...

Griffon Korthals

Griffon-Korthals-Depositphotos_41124911_S - Wirehaired Pointing Griffon
4.9
(278)

Griffon Korthals

De Griffon Korthals is een kruising tussen de Pointer, de Barbet en de Braque Francais. Het is een jacht gezelschapshond die kan worden gebruikt voor de jacht op zowel groot als klein wild. De Wirehaired Pointing Griffon of Griffon Korthals staat bekend als de opperste jachthond. Dit hondenras is middelgroot. Ze zijn lief in huis, maar ongelooflijk capabel in het veld. De laaguitvallende vacht van de Wirehaired Pointing Griffon is ook bekend als Wirehaired; de naam is afgeleid van zijn harde uiterlijk.

Griffs zijn enthousiast, slim en werklustig, waardoor ze een onvergelijkbare jachtpartner zijn. Een Griffon Korthals ziet eruit als een werkend ras dat fysiek fit en gezond is. Ze hebben een staalkleurige vacht met bruine aftekeningen en grote, ronde ogen. De Griffon Korthals zijn van nature knap vanwege een goede gezondheid en ongestoorde robuustheid in plaats van kieskeurige verzorging. Hun voorkeurskleur is staalgrijs met bruine aftekeningen, en ze zijn omlijst met een knappe snor en wenkbrauwen.

Griffon Korthals – FCI Rasgroep 7

De Griffon Korthals behoort tot de rasgroep van de Staande honden.

Land van herkomst: Frankrijk
Huidige en oorspronkelijke taken: Veelzijdige jachthond, met name op waterwild.

Temperament: Trots, Loyaal, Zachtaardig, Trainbaar, Waakzaam
Levensverwachting: 10 tot 12 jaar

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 55 en 60 cm. – Teven tussen de 50 en 55 cm.
Gewicht: Mannelijk: 23–27 kg, Vrouwelijk: 23–27 kg

Hoofd
Griffon Korthalzen hebben een groot en lang hoofd. De snuit is vierkant. De stop is niet sterk. De oren worden hangend gedragen en zijn middelgroot. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Ze zijn goed en krachtig gebouwd. De borst van de Griffon Korthals is diep en enigszins gewelfd. De staart wordt horizontaal of iets naar boven gebogen gedragen. De benen zijn recht met stevige, goed gesloten voeten.

Vacht: Harde, ruige beharing.
Kleuren: Grijs met bruine platen, blauwgrijs en effen bruin.

Griffon-Korthals-Depositphotos_76049693_S

Geschiedenis

De Nederlandse bankier Eduard Korthals Jr. was de zoon van een rijke familie. Hij was geobsedeerd door het fokken van veelzijdige jachthonden die konden dienen als aanwijzers op het droge en uitstekende water retrievers met zwemvliezen om te zwemmen. Door verschillende hondenrassen te kruisen, ontwikkelde Korthals een hond die beide functies kon vervullen. Korthals werkte in Frankrijk en Duitsland terwijl hij zijn ras verfijnde. Sinds zijn tijd zijn er discussies onder partizanen over de vraag of de Griffon Korthals echt Nederlands of Frans is.

Gedrag

Hoewel de Korthals Griffon meer dan 100 jaar oud is, bezit zijn moderne versie nog steeds de gewenste eigenschappen die Korthals schetst. Deze omvatten een hoge trainbaarheid, het vermogen om op zowel pelsdieren als gevederde dieren te jagen en een gretigheid om hun eigenaren te plezieren. De Korthals Griffon is een onvermoeibare, grondige en vastberaden werker die in staat is om op hooggelegen vogels en watervogels te jagen. Bovendien zal vroege blootstelling aan jachtomstandigheden en jachtvogels het potentieel van deze jachtgezellen helpen maximaliseren.

Karakter

Griffon Korthalzen zijn intelligente, gehoorzame en leergierige honden. Ze zijn moedig en hard voor zichzelf. Ze hechten zich sterk aan het gezin en verdedigen hen indien nodig. Het uithoudingsvermogen is groot en het reukvermogen is uitstekend. Mits ze veel en goed contact hebben met hun baas kunnen ze goed in een kennel buiten gehouden worden.

Griffon-Korthals-Depositphotos_344693346_S

Sociaal

Met kinderen kunnen ze het doorgaans goed vinden. Met soortgenoten kunnen ze ook prima overweg. Als de hond goed gesocialiseerd is, dan hoeft u geen problemen te verwachten met andere huisdieren. Bekenden worden vriendelijk begroet. Onbekenden worden tot staan gebracht.

Omgang

Het kost veel tijd, geduld en training om goed voor een griffion te zorgen. Deze dieren zijn sociaal en vragen veel aandacht. Als puppy zijn ze hyperactief, maar als volwassenen worden ze actiever. Bovendien zijn is de Griffon Korthals zeer intelligent en fysiek krachtig. Ze presteren niet goed in kennels en kunnen destructief worden als ze niet de juiste mentale en fysieke stimulatie krijgen. Een Griffon Korthals-hond is een ideale metgezel wanneer dagelijks aan zijn mentale, emotionele en fysieke behoeften wordt voldaan. Hier moet aan worden voldaan om ervoor te zorgen dat de hond aangenaam en gemakkelijk in de omgang is. Als de hond betrokken is bij dagelijkse routines, is dit een ideaal Griffon-huishouden.

Beweging

De Griffon Korthals heeft veel beweging nodig. Ze zijn graag buiten. Neem de hond geregeld mee op lange wandelingen. Zwemmen en apporteren doen ze bijna allemaal erg graag. Als ze eenmaal volwassen zijn kunnen ze prima naast de fiets lopen.

Opvoeding

Het zijn geen moeilijke honden om op te voeden. De hond heeft een consequente en duidelijke opvoeding nodig. Ze zijn vaak wat later volwassen dan andere jachthonden. Dit houdt in dat u op jonge leeftijd niet te veel mag verwachten op het gebied van gehoorzaamheid.

Griffon-Korthals-Depositphotos_41024635_S.jpg

Verzorging

De vacht van een Griffion heeft een harde buitenlaag en een zachte isolerende ondervacht. Het ras vereist wekelijks borstelen of kammen, af en toe trimmen rond hun voeten en oren, regelmatig tandenpoetsen en nagels knippen. Sommige vachten moeten mogelijk met de hand worden verwijderd om nieuwe groei te stimuleren. Net als andere honden met hangende oren kan een Griffon oorinfecties krijgen; daarom raden ze aan om regelmatig haar uit de gehoorgang te plukken.

Gezondheid

De Griffon heeft verschillende gezondheids- en genetische screeningproblemen. Hoewel de incidentie van heupdysplasie in de Griffon laag is, wordt het toch aanbevolen dat moeders en reutjes OFA- of PennHIP-certificering krijgen. Sommige fokkers verkrijgen ook medische certificeringen voor aandoeningen die verband houden met de ogen, het hart, de ellebogen en de schildklier.

Griffon-Korthals-Wirehaired Pointing Griffon puppy (1 months old)

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 278

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!