...

Ierse Waterspaniel

Ierse Waterspaniel
5
(371)

Ierse Waterspaniel

De Ierse waterspaniël is het grootste spaniëlras. Het is direct herkenbaar aan zijn knapperige gekrulde vacht en staart die lijkt op die van een rat. De dappere en hardwerkende Ierse waterspaniël is thuis aanhankelijk, maar ook leergierig en een kampioenszwemmer. Zijn soepel gangwerk helpt hem een ​​lange dag in het veld te doorstaan. De Ierse waterspaniël kan vreedzaam samenleven met andere huisdieren als ze goed gesocialiseerd zijn. Ze aarzelen echter om onbekende bezoekers te verwelkomen, dus hun bezoek wordt vooraf aangekondigd. Ze kunnen goed overweg met kinderen en kunnen zonder problemen bij hen in de buurt zijn.

Ierse Waterspaniel – FCI Rasgroep 8

De Ierse Waterspaniel behoort tot de rasgroep van de Retrievers, opstotende honden en waterhonden.

Land van herkomst: Ierland
Huidige en oorspronkelijke taken: Jachthond.
Temperament: Intelligent, Alert, Actief, Snel, Clownesk, Onderzoekend
Levensverwachting: 10 tot 12 jaar

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 53 en 59 cm. – Teven tussen de 51 en 56 cm.
Gewicht: Mannelijk: 25–30 kg, Vrouwelijk: 20–26 kg

Hoofd
De Ierse Waterspaniel heeft een gewelfde, brede schedel. De voorsnuit is lang en vierkant. De oren zijn erg lang en lobvormig. Ze zijn laag aangezet en worden hangend gedragen.
Lichaam
Het lichaam maakt een vierkante indruk. De rug is kort en recht. De staart is vrij kort en dik. Hij moet bijna op rughoogte gedragen worden. De borst is diep met goed gewelfde ribben. De benen zijn recht met grote voeten.

Vacht: Krullende vacht. Het is erg dicht en mag niet wollig zijn.
Kleuren: Donker leverkleur.

Ierse Waterspaniel Depositphotos_350777092_S

Gedrag

De Ierse waterspaniël is de ultieme sporthond en een actieve, energieke metgezel. Zijn verlangen om te behagen maakt hem relatief gemakkelijk te trainen, maar hij heeft dagelijks veel beweging nodig. Lange wandelingen of trektochten, hardlopen op de fiets, achter een bal aanjagen in de achtertuin of elke dag met andere honden spelen, zal helpen om zijn lichaam en geest thuis gezond, ontspannen en kalm te houden.

Karakter

Ierse Waterspaniels zijn levendige en harde honden. Ze zijn intelligent en hebben een groot uithoudingsvermogen. Over het algemeen zwemmen ze erg graag. Doordat ze intelligent zijn leren ze vrij snel, maar ze hebben hun eigenzinnige kant.

Sociaal

Met kinderen kan de Ierse Waterspaniel het erg goed vinden. Als de socialisatie goed is verlopen zal deze hond harmonieus samenleven met andere huisdieren. Bezoek wordt aangekondigd. Tegenover onbekende visite is hij afwachtend.

Omgang

De Ierse Water Spaniel is slim, speels, enthousiast om te behagen en heeft veel energie. Ze waarderen het dat ze een baan te doen hebben en zullen hard werken om elke taak die hen wordt gevraagd te voltooien. Trainingssessies moeten leuk en boeiend zijn om te voorkomen dat de hond zich gaat vervelen. De Ierse waterspaniël reageert het best op positieve en op beloning gebaseerde trainingsmethoden. Ze zijn van nature empathisch en geweldig voor service- of therapiewerk. De Ierse waterspaniël is ook geweldig in hondensporten zoals behendigheid, flyball, tracking en dokduiken. Ze kunnen ook uitblinken in jagen, hoeden en apporteren.

Beweging

Het uithoudingsvermogen is zeer groot. Ze zijn dol op zwemmen en apporteren. Wanneer u de hond voldoende beweging geeft, is hij in huis erg rustig. Hun jachtinstinct is nog duidelijk aanwezig. Zolang het contact met de baas goed is, zal hij niet heel snel de neiging hebben om de benen te nemen.

Opvoeding

Deze honden hebben een baas nodig die consequent en duidelijk is. Wissel de trainingen af met leuke oefeningen. Wees niet toegeeflijk, anders gaat de hond op den duur zijn eigen gang.

Ierse Waterspaniel Depositphotos_350772274_S

Gezondheid

Het is belangrijk om gezondheidsproblemen te bespreken met zowel uw dierenarts als de fokker van een puppy die u van plan bent een puppy te kopen. De Ierse waterspaniël kan slecht reageren op sulfa-antibiotica, evenals op sommige ontwormingsmedicatie. Over het algemeen zijn Ierse Water Spaniels gezonde honden en goede fokkers zullen hun puppy’s screenen op ziekten zoals dysplasie in hun ellebogen en heupen, allergieën en hypothyreoïdie. Houd er rekening mee dat de meeste Ierse waterspaniëls een gezonde levensstijl hebben en niet veel gezondheidsproblemen hebben.

Voeding

De voeding van een Ierse waterspaniël moet worden aangepast aan zijn leeftijd. Jongere honden hebben meer calorieën nodig, terwijl oudere honden misschien minder nodig hebben. Extra voorzichtigheid is geboden als een hond vatbaar is voor gewichtstoename, omdat ze snel overgewicht kunnen krijgen. Traktaties kunnen nuttig zijn bij het trainen van een hond, maar te veel geven kan leiden tot gewichtstoename. Zelfgemaakte voeding onder toezicht van een dierenarts worden aanbevolen. Commercieel hondenvoer is ook acceptabel, hoewel sommige honden gevoelig kunnen zijn voor gewichtstoename. Het is belangrijk dat honden altijd schoon water tot hun beschikking hebben. Als u zich zorgen maakt over het dieet of het gewicht van uw hond, neem dan contact op met een dierenarts. Leer bovendien welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet.

Verzorging

Het is belangrijk om een ​​jonge Ierse waterspaniël aan te moedigen om van hun verzorgingstijd te genieten. Omdat het nog puppy’s zijn, is in het begin misschien niet veel borstelen nodig. Ze moeten echter nog steeds worden geleerd dat verzorging leuk en plezierig is. Dit moedigt hen aan om zich zonder strijd aan hun verzorging te onderwerpen naarmate ze ouder worden. Bovendien moet regelmatige nagel- en oorreiniging in de routine worden opgenomen. De vacht van de Ierse waterspaniël is hypoallergeen en ideaal voor mensen met allergieën. Deze honden moeten elke week worden geborsteld en elke twee maanden worden getrimd om hun vacht te verzorgen en in vorm te brengen. Als alternatief kunt u regelmatig afspraken maken met een trimmer die bekend is met het ras. Een goed hondenkussen is aanbevolen om later gewrichtsproblemen te voorkomen.

Ierse waterspaniël puppy kopen

Wil je een puppy kopen, lees je goed in. Er zijn heel veel boeken waar je alles kan terug vinden. Let altijd op waar je een puppy van dit hondenras koopt. Denk bij het overwegen van welk hondenras u wilt kopen aan de langetermijneffecten van snelle beslissingen. Honden kunnen 9 tot 14 jaar oud worden; een maand is verwaarloosbaar in die periode. Weet je nog hoe lang het duurde voordat je een auto koos? Overwegend dat voor een hond, ze veel langer zullen leven en meer betrokken zullen zijn bij je leven. Een overhaaste beslissing kan nadelig zijn, dus het is beter om uw opties zorgvuldig te overwegen.

Ierse Waterspaniel Depositphotos_350769754_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 371

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!