...

Australian Kelpie

Australian Kelpie Depositphotos_7988389_S
5
(360)

Australian Kelpie

De Australian Kelpie is een actief, energiek, vrolijk ras. De hond is zeer attent en slim. Ze is oplettend. Heeft een razendsnelle reactie. Ze weet wanneer haar hulp nodig is. Zelfs als de hond slaapt, dan nog is ze heel alert. Deze hond is een harde werker en heeft haar taak als herdershond nog steeds in de genen. Hij kan goed overweg met kinderen en speelt graag spelletjes met ze. Een minpuntje is dat de Australian Kelpie slechts naar één eigenaar luistert.

De Kelpie is een uitstekende waakhond, maar kan soms agressief zijn tegenover andere honden of dieren. Daarom is het belangrijk om hen van jongs af aan socialisatie en opvoeding te geven. Ze hebben vaak een sterk verlangen om te werken en te presteren, en zijn daarom geschikt voor activiteiten zoals agility, frisbee, en herderstraining. Echter zijn ze vaak niet geschikt voor een leven als huisdier, omdat ze veel beweging en mentale stimulatie nodig hebben. Een eigenaar die kan bieden wat de Kelpie nodig heeft, zal een geweldige hond hebben.

Australian Kelpie – FCI Rasgroep 1

Behoren tot de groep van Schapenhoeders en veedrijvers.

Andere namen: Australian Kelpie, Australische Kelpie, Kelpie.
Land van herkomst: Australie
Huidige en oorspronkelijke taken: Herdershond

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 46 en de 51 cm en teven tussen de 43 tot 48 cm

Gewicht
Het gewicht van een volwassen Australian Kelpie-hond is afhankelijk van het geslacht. Jongens wegen 14 tot 20 kg, meisjes – van 11 tot 18 kg.

Hoofd
De Australische Kelpie-rasstandaard is op officieel niveau goedgekeurd. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de vorm van het hoofd. Het moet op een vos lijken, een smalle snuit hebben, met een neus in kleur die overeenkomt met de kleur van de hoofdvacht. De voorsnuit is korter dan de schedel. Ze hebben grote oren en de ogen zijn amandelvormig.

Lichaam
Rechthoekig lichaam met een rechte rug. Het uiteinde van de staart buigt omhoog. Hij heeft ronde voeten.
Vacht
Kelpies hebben een dubbele vacht. Op de broek, staart, kraag en buik is het haar iets langer.

Kleuren: De kleuren van de Australian Kelpie zijn behoorlijk divers. Australische chocolade kelpies en Australische zwarte kelpies zijn voorkeursvariëteiten. Ook toegestaan: fawn, zwartbruin, zwartgrijs, rood en roodbruin.

Oorsprong van de Australian Kelpie

Volgens één versie van de oorsprong, werd de Australian Kelpie Cattle Dog gefokt door Australische herders. Haar voorouders zijn wilde honden dingo’s en border collies. Experts zijn van mening dat deze versie de meest plausibele is, omdat de eigenschappen van deze voorouders terug te vinden zijn in de gewoonten van de Kelpie-rashonden. Ze manifesteren zich zowel in uiterlijk als in gedrag.

Zo kenmerkt de Australian Kelpie zich door een bijzondere manier bij grazend vee. Het dier buigt zijn kop laag. Het lijkt erop dat ze een schaap of andere dieren zal aanvallen. Maar dit is een valse mening. De hond leidt het vee op deze manier en zorgt ervoor dat het niet wegloopt.

Gedrag en karakter

Beweeglijk intelligent en slim. Ze zijn trouw naar het gezin en hebben een evenwichtig karakter. Ze is energiek, actief, gehoorzaam. Australische kelpies zijn onlosmakelijk verbonden met mensen. Het ras wordt gekenmerkt door loyaliteit. Ze is makkelijk aan te sturen. Ze is gehoorzaam, maar het is de moeite waard om het doel van de hond te overwegen. Als ze als herder werkt, komen haar leiderschapskwaliteiten duidelijk tot uiting.

Over het algemeen is de Kelpie een actief, energiek, vrolijk ras. De hond is zeer attent en slim. Ze is oplettend. Heeft een razendsnelle reactie. Ze weet wanneer haar hulp nodig is. Zelfs als de hond slaapt, verliest hij het achterblijvende vee niet uit het oog. Waakzaamheid is een aangeboren eigenschap van het ras.

Sociaal

Kelpies gaan zeer goed om met andere honden. Goed gesocialiseerd kunnen ze het goed vinden met andere huisdieren. Ook de omgang met kinderen is goed. Reageert op katten. Maar de katten die in het huis wonen, worden niet aangeraakt.

Australian Kelpie Depositphotos_6989302_S

Omgang en beweging

De Australian Shepherd Kelpie of Australische Kelpie wordt al lang gebruikt als herdershond. Ze heeft een aangeboren vermogen om vee te hoeden. Kan als gids worden gebruikt, deelnemen aan hondensporten, enz… Het hangt allemaal af van het soort opleiding. Geef deze hond redelijk veel beweging, dan voelt hij zich het gelukkigst.

Een Australian Kelpie in een appartement zal zich vervelen. Hij heeft ruimte nodig, beweging. Een energieke hond kan een rommel maken in een krappe kamer. Als je besluit een ras in de stad te halen, zul je er lang mee moeten lopen. Wandelen – minimaal 3 uur 2 keer per dag. Rustig, wandelwandelingen zijn niet geschikt.
De hond moet rennen en stoeien. Als u bezig bent met wandelen, graag in de natuur bent, zal het huisdier u graag gezelschap houden.

De Australian Shepherd Kelpie is de ster bij het schaapdrijven en is te zien op wedstrijden waar ze schaapdrijven als sport aanzien. Over het algemeen worden Australian Kelpies inderdaad gefokt om te helpen bij het grazen van vee. Ze kan niet alleen schapen of geiten toevertrouwen. Ze kan ook met vee omgaan. Bovendien vertrouwen moderne fokkers eenden en ganzen toe aan de hond. Ze begeleidt ganzen, eenden en zelfs formidabele kalkoenen.

Opvoeding en trainen van de Australian Kelpie

Zeer intelligent en eenvoudig te trainen. Geef deze hond wel iets te doen. De Australische Kelpie ziet trainen als een baan, een plicht. Dit is een gedisciplineerde, verantwoordelijke hond. Ze is slim, snel van begrip, onthoudt complexe commando’s. Een standaard set commando’s is voldoende voor een werkhond. Herdersvermogen is een aangeboren eigenschap. De trainingslessen moeten regelmatig zijn. De onstuitbare energie van dieren moet een uitweg vinden. U moet uw huisdier veel tijd geven en tot slot is dit geen dier dat je de hele dag alleen kunt laten.

Verzorging

De Australian kelpie heeft niet veel vachtverzorging nodig. De vacht kan zo nu en dan doorgekamd worden. Als de Australian kelpie in de verharingsperiode zit kan een herdershondenharkje of borstel gebruikt worden. Houd de nagels van de kelpie kort.

Puppy Australische Kelpie Depositphotos_220007944_S

Puppy Australische Kelpie

Australische Kelpie-pups zijn schaars in Europa. Een nest heeft meestal 3 tot 8 pups. Ze mogen de fokker verlaten op de leeftijd van 8-12 weken. Koop altijd een Australische Kelpie puppy met stamboom, want het feit is dat de kelpie op een bastaard lijkt. Oplichters profiteren hiervan en bieden potentiële kopers eenvoudige honden met een effen kleur. We raden aan om een ​​puppy alleen in gespecialiseerde kennels te kopen.

De Australian Kelpie is een hondenras dat gedijt op het platteland. Of u nu landbouwer bent of van plan bent de stad te verlaten en naar het platteland te verhuizen, u zult geen betere metgezel en vriend vinden. Woon je op een appartement, dan is de beste optie uit te kijken naar puppy’s van andere rassen die meer geschikt zijn voor een appartement.

Levensduur Australische Kelpie

De Australische Kelpie heeft een levensduur van 10 tot 14 jaar.

Vergelijkbare rassen

Je kunt de Australische kelpie en Border Collie verwarren. Deze rassen verschillen in vachttype en kleur. De kelpie verschilt van de Border Collie voornamelijk in de vorm van zijn oren. Bij Borders hangen de oren en is de vacht langer.

De Australian Shepherd Aussie en de Kelpie lijken weinig op elkaar, maar om de een of andere reden zijn ze verward. Aussies zijn vaak driekleurige honden. Ze hebben pluizig, lang haar. De oren zijn ook verlaagd, ze zijn niet puntig.

Australian Kelpie

 

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 360

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!