Hollandse Smoushond

4.3
(14)

Hollandse Smoushond – FCI Rasgroep 2

Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

Land van herkomst
Nederland
Huidige en oorspronkelijke taken
Stalhond en rattenvanger

Andere namen voor Hollandse Smoushond: Hollandse Griffon, Hollandse Smous, Smoushond

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 37 en 42 centimeter.
Teven tussen de 35 en 40 centimeter.
Gewicht
Ongeveer 10 kilo.
Hoofd
De Hollandse Smoushond heeft een breed en kort hoofd. De oren zijn klein, dun en driehoekig van vorm. En worden hangend gedragen. De ogen zijn groot en rond, maar mogen niet uitpuilen. De voorkeur gaat uit naar een schaargebit.
Lichaam
Deze hond is vierkant gebouwd maar mag niet grof of plomp zijn. De rug is recht. De staart is aan de korte kant en wordt hoog gedragen. De voeten zijn gesloten, rond en klein.
Vacht
De vacht is ruw en grof. Het haar is tussen de 4 en 7 centimeter lang. De Hollandse Smoushond heeft een duidelijke snor, baard en wenkbrauwen.
Kleuren
Strogeel.

Gedrag

Karakter
Dit zijn vriendelijke, vrolijke, gezellige en actieve honden. Ze zijn gevoelig voor harde woorden. Hij is speels en aanhankelijk.
Sociaal
Ze kunnen het uitstekend vinden met kinderen en andere huisdieren. Met andere soortgenoten gaat hij normaal gesproken ook goed om. De baas komt op de eerste plaats.

Omgang

Beweging
Deze honden zijn onvermoeibaar. Ze vinden het heerlijk om lange wandelingen te maken, te zwemmen en te apporteren. Over het algemeen past deze hond zich goed aan.
Opvoeding
Het is een hond die graag iets voor u doet. Hij is intelligent en makkelijk op te voeden. Blijf wel consequent bij dit ras. Het meest bereikt u met een afwisselende training, die op een vrolijke manier gebracht wordt.
Verzorging
Bij een echte Smouzenvacht moet u de hond twee keer per jaar plukken. Voor de rest hoeft u de Hollandse Smoushond niet te borstelen. De hond hoeft in principe niet gewassen te worden, omdat dit schadelijk kan zijn voor de huid. Om schade tijdens het plukken tegen te gaan moet u de huid nooit mee omhoog trekken. Heeft u een Smoushond met een doezige vacht dan kan alleen de rug geplukt worden. De rest van de vacht moet bij een Smoushond met een doezige vacht wel geregeld geborsteld worden. Hiervoor kan een groftandige kam gebruikt worden.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.3 / 5. Aantal beoordelingen: 14

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!