...

West-Siberische Laika

West-Siberische Laika - Portret baikal en Purga
4.7
(43)

West-Siberische Laika

De West-Siberische Laika is een uitstekende en onverschrokken jager. Ze zijn zachtaardig, gevoelig en zeer aanhankelijk. Deze honden zijn zeker niet angstig en hebben een sterke persoonlijkheid. De West-Siberische Laika is een werkhond die niet moeilijk te trainen is, maar deze honden vragen wel een consequente en rechtvaardige aanpak van zijn eigenaar. Het zijn echte gezinshonden die veel beweging en geestelijke uitdagingen nodig hebben. Deze hondenrassen zijn prima geschikt voor actieve eigenaars die graag samen wandelen en joggen met hun hond. Deze veelzijdige hond is inzetbaar voor verschillende hondensporten zoals speurwerk, behendigheid (agility) en reddingswerk.

West-Siberische Laika – FCI Rasgroep 5

De West-Siberische Laika behoort tot de groep van Spitsen en honden van het oerhondtype Sectie 2 Noordelijke jachthonden
Land van herkomst : Rusland – West-Siberie
Huidige en oorspronkelijke taken : Jachthond voor allerlei soorten wild; Geen sledehond of speurhond!
Temperament: Stabiel, gelijkmatig gehumeurd. Een krachtige hond met een zeer goed ontwikkeld reukvermogen om wild op te speuren met een alerte, gevoelige en uitgesproken passie voor jagen, is net zo dol op jagen met veren als bont wild. Zelfbewust en alert op vreemden.
Temperament: Levendig, Beschermend, Territoriaal

Uiterlijk van de West-Siberische Laika

Hoogte: Vrouwelijk: 52–58 cm, Mannelijk: 55–62 cm
Kleuren: De kleuren zijn grijs met roodbruin, rood met roodbruin, grijs, rood, reekleurig, roodbruin in alle tinten en zuiver wit of een combinatie van deze kleuren.
Gewicht: Vrouwelijk: 18–25 kg, Mannelijk: 18–30 kg

De West-Siberische Laika behielden de kenmerken van wilde voorouders onder invloed van natuurlijke selectie. Dit is een hond van gemiddelde en bovengemiddelde lengte met een sterk skelet. De reuen zijn groter en gespierder dan de teven. De schoft is goed ontwikkeld, de rug is breed, het kruis is matig lang en licht aflopend. De staart wordt abrupt gebogen door een ring op de rug of op de dij.

Het hoofd, van bovenaf gezien, is scherp wigvormig en heeft een vorm van een langgerekte gelijkbenige driehoek, met een matig brede schedel. De snuit is scherp, lang, maar niet smal, met enige uitzetting in het gebied van de hoektanden. De overgang van het voorhoofd naar de snuit is uitgesproken, maar niet scherp. De neus is zwart; bij witte honden kan hij bruin zijn. Oren zijn rechtopstaand, beweegbaar, hoog aangezet. De ogen zijn klein, ovaal, donkerbruin, met een schuin gedeelte van de oogleden en zitten iets dieper dan andere soorten husky’s.

De vacht van de West-Siberische Laika is dicht, stug en recht, met een zachte maar dikke ondervacht.

Oorsprong

De West-Siberische Laika komt oorspronkelijk uit de Noord-Oeral en West-Siberië. De huidige West-Siberische Laika’s zijn ontstaan uit twee typen: de Mansijskaja en de Chantejskaja Laika. De twee typen tonen veel overeenkomst qua afmeting, kleur en gebruik.

Echter zijn er wel wat verschillen op te merken. Het Mansijskaja type is lichter gebouwd, heeft een minder uitgesproken stop, een smaller hoofd, een langere voorsnuit, heeft minder vacht en geen halskraag. Het Chantejskaja type is zwaarder gebouwd, heeft een bredere schedel, een duidelijkere stop, een kortere snuit en is rijker behaard met een goed ontwikkelde halskraag. In de huidige West-Siberische Laika’s zijn beide typen vermengd, echter is vaak nog een uitgangstype te herkennen.

Karaktereigenschappen van de West-Siberische Laika

De West-Siberische Laika is evenwichtig, zelfbewust en zelfverzekerd. Hij is aanhankelijk en loyaal naar het gezin en de roedel. Ook is hij sociaal en vriendelijk tegen vreemden en vertoont hij geen agressie naar mensen. Uit zichzelf zal hij niet snel een gevecht met andere honden beginnen, maar indien nodig kan hij zich goed en effectief verdedigen, hij vecht nooit zonder reden.

De West-Siberische Laika is intelligent en leergierig, maar niet slaafs en heeft dus uitdagingen nodig en niet repetatief elke keer hetzelfde loetenn uitvoeren. Hij moet op een zachte en vriendelijke manier worden opgevoed, waarbij een harde aanpak moet worden voorkomen.

De West-Siberische Laika is een energieke hond met een zeer goed uithoudingsvermogen. Hij heeft veel beweging nodig,.Daarnaast bezit iedere Laika een goed tot zeer goed ontwikkeld jachtinstinct. Dit betekent dat de kans groot is dat de hond, zodra de gelegenheid zich voordoet, achter wild aan gaat. Door de wijze waarop een Laika jaagt, is het niet onwaarschijnlijk dat de eigenaar een paar uur geduld moet hebben, voordat de hond terugkomt. In veel landen is dit niet toegestaan en wordt een zelfstandig jagende hond zelfs doodgeschoten.

Daarom is het zeer belangrijk dat men zich bij de keuze voor een Laika niet alleen laat leiden door het natuurlijke uiterlijk van dit ras, maar zich realiseert dat er ook natuurlijk gedrag bij hoort en dat er aan het houden van een Laika als huishond consequenties vastzitten, zoals het vinden van een manier waarop de hond zijn energie kwijt kan en zijn jachtinstinct kan gebruiken.

West-Siberische-Laika-Purga-en-Baikal-staand-in-bos-Noorwegen

Trainen en omgang

De West-Siberische Laika heeft een zeer goed ontwikkeld oriëntatievermogen en een sterk instinct tot zelfbehoud. De laika is een maximum aan natuur, dat wil zeggen dat al het natuurlijke hondengedrag nog in hem aanwezig is. Mensen die verwachten dat de hond slaafs zal volgen en zelf geen initiatief neemt is niet geschikt als eigenaar van dit bijzonder hondenras.

De West-Siberische Laika is vooral geschikt voor actieve mensen die er graag op uittrekken in de natuur.

West-Siberische Laika ’s zijn vriendelijk en hebben na hun opvoeding goed contact met mensen, indien nodig kunnen ze hun familieleden beschermen tegen vreemden. Huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid en samenwonen, worden kalm behandeld, in tegenstelling tot wilde of gewoon onbekende dieren die ze met hun aangeboren agressie willen achtervolgen.

Opvoeding

Bent u onervaren, wispelturig of onevenwichtig, dan is dit hondenras niet geschikt voor u. Een eigenaar die rustig en sportief is vormt een goede combinatie. Ze zijn intelligent en leren vrij snel nieuwe commando’s. Een duidelijke, consequente en liefdevolle opvoeding is noodzakelijk. Een harde opvoeding is uit den boze. Besteed erg veel tijd en aandacht aan een goede socialisatie, zodat ze de kans krijgen om op te groeien tot een evenwichtige en stabiele hond.

Gezondheid

De West-Siberische Laika is een gezond ras. Er komen weinig gezondheidsproblemen voor. Wel zijn er enkele gevallen van epilepsie, oogproblemen en gebitsproblemen bekend. Erfelijke ziekten voor het ras zijn niet rasgebonden.

Verzorging

West-Siberische Laika ’s zijn actief en hebben voldoende bewegingsvrijheid en goede portie stress nodig. Ze leven het liefst buiten en kunnen zich niet aanpassen aan het leven in het appartement. Ze voelen zich comfortabel in bijna alle klimatologische omstandigheden en zijn meer dan andere rassen aangepast aan een sterk continentaal klimaat.

Voor de verzorging van de tanden wordt aanbevolen om deze minstens twee keer per week te poetsen. Controleer de oren regelmatig. De oren moeten zuiver en vrij van schimmels, parasieten en andere infecties zijn. Bij kwetsuren aan de oren wordt aanbevolen om de wonden onmiddellijk te behandelen met een ontsmettingsmiddel en een helende zalf aan te brengen.

De ogen. Een andere zwakke plek van werkende jachthonden zijn de ogen. Controleer regelmatig de ogen op ontstekingen, vervuiling en roodheid. Vraag meer informatie aan de dierenarts om een verder ontstekingsproces te voorkomen.

Tot slot, regelmatig de klauwen knippen met een goede nagelschaar en regelmatig een dierenarts bezoeken om tijdig te vaccineren en te ontwormen.

Vachtverzorging

De West-Siberische Laika heeft een rijke, dichte vacht, bestaande uit harde buitenharen. Ze hebben een natuurlijke coating die hen beschermt tegen vervuiling, dus deze honden worden vrij zelden gewassen. Twee keer per jaar zal de vacht zich vernieuwen en op dat ogenblik van verharen is het nodig de ondervacht in één maal in zijn geheel te verwijderen met een herdershark.

Voeding

Deze West-Siberische Laika ’s hebben een uiterst effectief metabolisme waardoor ze gemakkelijker honger kunnen weerstaan. Uitgeput tijdens de jacht is de West-Siberische Laika in staat om binnen enkele minuten zijn kracht te herstellen, hiervoor is het voldoende om hem te voeren. Deze honden kunnen prima brokken of vers vlees eten.

De West-siberische Laika puppy

Bij de aanschaf van een West-Siberische Laika puppy moet de toekomstige eigenaar rekening houden dat deze honden wel degelijk veel beweging nog hebben. In geval deze honden te weinig beweging hebben kan het wel eens zijn dat ze nachtwerk verrichten in de woonkamer. Gedurende maximaal twee jaar gedraagt ​​de hond zich als een speelse puppy en het is gemakkelijk om je de gevolgen van dergelijke streken voor te stellen.

Toekomstige eigenaren die niet van plan zijn om dagelijks met hun hond bezig te zijn, trainen en wandelen inbegrepen, mogen zich niet met illusies troosten. Het instinct van de jager is te ontwikkeld bij deze honden en zal leiden tot constante ontsnappingen. Daarom is het de moeite waard om je voor te bereiden op frequente, lange wandelingen, actieve bezigheden, maar zelfs dit zal de jager niet volledig tot rust brengen.

Een puppy kopen

Als je overweegt een West-Siberische Laika puppy te kopen, kan je op zoek gaan naar een betrouwbare fokker. Koop steeds een puppy met stamboom van een ervaren fokker.

Bij het kopen van een West-Siberische Laika puppy wordt aanbevolen om aandacht te besteden aan de moeder en, indien mogelijk aan beide ouders. Het is wenselijk dat de nakomelingen zijn verkregen door geplande paring. Daarnaast is het voor jezelf belangrijk om te beslissen of de hond alleen een werker zal zijn of dat er een tentoonstellingscarrière wordt verwacht. In het laatste geval nemen de vereisten voor de puppy aanzienlijk toe.

Neem je een nieuwe hond in huis, dan is het heel belangrijk dat het klikt tussen jou en de je puppy. Er zijn verschillende hondenrassenclubs in België en Nederland die je een goede fokker kunnen aanduiden. Bezoek onze fokkerspagina voor meer info, deze mensen zijn het best geplaatst u meer informatie te geven over dit bijzonder hondenras.

West-Siberische-Laika-Purga-en-Baikal-staand-in-bos-Noorwegen

West-Siberische Laika

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.7 / 5. Aantal beoordelingen: 43

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!