...

Sheltie

Sheltie
4.1
(75)

Sheltie – FCI Rasgroep 1

Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst
Schotland
Huidige en oorspronkelijke taken
Schapenhoeder

Andere namen, Shetland Sheepdog, Sheltie, Shetland Collie, Shetland Colley

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen 37 centimeter.
Teven 35,5 centimeter.
Gewicht
Hoofd
Het wigvormige hoofd is lang, met een vlakke schedel tussen de oren. De voorsnuit en schedel zijn evenlang. De Sheltie heeft kleine driehoekige oren waarvan de punten naar voren vallen. Ze hebben een compleet schaargebit.
Lichaam
Het lichaam is iets langer dan hoog. De borst reikt tot aan de ellebogen. De staart wordt licht naar boven gedragen. De voeten zijn ovaal van vorm. Sheltie hebben een goed gespierde nek.
Vacht
Dit hondenras heeft een dichte, zachte ondervacht. Het haar is rond de borst, nek en schouders langer dan op de rest van het lichaam. Het onderste deel van voor- en achterbenen en het gezicht zijn kort.
Kleuren
Blue-merle, sable en driekleur (zwart, wit met tan-aftekeningen).

Gedrag

Karakter
Honden van dit ras zijn zeer intelligent. Ze zijn gehoorzaam en leren snel. Ze zijn heel trouw aan hun baas en ook erg aanhankelijk. Deze hond is niet geschikt voor het kennelleven.
Sociaal
Ze gaan goed om met kinderen, mits ze de hond niet pesten. De omgang met andere dieren en soort genoten gaat over het algemeen erg goed. Tegenover vreemden nemen ze een afwachtende houding aan.

Omgang

Beweging
Ze hebben redelijk veel beweging nodig. Apporteren en balspelletjes vinden ze over het algemeen leuk. De Sheltie is geschikt voor onaangelijnde wandelingen. Een keer een dag minder lang lopen is gene probleem voor dit ras.
Opvoeding
Het is een leergierige hond die graag leert. Hij is dan ook niet moeilijk in de opvoeding. Een consequente en zachte opvoeding is het best voor dit ras. Zorg voor veel afwisseling en breng de commando’s vrolijk over.
Verzorging
Om de vacht van de Sheltie in goede conditie te houden moet hij 1 keer in de week geborsteld worden. Wilt u de haren achter de oren, de oksels en de broek klit vrij houden, dan moet hier vaker geborsteld worden. Overtollig haar onder de voetzolen mag geknipt worden. Houd de nagels van de Sheltie kort.

 

Sheltie Sheltie puppy

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.1 / 5. Aantal beoordelingen: 75

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!