...

Cao Da Serra Da Estrela

Cao Da Serra Da Estrela Depositphotos_353153606_S
4.9
(197)

Cao Da Serra Da Estrela

Cao Da Serra Da Estrela stelt het gezin op de eerste plaats en zal tot het uiterste gaan om zijn huisgenoten te beschermen. Dit Portugees hondenras is daarnaast heel erg gehecht aan zijn eigenaar. Als deze hond van eigenaar verandert kan het enige tijd duren voordat hij of zij aan deze nieuwe baas zal wennen.

Aan vreemde mensen is dit hondenras erg wantrouwig. Het kan een lange tijd duren wanneer hij een vreemd persoon zal toelaten is zijn kring. Deze prachtige en intelligente hond is erg dominant, twee honden van hetzelfde mannelijk geslacht is niet aan te raden. Het kan een tijdje goed gaan maar het kan ook fout gaan.

Cao Da Serra Da Estrela – FCI Rasgroep 2

De Cão da Serra da Estrela is een van de Portugese hondenrassen die behoren tot de groep van Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.
Land van herkomst : Portugal
Huidige en oorspronkelijke taken : Kuddebewaker en waakhond van huis en erf
Temperament : Wantrouwend, Eigenwijs, Waardig, Scherp, Alert, Beschermend
Hoogte : Mannelijk: 65–72 cm, Vrouwelijk: 62–69 cm
Gewicht : Mannelijk: 40–50 kg, Vrouwelijk: 30–40 kg
Kleuren : Lichtbruin, Brindle, Grijs, Geel
De cão da Serra da Estrela is een hondenras, genoemd naar de Portugese bergketen Serra da Estrela. De naam van het ras betekent simpelweg hond van de Serra da Estrela. Een andere naam is de Portugese herder.

Enkele andere zware, oorspronkelijke rassen zijn hierbij het vermelden waard. De Cao da Serra da Estrela of Portugese Berghond, Portugese Herdershond, Estrela Mountain Dog is een authentiek Portugees ras.

Beschrijving en gedrag van de Cão da Serra da Estrela

De Cão da Serra da Estrela waren oorspronkelijk bewakers van Portugese kuddes, later werd hij de trouwe bewaker van boerderijen en landgoederen. Heden ten dage zijn ze populair als bewaker en gezelschapshond. Het is een zeer sterke hond die, wanneer hij niet goed afgericht is, onhandelbaar kan zijn. Het is een zeer hulpvaardige hond als hij met respect behandeld wordt. Hij strooit echter niet kwistig met affectie en staat afwijzend ten opzichte van onbekenden.

Cao Da Serra Da Estrela Depositphotos_353215464_S

Uiterlijk

Hoofd : Het hoofd is lang, groot en enigszins rond. De schedel en voorsnuit zijn even lang. De oren zijn vrij dun en klein. De ogen zijn middelmatig groot.
Lichaam : De Cao Da Serra Da Estrela heeft een rechte en sterke rug. De staart reikt tot aan de sprong en heeft een haak aan het uiteinde (dit is een typisch raskenmerk en in het land van herkomst wordt dit ‘gancho’ genoemd). De voeten zijn ovaal van vorm. Wolfsklauwen zijn toegestaan.
Vacht: Lang- en korthaar. Korthaar zijn vrijwel kortharig met een dikke ondervacht. Langharige honden hebben een dikke, zware beharing. Het haar kan recht of golvend zijn.
Kleuren : Zandkleurig tot hertenrood.

Karakter van de Cao Da Serra Da Estrela

De Cao Da Serra Da Estrela is een intelligente en sobere hond. Ze zijn erg gehecht aan het gezin. Over het algemeen zijn ze behoorlijk gehoorzaam. Het is een hond die eigenzinnig kan zijn en stelt zich niet afhankelijk op. Ze blaffen graag. Deze honden zijn goede bewakers van huis en erf.

Cao Da Serra Da Estrela stelt het gezin op de eerste plaats en zal tot het uiterste gaan om zijn huisgenoten te beschermen. Dit Portugees hondenras is daarnaast heel erg gehecht aan zijn eigenaar. Als de Estrela Berghond van eigenaar verandert kan het enige tijd duren voordat hij of zij aan deze nieuwe baas zal wennen. Aan vreemde mensen is dit hondenras erg wantrouwig.

Cao Da Serra Da Estrela

Sociaal

Iedereen die tot het gezin behoort inclusief huisdieren en familie, worden door dit hondenras zonder meer geaccepteerd. Tegenover vreemden zijn ze wantrouwend en nemen ze een waakzame houding aan. De omgang met kinderen en andere huisdieren is dan ook buitengewoon goed.

Beweging

Deze honden moeten minstens anderhalf uur per dag beweging krijgen. Als u een grote omheinde tuin heeft kan de hond deels zelf zijn bewegingsbehoefte bepalen. Als de Estrela Berghond voldoende beweging krijgt is hij in huis doorgaans rustig. De Estrela Berghond wordt niet aanbevolen om te houden in een appartement. De Estrela Berghond of de Cao Da Serra Da Estrela doet het het beste met een grote veilig omheinde tuin of landelijke omgeving.

Opvoeding

De Cao Da Serra Da Estrela is niet alleen een goede herder, maar is ook geliefd vanwege zijn genegenheid voor kinderen en hun families. Een goede socialisatie en training als puppy is cruciaal, omdat de Estrela-hond een dominante persoonlijkheid heeft die agressief kan worden als hij niet op de juiste manier wordt behandeld. Het zijn snelle leerlingen. Ze kunnen koppig en eigenzinnig zijn, maar met deze eigenschappen krijgt u alleen te maken wanneer de hond de oefeningen als saai beschouwd. Gebruik veel afwisseling in de oefeningen en wees consequent. Een Cão da Serra da Estrêla is een vrij gehoorzame hond, maar doet niets tegen zijn zin. Het is dan ook belangrijk om deze hond een aangename, afwisselende en consequente opvoeding te geven.

Cao Da Serra Da Estrela Depositphotos_234488986_S

Ziekten en gezondheid

Net zoals bij alle hondenrassen kunnen deze honden ook wel eens ziek worden, maar de Cao da Serra Da Estrela is een relatief gezond hondenras, hoewel maag problemen en heupdysplasie kunnen voorkomen.

Verzorging van de Cao Da Serra Da Estrela

Voor de Cao Da Serra Da Estrela is een wekelijkse borstelbeurt voldoende. In de verharingsperiode zal een dagelijkse grondige borstelbeurt nodig zijn. De verharingsperiode is vrij kort maar hevig. In de periode van de rui is het aan te raden deze hond dagelijks te borstelen. Wassen moet worden gedaan wanneer dat nodig is.

Puppy info

Een goede socialisatie is erg belangrijk. De pup moet niet te veel vermoeid worden. Ze groeien erg snel en hebben alle energie nodig om te groeien en sterke botten en spieren te ontwikkelen. Wie zich een Cão da Serra da Estrêla wil aanschaffen, houdt er best rekening mee dat deze hond veel plaats en beweging nodig heeft. Een anderhalf uur beweging per dag is voor deze hond een must.

Cao Da Serra Da Estrela

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 197

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!