Aidi

3.7
(3)

Aidi – FCI Rasgroep 2

Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

Land van herkomst
Marokko
Huidige en oorspronkelijke taken
Waakhond, voornamelijk
kuddebewaker

Uiterlijk

Schouderhoogte
Tussen de 52 en 62 centimeter.
Gewicht
Hoofd
Het hoofd is kegelvormig, met een vlakke en grote schedel. De Aidi heeft een voorhoofdgroef. De snuit is korter dan de schedel en de stop is duidelijk. De oren worden in rust achterover geslagen. De blik is oplettend en levendig.
Lichaam
Het is een beweeglijke en krachtige hond. De brede rug is niet te lang. De borst is ruim en diep. De staart is lang en reikt minstens tot de sprong. De voorbenen zijn goed gehoekt. De voeten zijn rond en stevig.
Vacht
De halflange vacht is dicht en stokharig. Het haar is ongeveer 6 centimeter lang.
Kleuren
Alle kleuren zijn toegestaan.

Gedrag

Karakter
De Aidi is sober, oplettend en evenwichtig. Ze zijn zeer waaks en beschermend. Het is een hond die gesteld is op het gezin, maar tevens erg eigenzinnig kan zijn.
Sociaal
In aanleg kunnen ze het goed vinden met andere huisdieren. Ook met kinderen kunnen ze het doorgaans prima vinden. De reuen kunnen ten opzichte van andere reuen dominant zijn. Tegenover vreemden zijn ze afstandelijk.

Omgang

Beweging
De Aidi heeft veel lichaamsbeweging nodig. Een paar korte wandelingetjes per dag is te weinig. Een goed opgevoede hond kan prima naast de fiets lopen. In een omheinde tuin kan de Aidi een deel van zijn energie kwijt.
Opvoeding
Dit hondenras is niet gefokt om samen te werken met zijn baas. In het land van herkomst wordt deze hond nog altijd dagelijks ingezet als bewaker van kudde en erf. Zelfstandig kunnen handelen is hiervoor een van de benodigde eigenschappen. De ‘Will-to-please’ is dan ook nauwelijks aanwezig bij dit ras. Als ze op jonge leeftijd goed gesocialiseerd worden, kunnen ze echter wel de nodige basisbeginselen worden bijgebracht.
Verzorging
De vacht van de Aidi kan een keer in de week grondig geborsteld worden. Zit de Aidi in de verharingsperiode dan kan een dagelijkse borstelbeurt noodzakelijk zijn.

Puppy-info

Fokker Aidi met stamboom

het nieuwe puppyboek

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 3.7 / 5. Aantal beoordelingen: 3

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!

alles voor dieren bopets