...

Welsh Corgi Pembroke

Welsh Corgi Pembroke Depositphotos_87766636_S
5
(295)

Welsh Corgi Pembroke

De Welsh Corgi’s zijn een hondenras dat uit Wales komt. Het ras bestaat uit twee verschillende hondenrassen: de Cardigan Welsh corgi en de Pembroke Welsh corgi. Beide rassen worden beschouwd als onderdeel van dezelfde groep en ze zijn de kleinste herders onder grotere honden. Er wordt aangenomen dat beide rassen afstammen van västgötaspets die Wales binnenkwamen via Viking-ontdekkingsreizigers. In de Welshe taal betekent Corgi ‘dwerghond‘ en de vertaling betekent letterlijk hetzelfde in het Engels.

Pembrokes zijn een hoedend hondenras met een stevig lichaam en intelligentie. Hun kleine poten lijken geen nadeel te zijn, omdat ze het uithoudingsvermogen hebben van grotere herdersrassen en net zo goed kunnen rennen en springen.

Pembrokes werden oorspronkelijk gebruikt voor het hoeden van koeien, schapen en paarden. Ze zouden op hun hielen springen en vanwege hun lage profiel gemakkelijk wegrollen van achterwaartse trappen. Tegenwoordig worden Pembrokes beschouwd als goede gezelschapshonden. Vanwege hun natuurlijke instinct om de leiding te nemen, hebben de Welsh Corgi Pembrokes een speelse en liefdevolle instelling. Ze hebben een sterke band met hun eigenaren en familieleden – vooral kinderen. Ze kunnen echter ook ongehoorzaam en koppig zijn.

Welsh Corgi Pembroke – FCI Rasgroep 1

De Welsh Corgi behoort tot de rasgroep van de Herdershonden en Veedrijvers.

Land van herkomst: Pembrokeshire, Wales, ‎Groot-Brittannië
Huidige en oorspronkelijke taken: gezelschapshond

Temperament: Beschermend, Speels, Extravert, Vriendelijk, Vasthoudend, Brutaal
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar
Andere namen: Corgi, Pem, Pembroke, Pembroke Welsh corgi

Vergelijkbare hondenrassen: Lancashire Heeler, Västgötaspets, Welsh Corgi Cardigan

Uiterlijk Welsh Corgi Pembroke

Schouderhoogte : 25 tot 30 cm
Gewicht: Mannelijk: 10–14 kg, Vrouwelijk: 10–13 kg

Hoofd : Het hoofd van de Welsh Corgi Pembroke lijkt op een vos met een intelligente en attente uitdrukking. De snuit is zwart en de botten van de neus zijn breder en platter dan bij de meeste andere honden. De tanden zijn sterk en vormen een schaargebit, waarbij de boventanden de ondertanden overlappen. Bovendien is de schedel plat en breed tussen de oren met een kleine stop ertussen.

De Welsh Corgi Pembroke heeft middelgrote bruine ogen met een ronde vorm. Hun oren zijn middelgroot en rechtopstaand; de uiteinden van hun oren zijn puntig. Volgens het principe dat een lijn kan worden getrokken door het midden van de ogen van de hond, door het midden van zijn neus en recht naar de punt van zijn oren, is het bewezen dat Pembrokes goed uitgelijnde kenmerken hebben. In vergelijking met Cardigans zijn de oren van Pembrokes kleiner en spitser van vorm.

Lichaam : De schouder staat in een hoek van 90° met de bovenarm, die nauw aansluit op de zijkanten van het lichaam. De bovenarm buigt licht om de borst en heeft een korte onderarm met een zo recht mogelijke botstructuur. De voorpoten moeten recht zijn en onder het lichaam, met voeten in de vorm van een ovaal met sterk gebogen tenen. De middelste tenen steken iets uit de voet. De onderkant van de voeten is sterk, rond en bedekt met korte nagels.

De hond heeft een sterke maar flexibele achterhand met poten die korter zijn dan de voorpoten. De knieën zijn goed gebogen en de hakken zijn recht van achteren gezien. De achterpoten lijken op de voorpoten; ze zijn ovaal van vorm met sterke, goed gewelfde tenen. De middelste twee tenen steken iets uit de voet. Nagels zijn kort.

Vacht: De vacht van de Pembroke Welsh Corgi is middellang en recht met een dikke ondervacht.
Kleuren: De veel voorkomende kleuren zijn bruine, rode, zwarte en witte aftekeningen op de borst, benen en nek. De Pembroke geeft er meestal de voorkeur aan om vachtkleuren te fokken met wit in combinatie met rood. Showhonden mogen echter niet te veel wit in hun vacht hebben.

Welsh Corgi Pembroke Depositphotos_6359700_S

Oorsprong

De Cardigan en Welsh Corgi Pembroke delen de naam van hun ras. Hoewel ze bekend staan ​​als de gezelschapshond van koningin Elizabeth II, zijn ze niet hetzelfde ras. Ze verschillen in uiterlijk, temperament en staartlengte – de Cardigan heeft een langere staart dan de Pembroke. De twee rassen zijn echter verschillende versies van dezelfde naam; ze stammen af ​​van verschillende voorouders.

Een bekende Welsh corgi Pembroke. De gezelschapshond van de koningin van het Verenigd Koninkrijk. In 2018 overleed haar laatste corgi, Willow, op bijna 15-jarige leeftijd. De Britse koningin hield daarna nog twee Dorgi’s, een kruising tussen een corgi en een teckel (‘dachshund’).

Gedrag en karakter van de Welsh Corgi Pembroke

Corgi’s zijn vrolijke, dappere, temperamentvolle en ondernemende honden. Ze zijn sociaal en vriendelijk voor familieleden, maar ook extreem onafhankelijk. Soms lijken ze zelfs overmoedig in hun capaciteiten. Corgi’s houden van spelen en actief zijn; ze worden vaak omschreven als vrolijk en energiek. Dit hondenras kan goed overweg met andere soortgenoten, kinderen en gezelschapsdieren. Ze zijn gemakkelijk te socialiseren als ze jong zijn, waardoor ze openstaan ​​voor nieuwe mensen en situaties.

De Welsh Corgi Pembroke blaft om bezoekers en vreemden aan te kondigen. Ze zijn van nature waakzaam, dus ze zijn goede verdedigers voor hun huizen en families. Kleine herders hebben dagelijkse lichaamsbeweging en activiteit nodig, ondanks hun aanpassingsvermogen aan een kleinere leefruimte zoals een appartement. Ze hebben veel energie en gedragen zich vaak als kleine puppy’s. Alle honden hebben consistentie en een geduldige benadering nodig. Ze houden er niet van om alleen te zijn, dus het is nodig dat familieleden voldoende tijd met hen brengen.

Welsh Corgi Pembroke Depositphotos_87766166_S

Gezondheid

Vanwege heupdysplasie hebben deze honden meer kans op het ontwikkelen van artritis naarmate ze ouder worden. Een aandoening die heupdysplasie wordt genoemd, beïnvloedt het heupgewricht en kan erfelijk zijn.

De hond kan last hebben van heupdysplasie, of HD, een ziekte waarbij de gewrichten in de heupen niet goed gevormd zijn. Honden met de ZvH zullen aanzienlijke pijn in hun heupen, moeite met staan ​​en hinken als ze bewegen. Sommige honden met de ZvH kunnen zelfs lichte tot ernstige kreupelheid ervaren. Honden kunnen voor deze ziekte worden behandeld met een operatie.

Gewrichts- en rugklachten veroorzaken veel gezondheidsproblemen. Rugpijn en artritis kunnen worden veroorzaakt door de lengte van de ruggengraat.

Pembrokes lopen het risico op bot- en gewrichtsschade als ze van een te grote hoogte springen of op harde oppervlakken rollen. Pembrokes moeten ook overvoeding vermijden, omdat ze hierdoor gemakkelijk te zwaar kunnen worden.

Verzorging

De Welsh Corgi Pembroke heeft slechts minimale verzorging nodig. Een wekelijkse borstel door de vacht is meestal voldoende; frequenter borstelen is echter noodzakelijk tijdens het seizoensverlies van zijn vacht. Bovendien moet ervoor worden gezorgd dat deze honden niet te zwaar worden vanwege hun langere ruggen.

Opvoeding

Pembrokes zijn intelligente en snel denkende dieren. Ze zijn gemakkelijk te trainen, maar ze hebben de neiging om een ​​eigen mening te hebben en zijn niet onderdanig. Pembrokes maken hun baasjes graag blij en zijn meestal gehoorzaam. De meest succesvolle trainingsmethode bij deze honden is om ze hondensnoepjes te geven. Wees echter voorzichtig bij het gebruik van deze methode; Pembrokes kunnen gemakkelijk overgewicht krijgen.

Beweging

Pembroke Welsh corgi’s nemen gemakkelijk deel aan behendigheidswedstrijden vanwege hun hoge geschiktheid. Dit zijn herdershonden die elke dag minstens een uur beweging nodig hebben. Ze zijn lang, maar ze hebben de persoonlijkheid van een grotere hond en moeten als zodanig worden beschouwd. Pembrokes zijn snelle lopers en hebben dagelijkse wandelingen en verzorging nodig.

Honden kunnen deelnemen aan andere activiteiten en hondenspecifieke sporten, waaronder: flyball, Agility, doggydance, Ganzenhoeden, Schapenhoeden, en andere leuke hondensporten.

Welsh Corgi Pembroke puppy Depositphotos_27054983_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 295

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!