...

Pekinees

Pekinees
4.9
(214)

Pekinees

De Pekinees is een klein hondenras, welke van oorsprong afkomstig is uit China. Het is een grappig en vrolijk hondje dat veel gehouden wordt als gezelschapsdier. Door zijn grote ogen en royale vacht ziet het beestje er zeer aandoenlijk uit en doet het waarschijnlijk menig harten smelten. Echter kunnen deze beestjes een pittig karakter hebben en zijn ze niet bang om voor zichzelf op te komen. Verder hebben deze honden de neiging om zich zeer te hechten aan één persoon welke ze vervolgens zien als hun baasje. Ze zijn zeer loyaal aan hun eigenaar en houden over het algemeen niet heel erg van vreemden.

De Pekinees zit bij de FCI in Rasgroep 9 onder de noemer gezelschaps- en dwerghonden.

Land van herkomst: China
Huidige en oorspronkelijke taken van de Pekinees: Gezelschapshond

Uiterlijk

Schouderhoogte van de Pekinees: Ongeveer 20 centimeter.
Gewicht: Mannetjes wegen 3,2-5 kg, vrouwtjes 3-4,5 kg. Grotere individuen worden ook gevonden, wiens gewicht 8, en zelfs 10 kilogram bereikt. De Dwerg Pekinees bestaat, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, niet, maar in elk nest kan er een “mini” -soort zijn, waarvan het gewicht niet meer dan 2,7 kg is.

Hoofd: Het voorhoofd is breed en plat tussen de oren, niet bolvormig. Een diepe, scherpe overgang van het voorhoofd naar de snuit. De ogen staan ​​wijd uit elkaar, de snuit is kort en breed, omgekeerd, met een dwarse plooi op de brug van de neus en een grote onderkaak. De neus is zwart met brede neusgaten. Profielstomp, neus op ooghoogte.
Lichaam: Ze hebben een stevige lichaamsbouw met zware botten. De rug is recht. De staart is hoog aangezet en wordt gebogen over de rug gedragen. De hals is kort.

Vacht: Lange, rechte vacht. De bovenvacht is vrij hard. De ondervacht is zacht.
Kleuren: Alle kleuren zijn toegestaan, behalve albino en leverkleur.

Pekinees-Depositphotos_126024814_S

Gedrag en Karakter van de Pekinees

De Pekinees is een klein gezelschapshondje, welke van oorsprong afkomstig is uit China. Tegenwoordig is het een populaire hond voor veel mensen met name door zijn uitgesproken karakter. Het zijn aanhankelijke honden, maar stellen zich niet afhankelijk op. Ze zijn evenwichtig en behoorlijk moedig. Dit klein hondenras heeft zijn eigenzinnige kanten.

Dit ras is meer dan 2000 jaar oud en het is in deze periode weinig veranderd. Het enige verschil is dat moderne pekinees fokkers en keurmeesters op hondenshows de voorkeur geven aan een Pekinees met langer haar dan met middellange vacht. De rasstandaarden van de Pekinees zorgen voor een verscheidenheid aan kleuren, maar de meest voorkomende is zwart-rood, de meeste  voorkomende Pekinees van deze specifieke kleur. Er worden ook zwarte en fawn Pekingeesjes gevonden, maar de zeldzaamste kleur is wit, het is een onvoorwaardelijke favoriet op tentoonstellingen. De snuit is bijna altijd zwart bij de Pekingees, met diepbruine ogen. Misschien was er ooit een lijn van de Engelse blauwe pekinees (d.w.z. visueel grijs). Albinohonden voldoen niet aan de rasstandaard van de Pekinees.

Deze prins herinnert de eigenaars graag aan zijn koninklijke afkomst en wacht op verwennerij en koestering. Maar hij kan geen breekbare of verwende hond worden genoemd, hij kent geen angst en is een grote fanaticus. Hij kan omgaan met kinderen, maar hij beschouwt zichzelf nog steeds als de eerste persoon in het huis en heeft veel aandacht nodig, dus dit ras is meer geschikt voor een gezin zonder kinderen. Hij kan niet lang alleen blijven. Daarom kan hij beginnen de woonkamer op zijn eigen manier op te ruimen. Hij is onafhankelijk en arrogant van aard, maar als hij je zijn genegenheid geeft, zul je zijn liefde en toewijding zeker waarderen.
Happy Pekingese dog Pekinees-Depositphotos_274261982_S

Hoe sociaal is de Pekinees

Met soortgenoten gaan ze redelijk goed om. Dit geldt ook voor de omgang met andere huisdieren, mits ze wel goed gesocialiseerd zijn. Goed socialiseren van je hond is de boodschap. Voor kleine kinderen zijn ze niet heel erg geschikt, omdat ze niet in hun doen en laten gestoord willen worden. Tegenover mensen die ze niet kennen, stellen ze zich afzijdig op.

Beweging

De Pekinees hoeft niet vaker dan 3 keer per dag een blokje te lopen. Vooral op warme dagen liggen ze liever in de schaduw, dan dat ze een ommetje moeten wandelen. Door hun kleine omvang passen ze perfect in de fietsmand. Doe geen belastende activiteiten met een Pekinees, een ritje met de fiets is voor deze kleine rakker al meer dan genoeg.

pekinees op de fiets

De Pekinees opvoeden

De Pekinees heeft een zeer eigenwijs karakter, maar daarnaast ook zeer moedig en beschermend tegenover zijn baasje. Het hondenras is zeer populair vooral als eenpersoons hondje. Het kan goed overweg met andere honden, mits het hiermee is opgegroeid. Anders kan het de neiging hebben om zich dominant op te stellen om op deze manier zijn baasje te beschermen. Het is daarom belangrijk om een jonge hond, zoals een Pekinees pup, te voorzien van een goede opvoeding. Hiervoor kan je terecht bij bijvoorbeeld een trainingscursus, puppycursus of wanneer je veel verstand hebt van de opvoeding van een jonge hond, kan je het zelf doen.

Trainen

Een jonge pup moet nog veel leren van zijn eigenaar, zodat je later geen last hebt van een vervelend karakter of ongewenst gedrag. De Pekinees staat bekend om zijn eigen wil, maar toont daarnaast wel veel loyaliteit tegenover zijn baasje. Omdat deze hond nogal de neiging heeft om zichzelf op te voeden door zijn eigenwijze wil, is het van belang om consequent en rechtvaardig je nieuwe pup op te voeden. Na een goede opvoeding luistert de Pekinees uitstekend naar zijn baasje en heb je echt een vriend voor het leven.

Ze leren het snelst door goed gedrag te belonen met bijvoorbeeld voedsel. Wees altijd consequent, zodat u later niet opgescheept zit met een hond die alleen zijn eigen gang gaat.

Omgang met kinderen

De Pekinees is lief voor kinderen, maar door zijn soms wat onberekenbare gedrag is het niet altijd een geschikte hond voor kinderen. Deze kleine hondjes kunnen soms wat onvoorspelbaar, ondanks het feit dat ze over het algemeen zeer vriendelijk zijn. Een geschikte hond voor kinderen is het daarom ook niet. Maar natuurlijk hangt dit af van de hond, want niet iedere hond heeft hetzelfde karakter. Toch is de Pekinees over het algemeen niet erg gesteld op kinderen, maar ze kunnen wel vriendelijk met ze omgaan als ze dit willen. Door zijn karakter is de Pekinees niet heel geschikt als gezinshond, maar kan het beter gehouden worden als eenpersoons hond.

Pekinees-Depositphotos_178828036_S

Verzorging

Elke hond moet je verzorgen, maar naast de algemene verzorging dien je bij de Pekinees extra aandacht te schenken aan zijn lange vacht. Natuurlijk is het bij elk hondenras belangrijk om de vacht goed te verzorgen en dit geldt daarom ook voor de Pekinees. De Pekinees staat bekend om zijn overvloedige vacht en het is van belang om deze goed te onderhouden. Laat de hond daarom al van jongs af aan wennen aan deze routine, zodat je later geen problemen krijgt met de verzorging van de vacht. Vanwege de dikke vacht kan je het beste gebruik maken van een grove bostel om het geheel klitvrij te houden. Regelmatig een bezoekje brengen aan een trimsalon is geen overbodige luxe.

Puppy van een Pekinees

Bij de aanschaf van een Pekinees is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten. Laat je niet verleiden door het uiterlijk van deze schattige hondjes, want ze kunnen soms een pittig karakter hebben. Over het algemeen zijn het lieve en aanhankelijke hondjes, maar dit zijn ze lang niet met iedereen, want de Pekinees heeft hierin zijn eigen voorkeuren. Maar wanneer je eenmaal het vertrouwen gewonnen hebt van dit beestje heb je een vriend voor het leven.

Ben je op zoek naar een Pekinees puppy ? Zoek een goede en erkende fokker van dit prachtig hondenras. Een puppy kost gemiddeld tussen 1000 en de 1500 euro met stamboom.

De geschiedenis van de Pekinees

Pekinees is een kleine en pluizige hondje dat meer dan 2000 jaar geleden in het oude China zijn gefokt. Hun naam komt van de stad Beijing. De Chinezen zelf noemen de Pekingese Dogs Fu, en hoeveel dit ras wordt vereerd in China kan worden beoordeeld aan de hand van het ongelooflijke aantal kunstwerken die de Pekingees afbeelden. Men geloofde dat dit kleine bewakingsgeesten waren, en zelfs de Pekingees leken meer op kleine leeuwen dan op honden.

Legende
Er is een oude Chinese legende over de oorsprong van de Pekingese: volgens deze legende werd de leeuwenkoning in de oudheid verliefd op een aap en nam haar als zijn vrouw; een baby uit dit huwelijk heeft het grappige uiterlijk van de moeder en het trotse karakter van de vader geërfd.

Deze koninklijke hond kwam in 1860 naar Europa nadat de Britten het Zomerpaleis in Beijing hadden veroverd, waarna de vijf Pekinees van de keizer als trofeeën werden meegenomen uit de vrouwelijke kamers van het paleis. Voorafgaand aan dit, was niemand toegestaan ​​om deze hond te bezitten, behalve leden van de keizerlijke familie, en de doodstraf wachtte op degene die hem wilden stelen. De Pekinees werd voor het eerst gepresenteerd op een tentoonstelling in Europa aan het einde van de 19e eeuw. De eerste club werd in 1909 in de Verenigde Staten

Pekinees-Depositphotos_16984711_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 214

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!