...

Cirneco Dell’Etna

Cirneco Dell Etna
5
(154)

Cirneco Dell’Etna

Slank en stevig, de Cirneco dell’Etna is een oude jachthond van Sicilië, een atletische jager die in staat is tot snelle uitbarstingen. Als huishond is de Cirneco Dell’Etna een zachte, onderhoudsarme metgezel die worden gewaardeerd om zijn loyaliteit en zachtaardige karakter. Ze worden vaak omschreven als een kleinere versie van de Pharaoh Hound, een neef van het eiland Malta. Van de Cirnechi wordt gezegd dat ze gemakkelijker te trainen zijn dan de gebruikelijke windhond. Deze levende oude artefacten zijn de 21e eeuw binnengedrongen, maar blijven relatief onaangetast door verouderde rages en fantasieën.

Cirneco Dell’Etna – FCI Rasgroep 5

De Cirneco Dell’Etna behoort tot de rasgroep van Spitsen en honden van het oerhondtype.

Land van herkomst: Sicilië
Huidige en oorspronkelijke taken: Jachthond
Levensverwachting: 12 tot 14 jaar

Uiterlijk

Deze gladde maar harige jagersvacht varieert van licht tot donker of kastanjebruin. De grote, rechtopstaande oren wijzen op de alerte uitdrukking van de ogen, waarvan de amber- of okerkleur de vacht complementeert. In veel opzichten zijn deze lenige en langbenige Sicilianen de ultieme jachthond: zachtaardig, onafhankelijk en, natuurlijk, verrassend snel.

Schouderhoogte: Reuen tussen de 46 en 50 cm. – Teven tussen de 42 en 46 cm.
Gewicht: Reuen wegen tussen de 10 en 12 kg. – Teven wegen tussen de 8 en 10 kg.

Hoofd
De Cirneco Dell’Etna heeft een lange smalle schedel. De neusrug is recht en de wangen vlak. De oren zijn groot en driehoekig van vorm. Ze worden rechtop gedragen. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
De lichaamsbouw is vierkant. De staart is vrij lang en wordt in een sabelvorm gedragen. De borst is smal. De voeten zijn ovaal van vorm.

Vacht: Gladde vacht, ongeveer 3 centimeter lang.
Kleuren: Alle effen tinten rood.

Cirneco Dell'Etna Depositphotos_483545650_S

Gedrag en karakter

Het zijn intelligente en vriendelijke honden. Ze zijn energiek en beweeglijk. In huis is het ras rustig. Het ras laat graag zijn stem horen. Ze zijn trouw en aanhankelijk. Ze kunnen er niet goed tegen om alleen gelaten te worden. Het kennelleven is dan ook niet aan hun besteedt.

Sociaal

Ze zijn wat gereserveerd ten opzichte van soortgenoten. Met honden die tot hetzelfde ras behoren gaan ze redelijk goed om. Met katten en andere huisdieren moeten ze goed gesocialiseerd worden. Vreemde katten worden buitenshuis bijna altijd nagejaagd. Met kinderen gaan ze doorgaans goed om.

Omgang en beweging

De Cirneco Dell’Etna heeft een grote bewegingsbehoefte. Lopen naast de fiets is een goede manier van lichaamsbeweging voor dit ras. Ze kunnen hoog springen. Een goede reden om uw tuin goed en hoog te omheinen. Matige lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn essentieel om Cirneco’s buitengewoon intelligente en nieuwsgierige karakter te bevredigen. Hij doet het het beste als hij een functie heeft, of dat nu betekent dat hij deelneemt aan een showring of andere hondenactiviteit, of een interactief gezinslid is. Hij houdt van wandelen en activiteiten met zijn mensen.

Vanwege zijn sterke jachtinstinct mag hij niet los gelaten worden op plaatsen die niet goed zijn omheind, omdat hij de drang misschien niet kan weerstaan ​​om een ​​ziende prooi te achtervolgen. Hij doet het goed in de omheinde achtertuin waar hij met zijn baasje kan spelen, hoewel hij niet te lang alleen moet zijn omdat hij zich dan eenzaam en ongelukkig zal voelen.

Opvoeding van de Cirneco dell’Etna

Ze zijn intelligent en leren graag iets van hun baas. Ze zijn redelijk gehoorzaam. Voed de hond consequent en liefdevol op.

Trainen en puppylessen

De Cirneco dell’Etna heeft het sterke, onafhankelijke temperament dat een jager vereist, maar is vriendelijk en aanhankelijk, waardoor het een uitstekend familiehuisdier is. Ze reageren goed op zachte trainingsmethoden en kunnen met succes gehoorzaamheid, rallysport, behendigheid, speuren en natuurlijk de historische reden waarom het ras bestaat trainen: jagen. Veel Cirnechi-mensen vinden het vooral leuk om aas te gebruiken. Vanwege de sterke prooidrift van het ras is voorzichtigheid geboden bij het introduceren van de Cirneco dell’Etna bij katten en kleine dieren. Vroege socialisatie en puppylessen worden aanbevolen om ervoor te zorgen dat de Cirneco uitgroeit tot een goed aangepaste en welgemanierde metgezel.

Verzorging

De kortharige gladde vacht van Cirneco dell’Etna vereist minimale verzorging. Wekelijks licht poetsen met een zachte borstel of handschoenen zou hem er op zijn best uit moeten laten zien, met slechts af en toe een bad als dat nodig is. Zijn oren moeten regelmatig worden gecontroleerd op vuil of overtollige wasophoping en zo nodig worden schoongemaakt met een zacht gaasje en oorreinigingsvloeistof. Als de nagels niet op natuurlijke wijze worden gedragen, moeten ze regelmatig worden geknipt, omdat te lange nagels ongemak voor de hond kunnen veroorzaken.

De Cirneco dell’Etna is een zeer winterharde en gezonde variëteit. Met uitstekende voeding, regelmatige veterinaire zorg, parasietcontrole en de mentale en fysieke stimulatie die hij nodig heeft, zal hij een gelukkige en langlevende metgezel zijn. Elke week moeten eigenaren de oren van hun hond snel controleren op tekenen van infectie en regelmatig de tanden van Cirneco dell Etna poetsen met tandpasta die is ontworpen voor honden. Regelmatig een Dental Care stick zal je helpen met de tanden in topconditie te houden.

Puppy kopen

Om een Cirneco dell’Etna puppy te kopen kan je best even contact opnemen met de rassenclub. Deze mensen zullen je met raad en daad bijstaan voor de aanschaf van een goede puppy. Koop een puppy met stamboom. Op die manier heb je toch al iets meer zekerheid. Laat oepnestjes en aanbiedingen op een tweedehandssite aan de kant liggen.

Cirneco Dell Etna Depositphotos_73784247_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 154

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!