...

Hollandse Smoushond

hollandse smoushond Depositphotos_387906352_S
5
(244)

Hollandse Smoushond

De Nederlandse Smoushond werd in de 19e eeuw gebruikt als ratten- en muizenvanger in stallen en als metgezel voor paarden en koetsen. De interesse in het ras vervaagde daarna echter langzaam en de Nederlandse Smoushond stierf officieel kort na de Tweede Wereldoorlog uit. Gelukkig werd de interesse in het ras nieuw leven ingeblazen toen een teruggevonden exemplaar werd tentoongesteld op een jaarlijkse hondenshow. Riek Barkman fokte Nederlandse Smoushonden terug uit een bijna uitgestorven staat. Ze worden nu beschouwd als huisdieren van het hoogste niveau en geliefd bij velen. Bijna 1.500 van hen wonen momenteel in Nederland. De Hollandse Smoushond is een van de negen hondenrassen uit Nederland.

Hollandse Smoushond – FCI Rasgroep 2

De Hollandse Smoushond behoort tot de rasgroep van de Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

Land van herkomst: Nederland
Huidige en oorspronkelijke taken: Stalhond en rattenvanger
Andere namen voor Hollandse Smoushond: Hollandse Griffon, Hollandse Smous, Smoushond
Levensverwachting: tussen de 13 en 14 jaar

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 37 en 42 cm. – Teven tussen de 35 en 40 cm.
Gewicht: Ongeveer 10 kilo.

Hoofd
De Hollandse Smoushond heeft een breed en kort hoofd. De oren zijn klein, dun en driehoekig van vorm. En worden hangend gedragen. De ogen zijn groot en rond, maar mogen niet uitpuilen. De voorkeur gaat uit naar een schaargebit.
Lichaam
Deze hond is vierkant gebouwd maar mag niet grof of plomp zijn. De rug is recht. De staart is aan de korte kant en wordt hoog gedragen. De voeten zijn gesloten, rond en klein.

Vacht: De vacht is ruw en grof. Het haar is tussen de 4 en 7 centimeter lang. De Hollandse Smoushond heeft een duidelijke snor, baard en wenkbrauwen.
Kleuren: Strogeel.

hollandse smoushond Depositphotos_337394282_S

Karakter Hollandse Smoushond

De Hollandse Smoushond is een hondenras dat wordt gekenmerkt door een vriendelijk, extravert karakter. Ze zijn van nature speels, energiek, aanhankelijk en zachtaardig. Meestal kunnen ze goed overweg met andere huisdieren zoals katten en kinderen. Een Nederlandse Smoushond is een intelligente hond die alles doet voor zijn baasje. Smous-puppy’s hebben minimale opvoeding nodig vanwege hun gemakkelijke opvoeding. Ongeacht het hondenras moeten ouders echter consequent zijn bij het opvoeden van hun puppy’s.

Sociaal

Ze kunnen het uitstekend vinden met kinderen en andere huisdieren. Met andere soortgenoten gaat hij normaal gesproken ook goed om. De baas komt op de eerste plaats. Het wordt sterk aanbevolen om uw hond vanaf het begin naar een goede hondenschool te brengen. Zo kunnen ze alle heerlijke geuren ervaren. Honden op school kunnen communiceren met andere huisdieren en hun baasjes, trainers en andere honden. Na de puppycursus kan het Smousje extra lessen volgen. Als Smous houdt hij van de meeste activiteiten en heeft hij regelmatig beweging nodig. Hij houdt ervan om activiteiten te ondernemen met zijn baasje.

Omgang

Dit zijn vriendelijke, vrolijke, gezellige en actieve honden. Ze zijn gevoelig voor harde woorden. Hij is speels en aanhankelijk.

Beweging

Deze honden zijn onvermoeibaar. Over het algemeen past deze hond zich goed aan. De Nederlandse Smoushond doet graag mee aan hondensporten zoals hondendansen, behendigheid en flyball. Ze zijn ook extreem energiek en houden ervan te zwemmen. Ook op de hondenschool kan deze hond veel activiteiten mee doen. Er zijn veel leuke cursussen om uit te kiezen, waaronder hondenfrisbee, doggy dance, dog flyball, hoopers, tracking, steppen en suppen.

Opvoeding

Het is een hond die graag iets voor u doet. Hij is intelligent en makkelijk op te voeden. Blijf wel consequent bij dit ras. Het meest bereikt u met een afwisselende training, die op een vrolijke manier gebracht wordt.

Verzorging

Bij een echte Smouzenvacht moet u de hond twee keer per jaar plukken. Voor de rest hoeft u de Hollandse Smoushond niet te borstelen. De hond hoeft in principe niet gewassen te worden, omdat dit schadelijk kan zijn voor de huid. Om schade tijdens het plukken tegen te gaan moet u de huid nooit mee omhoog trekken. Heeft u een Smoushond met een doezige vacht dan kan alleen de rug geplukt worden. De rest van de vacht moet bij een Smoushond met een doezige vacht wel geregeld geborsteld worden. Hiervoor kan een groftandige kam gebruikt worden.

Gezondheid en puppy info

Het Smoushond-ras heeft een strikt fokbeleid gericht op gezondheid en temperament. Hierdoor zijn ze vrij van genetische aandoeningen of erfelijke ziekten. In één woord, de Smoushond kan over het algemeen als gezond worden beschouwd. Wanneer een pup wordt verkocht, wordt deze ingeënt en ontwormd. Ze hebben ook een hondenpaspoort waarop staat wanneer hun volgende gezondheidscheck vereist is. Smoushond-honden hebben de neiging om een ​​vrij lang leven te leiden met de juiste zorg en lichaamsbeweging.

hollandse smoushond Depositphotos_4099719_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 244

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!