...

Cao da Serra de Aires

Cao da Serra de Aires - Depositphotos_82963718_S
5
(128)

Cao da Serra de Aires

De Cao da Serra de Aires lijkt erg veel op de Pyrenese en Catalaanse Herdershond en het is bekend dat hij gekruist is met de Franse Briard. Het is een allround herder en waakhond en is geschikt voor zowel kleinvee zoals schapen en geiten, maar ook voor runderen en paarden te bewaken. Ze noemen dit hondenras ook wel Portugese Schaapshond en komt meest voor in het district Alentejo. In Portugal noemen ze de deze prachtige hond ook wel eens in de volksmond “aaphond” om zijn lenigheid en aapachtige hoofd.

De Cao da Serra de Aires is een goede werkhond die goed te trainen is, hij is trouw aan zijn eigenaar en levendig van temperament. Deze honden zijn in andere landen dan Portugal moeilijk te vinden.

Cao da Serra de Aires – FCI Rasgroep 1

De Cao da Serra de Aires is een van de Portugese hondenrassen die behoren tot de groep van schapenhoeders en veedrijvers.
Land van herkomst : Portugal
Huidige en oorspronkelijke taken : Herdershond en waakhond.
Schouderhoogte Reuen tussen de 45 tot 55 centimeter en teven tussen de 42 tot 52 centimeter.
Gewicht : Ongeveer tussen de 12 en 18 kilo.

Uiterlijk van de Cao da Serra de Aires

De Cao da Serra de Aires heeft een redelijk lang lichaam met een diepe borst, licht gebogen ribben en een recht aflopende rug. De benen zijn middelmatig lang en sterk. De hals is niet te kort en zonder keelhuid.

Een Cao da Serra de Aires heeft een tamelijk brede schedel met duidelijke stop. De snuit is fors en zeker niet te kort. Hij heeft een schaargebit. De ogen zijn donker, met donker pigment. De oren hangen en worden soms gecoupeerd. De staart is lang, laag gedragen en licht opgebogen aan het einde. De voeten zijn rond.

Hoofd : Het hoofd is groot en niet lang. De hangende oren worden hooggedragen en hebben een driehoekige vorm.
Lichaam : De Cao da Serra de Aires heeft een lange rechte rug. De staart reikt tot op de sprong. De benen zijn recht en goed gehoekt. De hals is vrij van losse keelhuid.

Vacht van de Cao da Serra de Aires

De vacht is zeer lang, en kan zowel glad als golvend zijn. Bij volwassen honden heeft de vacht dezelfde textuur als geitenhaar maar bevat geen onderwol. De Serra de Aires heeft een flinke snor en baard, en zwarte wenkbrauwen.

 

Vachtkleuren

De vachtkleuren van de Cao da Serra de Aires zijn vaak zwart, maar ook grijs, geel of bruin, liefst met een tan, een lichtgekleurde aftekening. Witte haren zijn toegestaan maar geen witte vlekken, behalve een kleine witte borstvlek. Bont en wit zijn minder gewenst.

Cao da Serra de Aires -Depositphotos_48036187_S.jpg

Geschiedenis

De cão da Serra de Aires is een van de oudste veedrijverrassen van het Iberisch Schiereiland. Deze herders- en waakhond is geschikt voor zowel schapen en geiten als voor runderen, paarden en varkens. In de jaren 70 was dit ras bijna uitgestorven, maar gelukkig ontdekten bepaalde fokkers de schoonheid van dit ras. Hoewel het ras al eeuwenlang voorkomt in de zuidelijke vlaktes van Portugal, zijn er vermoedens dat er rond de eeuwwisseling vermenging heeft plaatsgevonden met de Briard.

Deze Portugese honden behoren tot dezelfde groep als bijvoorbeeld de Pyrenese Herdershond, de Hollandse Schapendoes, de Cane da Pastore Bergamasco, enzovoort. Het is een norse, maar efficiënt gebouwde Herder. Hij lijkt, voor zijn middelmatige afmetingen, nogal hoog op zijn benen te staan. Zijn voeten passen zich bijzonder goed aan op ruw terrein. Vanwege zijn wil om te gehoorzamen en te werken, en vanwege zijn beweeglijkheid wordt hij in Portugal als ideale veedrijver gezien en gebruikt.

Gedrag en karakter van de Cao da Serra de Aires

De Cao da Serra de Aires is gehard en onafhankelijk. Ze zijn intelligent, werkwillig en levendig. Het gezin wordt goed beschermd tegen kwaadwillenden. Dit gemakkelijke ras is zeer gehoorzaam, kan goed met kinderen en andere honden omgaan en is niet van plan te happen of te bijten zonder reden. Toch is dit hondenras erg dominant en kan zijn mannelijke rivaal moeilijk uitstaan. Twee reuen van hetzelfde ras zijn moeilijk samen op te voeden binnen hetzelfde gezin.

Sociaal

Als deze hond goed gesocialiseerd is gaan ze goed om met andere huisdieren. Ze gaan redelijk om met andere honden. Tegenover vreemden zijn ze afstandelijk. Als deze honden met kinderen en andere huisdieren zijn grootgebracht zullen ze hen liefhebben en beschermen, en zal ook een goede metgezel zijn voor kinderen. Sommige honden hebben de neiging om zich tot een éénpersoons hond te ontwikkelen. Let wel op vanwege de omvang van de hond is het niet aan te raden deze alleen te laten met jonge kinderen. Toezicht is steeds nodig.

Cao da Serra de Aires - Depositphotos_82963722_S

Omgang en beweging

De Cao da Serra de Aires is graag buiten en heeft een zeer goede conditie. De hond houdt van balspelletjes, apporteren en gehoorzaamheidsoefeningen. De Cao da Serra de Aires is geen stadshond en heeft veel ruimte en beweging nodig. Deze honden vragen veel buitenlucht en is maar gelukkig als hij actief bezig is. Hij houdt van water en springt, zelfs bij koud weer graag in de zee of in een plas. In het algemeen is de Serra de Aires vriendelijk en speels met andere honden, en kan goed met kinderen omgaan.

Opvoeding en training

De Portugese Cao da Serra de Aires is een intelligente, ijverige en harde hond en één van de meest toegewijde herdershonden. Bij een consequente opvoeding leert deze hond relatief snel en gemakkelijk de opgelegde taken perfect aan en zal bevelen moeiteloos opvolgen. Dit ras heeft naast een africhting als kuddebewaker ook nood aan een geestelijke africhting. De juiste manier van ontspanning na het trainen is zeker nodig.

Begin deze hond vroegtijdig te trainen. Het trainen moet opbouwend gebeuren en zeker niet te snel, maar wel consequent. Hij is nogal eigenwijs en dit is dan ook de grote uitdaging om hem af te richten. Wanneer hij eenmaal is afgericht, is deze hond zo betrouwbaar als een eigenaar maar kan wensen. Het is een zeer actieve hond die enorm gehecht is aan zijn eigenaar en het vee dat hij hoedt, maar vaak vijandig is tegenover vreemden.

Te weinig beweging maakt deze hond ongelukkig. Hij is geschikt voor onaangelijnd te wandeling, lopen naast de fiets en vindt balspelletjes leuk om te doen. Voldoet de bewegingsbehoefte dan is hij in huis doorgaans rustig. Een rustige evenwichtige eigenaar met overwicht haalt het beste in dit ras naar boven.

Verzorging

Ondanks dat de vacht regelmatig onderhouden (geborsteld) dient te worden, is de Serra de Aires een makkelijk te verzorgen hond. Stop honden van dit ras zo weinig mogelijk in bad. Let vooral op de oren. Controleer regelmatig de oorschelpen. Ze mogen geen irritatie en ontsteking hebben. De oren worden behandeld met een speciale oplossing die is voorgeschreven door de dierenarts. Gebruik geen watten bij het schoonmaken van de oren. Het is beter om een ​​zacht doekje te nemen. Het dagelijks poetsen van de tanden is zeker nodig, dit voorkomt tandplak en slechte adem. Vergeet niet de nagels bij te knippen.

 

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 128

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!