opvoeding

Het zijn zeer intelligente honden, die graag iets willen leren. De opvoeding geeft dan ook weinig tot geen problemen. Wees altijd consequent en duidelijk. Ze zijn gevoelig voor de intonatie van uw stem. U bereikt het meest met een afwisselende, vrolijke opvoeding en het belonen voor goed gedrag. Extra aandacht mag uitgaan naar het afleren van overmatig blaffen. Toypoedels kunnen verlegen zijn met vreemden en moeten als puppy’s worden gesocialiseerd.

De geschiedenis van de Toypoedel

Poedels werden gefokt in Duitsland, hun Duitse naam “Pudel” betekent letterlijk “spatten in het water”, dit bevestigt opnieuw het jachtkarakter van de hond dat werd gefokt voor eendenjacht. Gewone poedels zijn de oudste vertegenwoordigers van het ras. Iets later verschenen de dwerg of, zoals ze ook worden genoemd, miniatuurpoedel of Toypoedel.

Je kan de Toypoedel het best vergelijken met de grote moderne poedel. Het ras kreeg zijn naam in de 15-16 eeuw in Frankrijk. Grote poedels werden gebruikt als jachthonden en vergezelden reizigers en matrozen tijdens hun reizen. Kleinere individuen, de Toypoedel en de Dwergpoedel zwierven rond met circusgroepen en traden op in de arena van veel circussen. Bovendien waren het uitstekende truffelzoekers vanwege hun groot ruikvermogen..

Niet veel mensen weten dat dit ras oorspronkelijk werd gefokt om te helpen bij het jagen op watervogels. Aanvankelijk waren de grote poedels echte jagers, maar aan het Franse hof onder de vorst Henry IV kregen de grote poedels een extra taak, ze dienden als waakhond en lijfwacht voor de vorst. De grote poedels werden de grondleggers van kleinere variëteiten zoals de medium, dwerg en Toypoedels. Hij is net zo populair als zijn andere familieleden. Dus als je een leuke en slimme hond wilt hebben die je trouwe vriend zal zijn, dan is een poedel precies het ras dat je zocht!

Trainen van de poedel

Het trainen van de Dwerg- en Toypoedel is vrij eenvoudig. Ze zijn altijd klaar om gehoorzaam alle bevelen van de eigenaar uit te voeren, hem trouw te volgen en er altijd te zijn. Na de hoofdtraining kunt u doorgaan met meer complexe taken en uw huisdier beginnen te trainen in het uitvoeren van complexe trucs. Deze schattige honden leren graag nieuwe dingen, dus ze staan altijd klaar om te trainen. Je moet ervoor zorgen dat je leerling alle bevelen volledig uitvoert.

De belangrijkste vaardigheden die een puppy op één jaar tijd moet beheersen:

– 1,5-2 maanden – reageren op zijn naam en de commando’s: “Plaats!”, “Eet!”;
– 2 – 3 maanden – de mogelijkheid om aan de riem te lopen, beveelt: “Mag niet!”, “Stop!”, “Kom hier”;
– 3 – 4 maanden – De tandjes laten zien ;
– 4 – 5 maanden – de ontwikkeling van nuttige gewoonten de bevelen: “In de buurt blijven”, “Wandelen!” en “Wacht!”;
– 5 – 6 maanden – Niet bang zijn van harde geluiden, “Stop!”, “Naar voor bewegen!”, “Naar achter bewegen!”;
– 6 – 12 maanden – de vorming van een kalme houding ten opzichte van lawaai (geluiden van het openbaar vervoer, enz.), tussendoor een paar leuke spelletjes zoals het vinden van objecten door geur;
– 12 maanden en verder – de mogelijkheid te leren spoorzoeken, en hond zodanig trainen dat hij alles onder controle heeft en weet waar hij zich moet aan houden”.

*Herhaal steeds de vorige taken.

Dwerg en Toypoedel - dwergpoedel - Toypoedel

Gezondheid van de Dwerg- en Toypoedel

De belangrijkste ziekten die kunnen voorkomen bij dit hondenras zijn: epilepsie, heupdysplasie, talgadenitis, huidziekten, nierziekte en de ziekte van von Willebrand.

Dwerg- en Toypoedel Pups

Ben je op zoek naar een Toypoedel puppy, in sommige gevallen is het zelfs mogelijk een volwassen Toypoedel te adopteren via een dierenopvang of dierenasiel. Neem eens contact met een paar hondenclubs of hondenscholen uit de buurt. Misschien kan via die leden een Toypoedel herplaatser vinden.

Dwerg en Toypoedel Pups zijn in België en Nederland zeker te vinden. Je zal meestal enkele maanden op een Toypoedel puppy moeten wachten. Erkende Toypoedel fokkers kan je ook vinden via onze fokkerspagina. Een erkende Toy poedel fokkers bij de KMSH (België) of de Raad van Beheer (Nederland) hebben alleen maar stamboom puppy’s.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.8 / 5. Aantal beoordelingen: 298

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!