...

Aidi

Aidi of Atlashond Depositphotos_12868322_S
5
(254)

Aidi of Atlashond

De Aidi of Atlas hond komt oorspronkelijk uit Marokko en is samen met de sloughi het enige internationaal erkende Marokkaanse hondenras. Aidi of Atlas-honden zijn zeer goede waakhonden, beschermen hun gezin en zijn niet agressief. Dit ras is niet gefokt om met zijn eigenaar te werken. In het land van herkomst wordt de hond nog dagelijks gebruikt als kudde- en erfwacht. Het zelfstandig kunnen handelen is een van de kwaliteiten die daarvoor nodig zijn.

De Aidi of Atlas Mountain Dog is sterk, gespierd, intelligent en alert. Dit ras uit Marokko is ook niet gefokt voor show- of gezelschapsdoeleinden en is geen luie hond. Hij heeft een ervaren en stevige opleiding nodig. Wat zijn traditie betreft, is dit ras zeker de moeite waard om te houden, maar niet echt geschikt als huisdier of gezinshond vanwege zijn eigen en zelfstandig leven. De Aidi beschikt over jachtcapaciteiten en een goed geurvermogen. In Marokko wordt hij bij de jacht vaak gecombineerd met de sloughi , die de prooi achtervolgt die de Aidi op geur heeft gelokaliseerd.

Aidi of Atlashond – FCI Rasgroep 2

De Aidi of Atlashond behoort tot de groep van Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

Land van herkomst: Marokko
Huidige en oorspronkelijke taken: Waakhond, voornamelijk kuddebewaker

Uiterlijk

Schofthoogte Aidi reu: 61 cm
Schofthoogte Aidi teef: 53 cm

Gewicht Aidi reu: 25 kilo
Gewicht Aidi teef: 23 kilo

Hoofd
Het hoofd is kegelvormig, met een vlakke en grote schedel. De Aidi heeft een voorhoofdgroef. De snuit is korter dan de schedel en de stop is duidelijk. De oren worden in rust achterover geslagen. De blik is oplettend en levendig.
Lichaam
Het is een beweeglijke en krachtige hond. De brede rug is niet te lang. De borst is ruim en diep. De staart is lang en reikt minstens tot de sprong. De voorbenen zijn goed gehoekt. De voeten zijn rond en stevig.
Vacht
De halflange vacht is dicht en stokharig. Het haar is ongeveer 6 centimeter lang.
Kleuren
Vachtkleuren zijn wit, zwart, zwart en wit, lichtrood en geelbruin.

Aidi - Depositphotos_12868326_S.jpg

Oorsprong

De Aidi komt oorspronkelijk uit het Atlasgebergte van Noord-Afrika. De hond heeft nooit als herdershond gewerkt, hoewel de standaard uit 1963 werd gepubliceerd onder de naam Atlas Sheepdog; dit werd gecorrigeerd in 1969. De Aidi, een moedige hond, woonde en werkte in het Atlasgebergte van Noord-Afrika en beschermde zijn eigenaar en eigendommen tegen wilde katten, andere roofdieren en vreemden. Dit ras wordt ook wel de Berber genoemd, naar de Berberstammen die het gebruikten, en vertoont enige gelijkenis met de Pariah-honddie wordt verondersteld zijn voorouders te delen.

Als verdediger van nomadische woestijnstammen werden de meest waakzame en agressieve honden ’s nachts rond de omtrek van het kamp vrijgelaten. De Aidi staat historisch gezien niet hoog aangeschreven bij de stammen, noch worden de meeste niet-sloughi-honden en andere rassen als nobel beschouwd. Marokkanen hebben echter onlangs een club opgericht om de zuiverheid van het ras te beschermen dat zoveel rollen heeft gespeeld als beschermer, jager, politiehond en huisdier. Terwijl Aidi vooral als werkhond werd gebruikt, wordt hij in het land steeds meer als huishond gebruikt. Dit ras is ook een goed stadshuisdier als het taken en voldoende beweging heeft om het gelukkig en gelukkig te houden.

Gedrag en karakter van de Aidi

De Aidi is sober, oplettend en evenwichtig. Deze honden zijn zeer waaks, energiek en zeer beschermend en zou een uitstekende waakhond zijn. Het is een hond die gesteld is op het gezin, maar tevens erg eigenzinnig kan zijn. Het is een krachtige hond die ook behendig, alert en klaar voor actie is. Omdat het een gevoelig ras is, moet de hond vanaf zeer jonge leeftijd een passende training krijgen. Het moet worden blootgesteld aan zoveel mogelijk sociale omstandigheden, zodat het een ideaal gezinshuisdier is.

Hoe sociaal is een Aidi

In aanleg kunnen ze het goed vinden met andere huisdieren. Ook met kinderen kunnen ze het doorgaans prima vinden. De reuen kunnen ten opzichte van andere reuen dominant zijn. Tegenover vreemden zijn ze afstandelijk.

Omgang en beweging

De Aidi heeft veel lichaamsbeweging nodig. Een paar korte wandelingetjes per dag is te weinig. Een goed opgevoede hond kan prima naast de fiets lopen. In een omheinde tuin kan de Aidi een deel van zijn energie kwijt als je geen lange dagelijkse wandelingen kunt maken. Deze actieve honden hebben veel beweging nodig. Je komt er niet mee weg door gewoon een blokje om te lopen. Zonder voldoende beweging zijn Atlas-honden vatbaar voor gedragsproblemen.

Opvoeding

Dit hondenras is niet gefokt om samen te werken met zijn baas. In het land van herkomst wordt deze hond nog altijd dagelijks ingezet als bewaker van kudde en erf. Zelfstandig kunnen handelen is hiervoor een van de benodigde eigenschappen. De ‘Will-to-please’ is dan ook nauwelijks aanwezig bij dit ras. Als ze op jonge leeftijd goed gesocialiseerd worden, kunnen ze echter wel de nodige basisbeginselen worden bijgebracht. Als je naast het fysieke werk de Aidi ook mentaal uitdaagt, heb je een geweldige hond.

Verzorging

De vacht van de Aidi kan een keer in de week grondig geborsteld worden. Zit de Aidi in de verharingsperiode dan kan een dagelijkse borstelbeurt noodzakelijk zijn. Was de vacht alleen als deze erg vuil wordt, bij voorkeur in de zomer met een speciale hondenshampoo. In bijna alle gevallen is een wasbeurt één of twee keer per jaar voldoende.

Voeding voor de Aidi

Veel problemen kunnen worden voorkomen als u zorgt voor een zeer goede hondenvoeding. Wees verstandig en geef uw hond kwaliteitsvoer zodat uw hond een gezond en gelukkig leven kan leiden. Het beste hondenvoer hoeft niet duur te zijn, maar wel alle elementen bevatten die nodig zijn bij de groei en leeftijd van je hond !

Gezondheid

Er wordt zelden gefokt met dit ras. Het voordeel hiervan is dat er nauwelijks gezondheidsproblemen zijn. Dat blijkt ook uit de levensverwachting van maar liefst 15 jaar! Toch zijn er op bepaalde leeftijden ouderdomsziekten aan verbonden. Dit is net als bij andere hondenrassen die een bepaalde leeftijd bereiken.

Een hondenmand voor een Atlas-hond?

Het is het beste om een ​​stevige hondenmand te kopen. De juiste maat voor de Atlas is minstens 70 cm x 110 cm. Ook als volwassene kan uw Atlas-puppy heerlijk op een hondenkussen van dit formaat liggen.

Puppy-info

Als u de eigenaar wilt worden van een absoluut gezonde Atlashond, koop dan een puppy alleen bij vertrouwde Atlashond hondenfokkers of ga via een Atlashond kennelclub. Zorg ervoor dat de fokker beschikt over de nodige documenten. Koop geen katten in zakken en ga op zoek naar enkele fokkers om dit hondenras te vergelijken met elkaar.

Wat kost een puppy Aidi met stamboom : Een pup van deze honden met stamboom of afstammingsbewijs kost doorgaans 1.000 tot 1.500 euro. Als het je niet uitmaakt of het een rashond is, is het asiel zeker een bezoekje waard.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 254

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!